Az AMD az FPGA gyártó Xilinx felvásárlására készülhet

A felek akár már a következő héten bejelenthetik a szándéknyilatkozat aláírását, amennyiben sikerül megállapodniuk.

Az AMD az FPGA gyártó Xilinx felvásárlására készülhet

Az AMD számára jelek szerint igen mozgalmas hónap lesz az október, ugyanis a vállalat az új termékek bemutatása mellett egy igen komoly felvásárlást is nyélbe üthet, ami nagy érdeklődésre tarthat számot. Az újdonságok közül a ZEN 3 architektúra köré épülő processzorok éppen most mutatkoztak be, a hónap végén pedig az RDNA 2 architektúrát használó Radeon RX 6000-es sorozatú videokártyák is megérkeznek, de a sorozat egyik tagjának teljesítményéből már azért kaptunk ízelítőt.

A vállalat ezzel egy időben fontos tárgyalásokat folytat egy nagy és ismert iparági szereplővel, amelynek eredményeként hamarosan megszülethet a megállapodás a szóban forgó szereplő felvásárlásával kapcsolatban. Ez a vállalat nem más, mint az FPGA piacon tevékenykedő Xlilinx, aki az AMD-vel is partnerkapcsolatba lépett már néhányszor – az egyik ilyen együttműködésnek köszönhető, hogy az AMD Epyc processzorokkal szerelt szerverekbe a mélytanulással kapcsolatos munkafolyamatokat gyorsító Xilinx Alveo U250-es gyorsítókártyák kerültek, amelyekkel anno világrekordot is sikerült elérni.

A Wall Street Journal értesülései szerint az AMD és a Xilinx között már korábban is folytak tárgyalások egy esetleges felvásárlással kapcsolatban, ám ezek egy időre parkolópályára kerültek, nemrégiben azonban ismét tárgyalóasztalhoz ültek a felek, most azonban előrehaladott egyeztetésről van szó, amelynek végére akár a következő hét folyamán pont kerülhet. A Xilinx piaci kapitalizációja jelenleg nagyjából 26 milliárd dollárra rúg, ám a végső felvásárlási ár a hírek szerint akár a 30 milliárd dolláros összeget is elérheti. Ez egy igen nagy értékű felvásárlás lehetne, amennyiben sikerülne megállapodni.

Galéria megnyitása

Az új szerzemény segítségével az FPGA fejlesztés is házon belülre kerülhet, így a könnyedén és gyorsan újra-programozható lapkákkal egy új, remekül fejlődő piaci szegmensbe is belépést nyerhet a vállalat. Az FPGA lapkák egyébként az AMD aktuális stratégiájába is tökéletesen beleillenek, vagyis a Xilinx lapkáit viszonylag könnyen integrálhatnák akár a chipletes felépítésű EPYC szerverprocesszorokba is, így ezen a téren is felvehetnék a versenyt az Intellel. Utóbbi egyébként már felvásárolt korábban egy FPGA gyártót, aki nem más, mint az Altera, amelyet 16,7 milliárd dollárért vásárolt fel az Intel még 2015 folyamán. Az AMD lényegében az Intel Stratix 10 sorozatának is konkurenciát állíthatna a Xilinx Virtex UltraScale sorozatú megoldásaival, azaz újabb fronton indulhatna csatározás a felek között.

Az AMD igen széles termékportfóliója a Xilinx jóvoltából alaposan bővülne, így már nem csak x86 és ARM licenc köré épülő processzorokat, GPU-kat, GPU alapú gyorsítókat, semi-custom SoC egységeket, illetve alacsony fogyasztású médiaprocesszorokat, hanem FPGA-kat is kínálhatna a vállalat. A Xilinx megoldásai egyébként elég sok területet céloznak meg, így az autóiparban, az űrkutatásban és a védelmi rendszerekben, az adatközpontokban, a HPC szegmensben, az ipari rendszerekben, a kommunikációs rendszerekben, illetve az IoT piacra szánt eszközökben is találkozhatunk velük – ezeket a piacokat mind-mind megcélozhatná az AMD az új szerzeménnyel.

Az értesülések szerint akár már a következő hét folyamán bejelenthetik a szándéknyilatkozat aláírását, amennyiben addig sikerül megállapodásra jutni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap