Ütőképes PCIe NVMe SSD vezérlők a Realtek-től

A Realtek a csúcskategóriát és a kereskedelem fő áramát is célba veszi két új SSD vezérlőjével.

Ütőképes PCIe NVMe SSD vezérlők a Realtek-től

A Realtek két új PCIe NVMe SSD vezérlőt is készített, amelyek az elkövetkező hónapok folyamán tűnhetnek fel a különböző SSD kártyákon. Ugyan mindkét modell PCI Express 3.0 x4-es csatolófelülettel és NVMe 1.3-as támogatással érkezik, mégis teljesen eltérő piaci szegmenseket vesznek célba, hiszen sebesség terén már két külön ligában játszanak.

Galéria megnyitása
RTS5762 (Fotó: AnandTech)

A gyorsabb, vagyis az RTS5762-es vezérlő a felsőkategóriát veszi célba, ahol 3500 MB/s-os folyamatos olvasási- és 3000 MB/s-os folyamatos írási tempót kínál, vagyis a Samsung 970 Pro sorozatánál is gyorsabb lehet írás során egy ilyennel szerelt kártya. A vezérlő összesen nyolc NAND Flash csatornát kezel, amelyekre 3D TLC vagy 3D QLC típusú NAND Flash chipek is kapcsolódhatnak (míg a viszonyítási alap Samsungon MLC chipek vannak).

Galéria megnyitása
RTS5762 (Fotó: AnandTech)

A Realtek szakemberei azt is megmutatták, mire képes az új SSD a gyakorlatban – természetesen teljesítette a vállalat ígéretét. Arra nem derült fény, hogy pontosan milyen NAND Flash lapkák dolgoztak a szupergyors SSD kártya fedélzetén, de annyi biztos, hogy a gyártó kiállított egy 64-rétegű 3D TLC NAND Flash chippel szerelt példányt, amelyen Toshiba gyártmányú, BiCS3 típusú lapkák foglaltak helyet.

Galéria megnyitása
RTS5763DL (Fotó: AnandTech)

A másik vezérlő, vagyis az RTS5763DL már a kereskedelem fő áramába szánt SSD kártyák szegmensét veszi célba, vagyis az olcsóbb SSD-k kedvelt választása lehet. Ennél a vezérlőnél már csak négy csatornára kapcsolódhatnak a NAND Flash chipek, ám a 3D TLC és a 3D QLC típusú megoldások támogatása továbbra is biztosított. Ezzel a vezérlővel DRAM alapú gyorsítótár nélküli SSD kártyák készülhetnek, amelyek valószínűleg igénybe veszik az NVMe 1.3-as protokoll Host Memory Buffer szolgáltatását. Utóbbi a rendszermemóriát használja műveleti gyorsítótárként, hogy az adattároló rugalmasabb, gyorsabb lehessen.

Galéria megnyitása
RTS5763DL (Fotó: AnandTech)

Ebben az esetben 2150 MB/s körüli folyamatos maximális olvasási- és 1474 MB/s körüli folyamatos maximális írási tempó elérésére nyílik kilátás, ami egyáltalán nem hangzik rosszul. Persze az írási sebesség esetében SLC alapú gyorsítótárra is szükség van az említett szint eléréséhez, ami azt jelenti, hogy a gyorsítótár telítődése esetén jelentősen csökken a folyamatos írási tempó.

Mindkét SSD vezérlő rendelkezik 256-bites AES adattitkosítással, valamint saját fejlesztésű processzormagokat használnak és 150bit/1 KB ECC támogatással is rendelkeznek. A robosztus, LDPC alapú ECC támogatás hozzájárul az SSD-k strapabíróságához, igaz, a tényleges strapabíróság nagyrészt az adott NAND Flash chip tulajdonságaitól függ majd.

Az új vezérlőkkel szerelt SSD-k az elkövetkező hónapok folyamán bukkanhatnak fel a különböző partnerek kínálatában.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap