Újabb gigantikus pénzbírság a Samsung kontra Apple perben

A két óriás harcából ismételten a Samsung jött ki vesztesen, ezúttal közel 300 millió dollártól eshetnek el, az eddigi bírságon felül.

Újabb gigantikus pénzbírság a Samsung kontra Apple perben

A Samsung és az Apple folyamatos pereskedése hosszú évek óta tart. Az elmúlt napoktól némi előrelépést vártak a dél-koreaiak, de a helyzet csak még tovább romlott, és az Egyesült Államokban folyó eljárás során újfent hatalmas büntetést szabtak ki rájuk. Ezzel együtt újabb - immáron sokadik - mérföldkövéhez ért a két fél "násztánca", és jelen állás szerint távol lehet még a csipkelődés valódi lezárása (már ha egyáltalán sor kerül erre valaha).

Amerikában a bíróság egy éve megállapította, hogy a Samsung valóban több alkalommal is másolta az Apple különböző termékdizájnjait és egyéb szabadalmaztatott megoldásait, tehát bűnös. Ennek okán több mint 1 milliárd dolláros büntetés kifizetésére szólították fel a Samsungot, ami természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, fellebbezett. Lucy Koh, az ügy során eljáró bírónő végül ezév tavaszán újabb ítéletet mondott, amely után a Samsung valamelyest fellélegezhetett. Az eredeti 1,049 milliárd dolláros ítéletet ugyanis jelentősen lentebb faragták, pontosan 599 millióra. Ebbe persze az Apple nem nyugodhatott bele, hiszen jelentős pénztől estek volna el, miután a bíróság 450 millió dollárral mérsékelte az eredeti döntésében foglaltakat. Koh bírónő elmondása alapján azért keletkezett ilyen hatalmas különbözet, mert tévesen becsülték fel azokat a pénzeket, amiktől az Apple eleshetett a Samsung másolási ügyei miatt.

A perújítás során az Apple megint nem aprózta el, és 380 millió dollárról szóló kárigényt nyújtott be. Bár ezt az újabb hatalmas összeget nem verték rá teljes mértékben a dél-koreaiakra, a Samsungnak újfent sokat kell fizetnie. A mostani döntés alapján 290 millió dollárral lesz könnyebb a Samsung pénztárcája. Természetesen a Samsung ezúttal sem nyugodott bele a dologba, és már tervezik a fellebbezést az egészen pontosan 290456793 dolláros összeg lentebb faragásának érdekében. Eredendően ők egyénként nagyjából 52 millió dollárt "szerettek" volna kialkudni, ám ahogy a fentiekben láthatjuk, ez nagyon nem sikerült nekik.

A mostani büntetéssel együtt már ismételten megközelítette az egymilliárdot (kb. 890 millió) a vállalatra kiszabott pénzbírság, amit egyenesen az Apple kasszájába kell pakolniuk. Erre jönnek még a különböző perköltségek is a későbbiekben, ami szintén nem kis összeg lesz egy ilyen grandiózus eljárás során. Kíváncsian várjuk, hogy mikor veheti kezdetét a kissé komikus párharc következő fordulója, és hogy annak ki lesz a szenvedő alanya.

A két fél képviseletét sikerült szóra bírni a döntés kapcsán, lássuk hogyan vélekedtek:

Apple:

"Az Apple-nek ez az ügy mindig többről fog szólni, mint a pénz és a szabadalmak. Itt az innovációról van szó és a kemény munkáról, amit a termékeink tervezésébe fektetünk, hogy az emberek szeressék ezeket. És bár lehetetlen, hogy ezekre a dolgokra árcédulát akasszunk, vagy kifejezzük az értéküket, hálásak vagyunk, hogy az esküdtszék megmutatta a Samsungnak, hogy a másolásnak bizony ára van."

Samsung:

"Csalódottak vagyunk a mai döntés miatt, amelynek alapja nagy részben az a szabadalom, amit az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala a közelmúltban érvénytelennek minősített. Miközben előkészítjük a tárgyalás utáni indítványunkat és a fellebbezésünket, továbbra is folytatjuk az innovációt az úttörő technológiákkal, és nagyszerű termékeket hozunk létre, melyeket sok vásárló, a világ minden táján szeret."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward