Újfajta biometrikus azonosítás Fujitsu módra

Sok esetben fontos, hogy egy-egy adott személyt a lehető legnagyobb biztonsággal lehessen azonosítani, így ezekben a helyzetekben gyakran alkalmaznak biometrikus azonosítást. Az esetek többségében egyetlen ujjlenyomatra alapul, ám ezt esetenként íriszminta alapú azonosítással is helyettesíthetik, illetve kiegészíthetik, ha a szükség úgy hozza. A Fujitsu Laboratories most egy új módszerrel jelentkezik, amely gyors és biztonságos személyazonosítást tesz lehetővé, akár még egymillió emberből álló adatbázis alkalmazásakor is.

Újfajta biometrikus azonosítás Fujitsu módra

Sok esetben fontos, hogy egy-egy adott személyt a lehető legnagyobb biztonsággal lehessen azonosítani, így ezekben a helyzetekben gyakran alkalmaznak biometrikus azonosítást. Az esetek többségében ez ujjlenyomatokra alapul, ám ezt esetenként íriszminta alapú azonosítással is helyettesíthetik, illetve kiegészíthetik, ha a szükség úgy hozza. A Fujitsu Laboratories most egy új módszerrel jelentkezik, amely gyors és biztonságos személyazonosítást tesz lehetővé, akár még egymillió emberből álló adatbázis alkalmazásakor is.

A gyártó mérnökei egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely a kéz három ujjának ujjlenyomatai és a tenyérvéna rajzolata alapján azonosítja az embereket, méghozzá rendkívül megbízhatóan és gyorsan. A módszer alkalmazásával egy egymillió embert tartalmazó adatbázisból akár két másodperc alatt lehetőség van az adott személy azonosítására a fenti paraméterek alapján. A rendszer a működéshez több szervert használ párhuzamosan, de a hatékonyásgban az is komoly szerepet játszik, hogy a potenciális találatok szűkítésével gyorsan megtalálja az adott biometrikus adatokhoz társított felhasználót. Ehhez a gyorsasághoz komoly fejlesztésekre volt szükség, ugyanis a hagyományos technológiák alkalmazása mellett hasonlóan nagy felhasználói adatbázis esetén akár 20 percig is eltarthat az azonosítás folyamata, ami többnyire bizony nem járható út, főleg egy pénzintézeti gyors személyazonosítás alkalmával.

A különleges megoldás esetében nagy kihívást jelentett a fejlesztők számára, hogy a három ujj ujjlenyomatának, valamint a tenyérvéna-mintázat rögzítéséhez eltérő technológiákat kell alkalmazni. A fejlesztéseknek és a tapasztalatnak köszönhetően az ujjlenyomatokat hagyományos módszerrel, a tenyérvéna-mintázatot pedig nagysebességű képi feldolgozás segítségével rögzítik, méghozzá egyszerre, rendkívül gyorsan.

A párhuzamos adatfeldolgozásnak köszönhetően a technológia kiválóan alkalmazható felhő alapú környezetben, ahol a szerverek számának változtatásával könnyedén növelhető vagy csökkenthető a rendelkezésre álló számítási teljesítmény attól függően, hogy mekkora mintával dolgozik az adott rendszer.

A jövőbeli fejlesztések az illetékesek elmondása szerint legfőbbképpen arról szólnak majd, hogy az egymilliós minta esetében hatékonyan működő rendszert akár 10 milliós vagy nagyobb minta esetén is hasonlóan hatékonyan, illetve gyorsan lehessen használni, ezáltal még több területen lehessen sikeresen alkalmazni az újfajta biometrikus azonosítást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward