Ütős 5G chipet jelentett be a Samsung a középkategóriát célozva

Az Exynos 880 révén költséghatékonyabb 5G-s okostelefonok kerülhetnek a boltokba.

Ütős 5G chipet jelentett be a Samsung a középkategóriát célozva

A Samsung az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet az Exynos rendszerchipekre, és minden eddiginél több partnereszköz számára biztosítja ezt. Fokozatosan általánossá válhat, hogy nemcsak Galaxy, hanem más modellekben is ott vannak az Exynos lapkák. És most egy újabb vonzó egységgel rukkolt elő a vállalat az Exynos 880 személyében.

Egy 5G-s megoldásról beszélhetünk, de kezdjük az elejéről a termék bemutatását. Az Exynos 880 modern alapokra épül szinte teljes egészében. Cortex-A77 és Cortex-A55 processzormagok dolgoznak benne, persze nem olyan magas órajeleken, mint a csúcsra tervezett lapkákban. Itt kettő darab Cortex-A77 mag gondoskodik a kiemelkedő teljesítményről, ezek 2 GHz-ig skálázódhatnak, és vannak még hatfős klaszterbe rendezve Cortex-A55 feldolgozók, ezek pedig 1,8 GHz-es órajelen üzemelhetnek terhelés alatt.

Galéria megnyitása

A grafikus feladatok végrehajtása terén sem érheti majd szó a ház elejét, ugyanis az ARM által fejlesztett Mali-G76 egységeket használja a lapka egy ötmagos kiszerelésben. Persze itt is elmarad majd attól, ami a csúcson elvárható, de alighanem az összes jelenlegi játék kiválóan fut majd rajta, és persze az összes szükséges API támogatása biztosított. Az nem ismert, hogy az integrált GPU milyen órajelen üzemel, de ezt nemcsak a játékoknál, hanem sok más esetben is munkára tudják majd fogni a mobilok.

A termék memóriavezérlője kizárólag az LPDDR4x modulokat támogatja, ezzel már megfelelő sávszélesség érhető el úgy, hogy mellette az energiagazdaságos üzem is biztosított. A tárhelyet tekintve a fejlesztők eMMC5.1 lapkát is használhatnak még, de támogatott az UFS 2.1 is. Rendelkezik az Exynos 880 integrált NPU-val, és egy kiemelkedően jó DSP is került bele, ezeknek köszönhetően jó lehetőségeket nyújt majd például a gépi tanulási folyamatok gyorsítása révén.

Galéria megnyitása

A megjelenítőket 1080p-s felbontásig támogatja az újdonság. Persze lehetőséget nyújt a szélsőségesebb képarányok használatára is, egészen 21:9-es formátumig nem jön zavarba. A kamerák támogatását tekintve a felső határ 64 megapixelben lett meghúzva, és támogatott a duálkamerás felállás is egy 20 MPixeles párosig. Videózni 4K Ultra HD-ban lehet vele, 30 FPS-ig nyújt szupportot. Kezeli az Exynos 880 a H.264 mellett a H.265-öt és a VP9-et is.

A beépített 5G hálózati modem itt meg van toldva az UTRA-NR Dual Connectivity fejlesztésével is a Samsungnak, így képes a rendszer megoldani a 4G LTE és az 5G hálózatoknak az összefonását. Az elméleti csúcssebesség így eléri a 3,55 Gbps-ot a letöltések alkalmával, amihez 1 Gbps-mal járul hozzá a 4G LTE modem, és 2,55 Gbps-ra képes önállóan az 5G egység (feltöltésnél 1,28 Gbps-ot támogat). Arról nem esett szó h lenne mmWave támogatás, vélhetően a Sub-6 tartományra fókuszál a lapka. A kapcsolati lehetőségek esetében megemlítendő még Bluetooth 5, a 802.11ac Wi-Fi, az FM rádió és az A-GPS (Galileo, BeiDou, GLONASS) előkészítés is.

A rendszerchipet természetesen a Samsung gyártja házon belül. A vállalat a 8 nanométeres FinFET sorain állítja elő ezt a lapkát, ami még nem használja az EUV technológiát. Ennek megfelelő a hatékonyság szempontjából sem érheti majd kritika az Exynos 880-at.

A Samsung már gyártásba állította az Exynos 880-at, és az sem titok, hogy ez hol fog először bevetésre kerülni. A Vivo egyik friss sikervárományosa, az Y70s 5G már ezt alkalmazza, és idővel biztosan érkezik majd olyan Galaxy készülék is, ahol az újdonság bizonyíthat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap