Újabb Maxwell alapú Tesla gyorsítókártyák az Nvidiától

Az Nvidia nagyon ráfeküdt a gépi tanulás gyorsítására, ami az elkövetkező időszakban komoly növekedési potenciállal kecsegtet.

Újabb Maxwell alapú Tesla gyorsítókártyák az Nvidiától

Az Nvidia lassan, de biztosan kezdi feltölteni Tesla gyorsítókártya sorozatát az új, Maxwell architektúra köré épülő megoldásokkal, amelyekből most újabb két példány mutatkozik be. Igaz ugyan, hogy a Maxwell nem éppen ideális a nagy számítási pontosságot követelő HPC szegmensek többségébe, de néhány speciális területen azért remek választásnak bizonyulhat, hála a magas FP32-es teljesítménynek.

Tesla M40

A Tesla család legutóbb augusztusban bővült, amikor a VDI és videó kódoló szegmensbe szánt Tesla M60-as és Tesla M6-os modellek tiszteletüket tették a piacon, ám a napokban újabb bővítésre került sor, így most megismerkedhetünk a két újonccal, a Tesla M40-es és a Tesla M4-es modellel. A vállalat nem titkolt célja az, hogy az újdonságok segítségével a jelenleginél még nagyobb szeletet hasíthasson ki magának a gépi tanulásra támaszkodó piaci szegmensek képzeletbeli tortájából.

A két újdonság közül a Tesla M40 a komolyabb, hisz teljes értékű GM200-as GPU dolgozik a fedélzetén, ami nagy FP32-es számítási teljesítményt nyújt. A GPU mellé 12 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-ot is társítottak, ami 384-bites adatsínre csatlakozik és 6 GHz-es effektív órajelen dolgozik. A 250 wattos TDP-vel rendelkező gyorsítórkátya a Maxwell sajátossága miatt nem tartalmaz hardveres ECC támogatást, az pedig egyelőre kérdéses, hogy soft-ECC támogatás bekerült-e a repertoárba, ugyanis erről nem tett említést a gyártó. Az újdonság melegedő komponenseit igényes, passzív videokártya hűtő tartja kordában, amelyen a szerverház hűtői fújják át a kellő mennyiségű levegőt.

Tesla M4

A Tesla M4-es modell már egy kisebb teljesítményű, kisebb fogyasztású megoldás, amely olcsóbb is lesz, mint nagytestvére. Ezt a gyorsítókártyát egy GM206-os GPU szolgálja ki, ami most először tűnik fel a Tesla családban. A GM206-os GPU mellé 4 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-ot társítottak, ami 128-bites adatsínre kapcsolódik és 5 GHz-es effektív órajelen ketyeg. Annak érdekében, hogy az újdonság minél szélesebb körben megfelelhessen a vásárlói igényeknek, az Nvidia többféle teljesítménnyel és így többféle TDP kerettel kínálja a terméket: TDP keret tekintetében 50 wattól 75 wattig terjed a választék, az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény pedig maximum 2,2 TFLOP/s-os értéket képviselhet.

A Tesla M40 és a Tesla M4 esetében tehát az elsődleges célpont a gépi tanulással foglalkozó rendszerek, amire év eleje óta egyre nagyobb figyelmet fordít a cég. Ez nem is csoda, hisz az Nvidia szerint ez a terület egyre fontosabbá válhat a jövőben a grafikus processzorok számára, mivel a GPU alapú rendszerek a neurális hálózatokat nem csak gyorsan munkára tudják fogni, de a tanulási folyamatot is jelentősen felgyorsítják. Márpedig a neurális hálózatok szerepe is egyre inkább növekszik, ahogy a technológia fejlődik, illetve ahogy az egyre erőseb hardver jóvoltából egyre komolyabb lehetőségek előtt nyílnak meg a kapuk. A neurális hálózatok még az autóiparban is kifejezetten hasznosak, ahol nagyban segíthetik az önvezető autók működését.

A Tesla M4-es és a Tesla M40-es modellek eltérő feladatokat kaphatnak. A Tesla M40 óriási számítási teljesítménye miatt inkább a tréning feladatokat végezheti el hatékonyabban, így a neurális hálózatok nagyon gyorsan "kiképezhetőek" vele, ezzel szemben a Tesla M4 inkább a nagysűrűségű, kifejezetten feladat végrehajtásra használatos rendszerekben juthat szerephez, hisz kompakt és keveset fogyaszt, teljesítménye pedig erre a célra elegendő. Hogy az Nvidia miért nem a két GPU-s Tesla M60-at ajánlja a neurális hálózatok tanítási feladatainak elvégzésére? Azért, mert a cég szerint a jelenlegi tanító algoritmusok nem skálázódnak jól több GPU-s rendszereken egy bizonyos GPU szám felett, így érdemesebb kevesebb, de nagy teljesítményt kínáló grafikus processzorra támaszkodni.

Új szoftvercsomag is érkezett

Az Nvidia az új hardver mellett új szoftvercsomaggal is előrukkolt, ami az Nvidia Hyperscale Suite nevet viseli. A speciális, több komponensből álló szoftvercsomag a végfelhasználókat kiszolgáló webes szolgáltatások üzemeltetését segíti. Fontos szerepet tölt be a feladatban a GPU REST Engine, ami a keresőszolgáltatások gyorsításán keresztül a képosztályozásig meglehetősen sokféle folyamat gyorsításában nyújt segítő jobbot. Erre a funkcióra támaszkodik egyebek mellett az Nvidia Image Compute Engine is, ami egy REST-kompatibilis, GPU alapú képméretező szolgáltatás. A csomag tartalmazza még a cuDNN neurális hálózat szoftvert, valamint az FFmpeg különböző kiadásait is, amelyek hardveres gyorsítással pörgetik fel a különböző videók átkódolásának és feldolgozásának folyamatát.

A dolgok jelenlegi állása szerint a Tesla M40 még idén elérhetővé válik, csak úgy, ahogy a Hyperscale Suite is, viszont a Tesla M4 érkezésére majd csak a következő év első negyedévében kerül sor. Arról nincs információ, hogy az újdonságok pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward