Újabb QLC NAND Flash alapú SSD sorozatot készített az Intel

Az SSD 665p család tagjai lényegében csak QLC NAND Flash fronton hoznak újítást, de így is gyorsabbak lesznek, mint előző generációs társaik.

Újabb QLC NAND Flash alapú SSD sorozatot készített az Intel

Az Intel Dél-Koreában, a Memory and Storage Day névre keresztelt rendezvény alkalmával több érdekes újdonságot is bemutatott, amelyek között a QLC alapú 660p SSD sorozat utódja, a 665p is jelen volt. Az új család igazából nem egy túl nagy előrelépés, hiszen az SSD vezérlő szerepét továbbra is a négycsatornás Silicon Motion SM2263-as lapka tölti be, ehhez viszont most már második generációs QLC NAND Flash lapkák kapcsolódnak, amelyek 96 cellarétegből állnak. A kapacitás nem változott, vagyis egy-egy ilyen lapka továbbra is 1024 Gb-es, a teljes lapkaméret azonban csökkent.

A rendezvényen előkerült két ASUS notebook, amelyek közül az egyikben egy 1 TB-os 660p, a másikban pedig egy 1 TB-os 665p SSD dolgozott, a sebességméréshez pedig a CrystalDiskMark 7-es béta kiadását használták. A mérések szerint a 665p esetében 40-50%-os gyorsulás történt folyamatos adatátviteli sebességek terén, míg a véletlenszerű olvasási és írási tempók nagyjából 30%-kal javultak.

Galéria megnyitása
Balra a 665p, jobbra a 660p eredményei láthatóak (Fotó: Legit Reviews)

Azt persze ki kell emelni, hogy a tesztek az SLC alapú gyorsítótár teljesítményét tükrözik, arról azonban nem adnak képet, milyen sebességre lehet számítani, ha a gyorsítótár megtelik, így ezzel kapcsolatban egyelőre nincs is információ. Erről az adatról majd az első független tesztek adnak képet, az azonban már most is látszik, hogy a PCI Express 3.0 x4-es kapcsolatot nem tudja teljes egészében kihasználni az új SSD.

A Legit Reviews fotója szerint a 660p és a 665p esetében ugyanazt a nyomtatott áramköri lapot és ugyanazt a felépítést alkalmazzák. Az 1 TB-os adattároló kapacitás eléréséhez elegendő két darab QLC NAND Flash chip, míg a 2 TB-os modellnél a két üres helyre is lapkák kerülnek. Az egyoldlaas kivitelben érkező SSD kártya továbbra is M.2-2280-as formátummal bír.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az Intel SSD 665p sorozata pontosan mikor jelenik meg és mennyibe kerülnek majd az egyes modellek. A dolgok jelenlegi állása szerint a 660p család árszintjére jöhetnek az újdonságok, vagyis a piac legolcsóbb PCIe NVMe SSD-i közé tartozhatnak a 665p sorozat tagjai is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap