Újabb szuperszámítógép-fürtbe kerülhetnek AMD CPU-k és GPU-k

A Frontier után az El Capitan is AMD alapokra támaszkodhat, ami óriási jelentőséggel bír a vállalat számára.

Újabb szuperszámítógép-fürtbe kerülhetnek AMD CPU-k és GPU-k

Az Amerikai Egyesült Államokban elég nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az ország ütőképes szuperszámítógép-fürtökkel rendelkezzen, amelyek a TOP500-as listán is előkelő helyen szerepelnek. A törekvések hatására jelenleg már nem Kína, hanem az USA tudhatja magáénak a világ leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjét, ám a fejlesztések ennek ellenére sem állnak le: több újabb konfiguráció is készül különböző feladatokra, amelyek közül a korábban bejelentett Aurora 1 EFLOP/s-os, a Frontier 1,5 EFLOP/s-os, hírünk aktuális főszereplője, az El Capitan pedig 2 EFLOP/s-os maximális számítási teljesítménnyel büszkélkedhet.

Az említett szuperszámítógép-fürtök közül az Aurora Intel Xeon Scalable processzorokat és Intel Xe architektúra köré épülő gyorsítókártyákat használhat, míg a Frontier már egy AMD-s megoldás lesz, amelyben következő generációs AMD EPYC szerverprocesszorok és következő generációs Radeon Instinct gyorsítókártyák foglalnak helyet.

Galéria megnyitása

Az El Capitan érkezéséről először tavaly augusztusban számoltak be, ám akkoriban még csak annyit lehetett tudni, hogy a rendszer a Cray infrastruktúráját és a Slingshot összekötő-architektúrát foghatja munkára, azt azonban még nem árulták el, mely gyártó processzorait és gyorsítókártyáit helyezik el benne. Idővel kiderült, hogy ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis első körben csak a kiszolgáló infrastruktúrával kapcsolatban született döntés, majd később több érkező hardver tulajdonságait is megvizsgálták, majd végül az AMD negyedik generációs EPYC szerverprocesszoraira esett a választás, amelyek majd ZEN4 architektúra köré épülnek, plusz ezek mellé Radeon Instinct sorozatú gyorsítókártyák is kerülnek, ám utóbbiakkal kapcsolatban nem sok részlet látott napvilágot, hiszen bejelentés előtt álló megoldásokról van szó.

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium területén felépülő szuperszámítógép-fürt egyébként eredetileg csak 1,5 EFLOP/s-os számítási teljesítménnyel rendelkezett volna, ám idővel, ahogy sikerült kiválasztani a megfelelő hardvert, illetve finomhangolták a konfigurációval kapcsolatos elképzeléseket, 2 EFLOP/s-ra sikerült feltornázni az elméleti maximális számítási teljesítményt.

Galéria megnyitása

A 600 millió dollárból készülő El Capitan, illetve a másik két új szuperszámítógép-fürt is új időszámítást nyithat a piacon, hiszen egyik sem különböző gyártók termékeiből épül fel, már ami a CPU-t és a GPU-t illeti, mint például a korábbi Sierra, amely IBM Power 9-es processzorokkal és Nvidia Volta alapú gyorsítókártyákkal rendelkezik. Az említett Sierrához képest egyébként 16-szor gyorsabb lesz az El Capitan, de az éppen aktuális csúcstartónál, a Summitnál is 10-szer nagyobb számítási teljesítményt kínál.

Galéria megnyitása

No de térjünk vissza az új időszámításra. Gyakorlatilag mindhárom konfigurációnál egy gyártó adja az említett komponenseket: az Aurora Intel alapú lesz, a Frontier és az El Capitan pedig AMD alapú. A Cray persze továbbra is meghatározó szerepet tölt be a piacon, hiszen az összekötő-architektúrát, valamint a szerverfiókokat és szekrényeket továbbra is ők szállítják, a többi szükséges komponenssel együtt. A két AMD-s szuperszámítógép-fürt egyébként Cray Sashta típusú megoldás lesz.

Galéria megnyitása

Az El Capitan alapját az AMD „Genoa” kódnévre keresztelt EPYC processzorai adják, amelyeknél fontos előrelépés lesz a ZEN4 architektúra jelenléte, valamint következő-generációs memória-támogatást is ígér az AMD, hála az Infinity Fabric 3 összekötőnek. Ez az összekötő az aktuális információk alapján az egyes fiókokban található processzorok összekapcsolásáról gondoskodik. Egy-egy fiókban itt is – ahogy a Frontier esetében – egy processzorhoz összesen négy GPU kapcsolódik.

Nagy előrelépés lesz, hogy a CPU és a GPU esetében egységes memória-hozzáférést ígér az AMD, ami egyszerűsítheti a programozást, valamint a rendszer teljesítményét is javíthatja, amennyiben heterogén munkafolyamatokra kerül sor. A Frontier esetében még csak a processzorok esetében lesz elérhető a koherencia, vagyis ez a szuperszámítógép-fürt egy lépcsőfokkal le lesz maradva ezen a téren az El Capitantól.

Galéria megnyitása

A Cray Slingshot interconnect várhatóan portonként 200 Gb/s adatátviteli sávszélességet biztosít, és várhatóan minden GPU-hoz jár majd egy ilyen port, vagyis az egyes node-ok közvetlenül tudják majd olvasni és írni a GPU memóriáját. Arról azonban még nem esett szó, hogy a Frontierhez képest pontosan mi változik szekrények és fiókok terén az El Capitan esetében, ám abból, hogy előbbinél 30 MW, utóbbinál pedig 40 MW fogyasztásra lehet számítani, könnyen lehet, hogy az El Capitan már 100-nál több szekrényt használ, ami részben meg is magyarázná, miért lesz 33%-kal gyorsabb a Frontiernél.

A most még homályos területek idővel egészen biztosan letisztulnak majd. Az El Capitan, vagyis az USA második exascale szintű szuperszámítógép-fürtje várhatóan 2022-ben épül meg, használatba vétele viszont majd csak 2023 elején kezdődhet meg. Az új szuperszámítógép-fürt elsősorban nukleáris fegyverek fejlesztésében segédkezik majd a különböző hatásokat, illetve a működést elemző modellezési feladatokban, de ezzel együtt másodlagos felhasználására is lehet számítani, főleg olyan területeken, ahol a gépi tanulással kapcsolatos lehetőségek kamatoztathatóak

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap