Újra a csúcson a MediaTek, befutott a Dimensity 1000

A MediaTek egy olyan rendszerchipet mutatott be, ami übereli a ma elérhető összes megoldást.

Újra a csúcson a MediaTek, befutott a Dimensity 1000

Az elmúlt években a MediaTek teljesen tudatosan leépítette a felsőkategóriát a saját palettájában. Nem adott ki olyan egységeket, amik versenyre keltek az Apple, a Qualcomm, a Samsung vagy a Huawei lapkáival. Most viszont úgy tűnik, hogy eljött a visszatérés ideje.

A Dimensity 1000 névre keresztelt lapka egészen más kontextusba helyezi a MediaTek nevét. A paraméterei magasan túlmutatnak azon, amit eddig a cég bármilyen kész megoldása nyújtott. A vállalat már korábban jelezte, hogy érkezik a felsőkategóriás megoldása, de egészen eddig talán senki nem vette ezt teljesen komolyan. A Dimensity 1000 a legújabb ARM komponensekből épül fel, kiváló lehetőségeket biztosít, az 5G hálózati modemnek sincs a híján. És már azt is lehet tudni, hogy mit tud az AnTuTu keretei között.

Az újdonság egy klasszikus, kétklaszteres felépítéssel rendelkezik, négy teljesítményre és ugyanennyi energiahatékonyságra hangolt feldolgozó található benne. A sebességfelelősök szerepét Cortex-A77 egységek töltik be 2,6 GHz-es órajelre hangolva, az alacsonyabb fogyasztás elérésére pedig Cortex-A55 magok kvartettje törekedik, melyek 2 GHz-ig skálázódhatnak. A Cortex-A77 egységek szép gyorsulást mutatnak az ARM prezentálásában, és a Dimensity 1000 fedélzetén sem fognak csalódást okozni az eddig látottak alapján.

Galéria megnyitása

A tervezők az új sikervárományost a szintén friss Mali-G77 grafikus vezérlővel vértezték fel. És ebből az egységből egészen pontosan egy MP9 konfigurációt vettek használatba a szakemberek. Itt már van viszonyítási alap a Samsung Exynos 990-hez, amiben ugyanez az IGP fog dolgozni, csak már MP11 elrendezésben. Azt viszont még ebből nehéz megmondani, hogy a pályán melyik lesz az erősebb, ugyanis az órajeleket nem közölte a MediaTek. Túl nagy differencia egészen biztos, hogy nem lesz ezek között, és mivel olyan nagy teljesítményű GPU-król beszélhetünk, melyek bőven meghaladják a felhasználói szükségleteket, így érezhető különbség aligha lehet.

Ami egy kicsit gyengéje a Dimensity 1000-nek, hogy a négycsatornás memóriavezérlőt tekintve nem lépett az új generációs modulok irányába. Csak LPDDR4 egységeket támogat, és nem lehet az LPDDR5-öt alkalmazni. Valószínűleg a MediaTek mérnökei mindent mérlegeltek, amikor ezt a döntést meghozták.

Rendelkezik dedikált neurális feldolgozóval a Dimensity 1000, és egy új, APU 3.0 egységet foglalkoztat ezzel a céllal. A teljesítményét 4,5 TOPs-ra teszi a MediaTek, és ez 2 nagy, 3 közepes és 1 kicsi magból épül fel. Itt már támogatottak a legfrissebb NNAPI funkciók is, olyan lehetőségeket nyújt elvileg a Dimensity 1000, amiket a Samsung és a Qualcomm csúcschipjei nem.

Az ISP gyengéje, hogy a 108 MPixeles kamerát már nem képes kiszolgálni, de ettől függetlenül ez is kiváló opciókat nyújt. Maximum 80 megapixeles szenzort lehet a Dimensity 1000 mellé pakolni, többkamerás rendszereket pedig legfeljebb 32 + 16 MPixeles felállásban támogat. Természetesen nem okoz problémát a terméknek a 4K UHD tartalmak kezelése akár 60 FPS-sel, és támogatott meglepetésre az AV1 dekódolása is. Eddig az AV1 formátumot egyetlen rendszerchip sem tudta gyorsítani. Van HDR videózás is, három különböző expozíciós értékkel rögzített képpel tud valós időben dolgozni. A kijelző felbontás támogatás QHD+-ig (90 Hz) terjed ki, és akár 120 Hz elérése sem okoz neki gondot Full HD+ mellett.

Galéria megnyitása

A Dimensity 1000 legfontosabb jellemzője az 5G támogatás. A MediaTek már egy ideje fejleszt 5G egységeket, és így gyűjthetett elég tapasztalatot az integrált 5G modem megalkotásához. A vállalat elmondása alapján a Sub6 frekvenciatartomány támogatása lett itt előtérbe tolva, és az SA, valamint az NSA támogatás is biztosított. Kétszeres vivőaggregációval az egység képes 4,7 Gbps-os letöltési sebesség elérésére is, és ami ennél is jobban mutat, hogy a feltöltési tempó elérheti a 2,5 Gbps-ot. A MediaTek olyannyira el volt foglalva az 5G-vel, hogy a 4G LTE modemre nem is tért ki. A Dual-SIM támogatás úgy van megoldva, hogy akár mind a kettő hálózati kártya is szimultán csünghet az 5G hálózaton. Van Wi-Fi 6 támogatás (2x2 MIMO, 802.11 ax), Bluetooth 5.1 modul, és GPS előkészítés is minden helymeghatározó rendszer szupportjával és kétfrekvenciás opcióval.

A gyártás természetesen 7 nanométeres csíkszélességen történik, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyrészt elfogadható fizikai mérete legyen, másrészt a fogyasztása ne szaladjon meg túlzottan. És bár nem lett kihangsúlyozva, biztosan a TSMC fog felelni az előállításért, ugyanis a tajvani vállalatok hosszú ideje ápolnak szoros partnerkapcsolatot ezen a téren.

Ahogy azt fentebb említettük, már azt is tudjuk, hogy az AnTuTuban milyen eredményt ért el a lapka. Nos, a megjelent információk szerint az MT6889 számozású rendszerchip sikeresen átlépte a félmillió pontos álomhatárt, és egészen pontosan 511 363 pontot hozott össze. És nem is nagyon melegedett fel az egység a mérés során, de meglehet, hogy nem mobilban, hanem egy külső alaplapon helyezkedett el a teszt alatt. A részletes pontokat tekintve a CPU és az integrált GPU is igazán szépen domborít, a memória és az UX teszteken viszont még tudna hova fejlődni a Snapdragon 855+-hoz képest, de összességében jobb a Qualcomm megoldásánál.

Galéria megnyitása

A MediaTek a jövőben minden 5G támogatásra felkészített lapkát a Dimensity márkanév alatt fog elindítani, a Helio pedig marad a 4G LTE modemes egységek számára. Szóval a Dimensity 1000 egy teljesen új generáció kezdetét jelenti a cég szemében. A MediaTek elmondása alapján az első terméket már idén bejelenthetik a Dimensity 1000 alapján, és 2020 elején több megoldás is érkezik majd ezt felhasználva.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap