Újabb szög a Jack csatlakozó koporsóján: itt az aptX Adaptive

A Qualcomm új technológiája a korábbinál hatékonyabb hangátviteli lehetőségről gondoskodik Bluetooth kapcsolat mellett.

Újabb szög a Jack csatlakozó koporsóján: itt az aptX Adaptive

A Qualcomm évek óta törekedik arra, hogy minél jobb hangminőséget érjen el a Bluetooth kapcsolat mellett. A vállalat 2015-ben felvásárolta az aptX kodeket, ami kiválóan alkalmas arra, hogy már a vezeték nélküli zenehallgatás is jó minőségű legyen. Később megszületett az aptX HD, amelynél már a cég elmondása szerint sikerült átlépni a CD magas hangminőségét, de a nagy sávszélesség miatt megnövekedett a késleltetés a vonalon, ami esetenként problémát jelenthetett. Ezért jött létre az aptX Low Latency, ahol nagyon alacsony szintre sikerült szorítani a késleltetést a hangátvitelben, cserébe viszont gyengébb minőséget biztosít. A fejlesztőknek választania kellett, hogy melyik megoldást használják, ami egyértelműen nem ideális, ezért a Qualcomm most létrehozta az aptX Adaptive kodeket, ami a két eljárás előnyeit gyúrja össze.

Galéria megnyitása

Az aptX Adaptive esetében a chipdizájner kerek perec kijelenti, hogy helyettesíti a kábelt. A vállalat szerint ez az eljárás már minden téren megfelel arra, hogy kiváltsa a vezetékes fej- és fülhallgatókat. Ennek a kodeknek az erénye abban van, hogy mindig tudni fogja, hogy éppen hogyan kell alkalmazkodnia a tartalomhoz, az alacsony késleltetés vagy a lehető legmagasabb minőség elérésére lehet szükség. Amikor egy okostelefonon a zenelejátszó alkalmazás fut, akkor arra törekszik majd, hogy az elérhető legjobb bitrátát biztosítsa, amikor azonban a YouTube fut, akkor már inkább az alacsony késleltetésre fog helyeződni a hangsúly, hogy megfelelő legyen a hang és a kép közötti szinkron. Ugyanígy a játékoknál is a minél alacsonyabb késleltetés lesz az aptX Adaptive célja. A Qualcomm többször is elmondta, hogy az egész automatikusan és dinamikusan teszi a dolgát, egyáltalán nem kell hozzá a felhasználó beavatkozása, és extra konfigurálást sem igényel.

A konkrét számokat tekintve az aptX Adaptive 24 bites és 48 kHz-es hangátvitelt támogat és a használata mellett 279 és 420 kbps közötti bitráta érhető el, miközben a késleltetés értéke 50 és 80 milliszekundum között változik. És ezek az értékek bizony nagyon jók papíron, ráadásul elmondta a vállalat, hogy bár az aptX HD 576 kbps-ot is tudott, de az új eljárás nagyjából ugyanazt a hangminőséget szolgáltatja 420 kbps mellett. Az AAC, az SBC és az aptX HD is 100 és 200 ms körüli késleltetéssel ér el hasonló hangminőséget, mint a Qualcomm aktuális fejlesztése, az aptX Low Latency pedig hiába tud 32 ms-t produkálni, amikor megszólal, nem úgy muzsikál, ahogy az újdonság. Említést érdemel még a Sony által létrehozott LDAC, aminél ugyan akár a 990 kbps-os szint is elérhető, de itt 330 és 660 kbps-os opciók is vannak, és kevés eszköz támogatja a legjobb minőséget, plusz nincsen arról információink, hogy mekkora késleltetéssel kell számolni. Az aptX Adaptive neve mellett kiemelendő az is, hogy visszafelé kompatibilis az aptX és az aptX HD kodekekkel.

Az AptX Adaptive decembertől lesz támogatott az Android Pie operációs rendszer szintjén, az Apple termékeinél viszont le kell erről mondani, ott ugyanis az AAC uralja a terepet. A Qualcomm szerint az első fejhallgatók, amik az aptX Adaptive kodekkel jönnek, 2019 első felében kerülhetnek majd a boltokba. A Qualcomm CSRA68100 és a Qualcomm QCC5100 az a kettő Bluetooth audio chip jelenleg, ami támogatja új aptX-et, és ezek heteken belül elérhetővé válnak a vállalat partnereinek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap