Újabb jelentős felvásárlás: Az AMD bekebelezi a Xilinx-et

Az új szerzemény sokat segíthet az AMD-nek a szerverpiaci részesedésének gyors növelésében.

Újabb jelentős felvásárlás: Az AMD bekebelezi a Xilinx-et

Hetek óta keringtek a pletykák, amelyek szerint az AMD és a Xilinx között előrehaladott tárgyalások folynak annak érdekében, hogy az AMD felvásárolhassa az üzleti szegmensben tevékenykedő, meglehetősen széles és ütőképes portfólióval rendelkező vállalatot. A hivatalos megerősítésre egészen a mai napig kellett várni, ugyanis a felek ma bejelentették, hosszas tárgyalásokat követően végre aláírták az akvizícióról szóló szándéknyilatkozatot, amit mindkét vállalat igazgatótanácsa és részvényesei egyöntetűen elfogadtak.

A Xilinx felvásárlása során 35 milliárd dollár cserél gazdát, ezt az összeget teljes egészében részvényekből fedezi az AMD, hála a kedvező árfolyamnak. Az így létrejövő óriásvállalat, amely 135 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bír, a megállapodás szerint az alábbiak szerint alakul, már ami a részvényesek összesített tulajdonrészét illeti: az AMD jelenlegi részvényesek 74%-os, míg az aktuális Xilinx részvényesek 26%-ot birtokolhatnak az egyesített nagyvállalatból. Az akvizíciónak köszönhetően összesen 13 000 mérnökkel gazdálkodhat a cég, az általa megcélozható piac nagysága pedig nagyjából 110 milliárd dollárra tehető.

Galéria megnyitása

Hogy miért volt szükség a Xilinx felvásárlására? Mivel az AMD EPYC processzorainak köszönhetően a vállalat piaci részesedése fokozatosan növekszik a szerverek és adatközpontok szegmensében, ahol nemrégiben sikerült a 10%-os határt is áttörni, kézenfekvő választás egy olyan vállalat felvásárlása, amelynek technológiáit integrálni lehet a következő generációs AMD EPYC processzorokba, így még hatékonyabban megcélozhatóak a különböző piaci szegmensek, még jobban kielégíthetőek a megrendelői igények, valamint a termékportfóliót is növelni lehet. Olyan ez, mint 2015 folyamán az Altera felvásárlása volt az Intel részéről, abból elég sokat profitált az Intel – hasonlóra készül most az AMD is.

A Xilinx az nagy teljesítményű FPGA-k, valamint a SmartNIC-ek, az adaptív SoC egységek, illetve egyéb, az üzleti szegmensbe szánt vezérlők specialistája, ezek az eszközök pedig főként a szerverekben és az adatközpontokban kaphatnak helyet – pont ott, ahova az AMD az EPYC sorozatát szánja.

A felvásárlás következtében lesz némi változás az igazgatótanácsban is, hiszen az AMD-n belüli Xilinx üzletágat a Xilinx jelenlegi ügyvezető igazgatója, Victor Peng irányítja, de rajta kívül további két Xilinx vezető is helyet kap az AMD igazgatótanácsában. A felvásárlást természetesen még a hivatalos szerveknek is jóvá kell hagyniuk, de ha minden a tervek szerint halad, már 2021 végén nyélbe üthetik a tranzakciót.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap