Új Windows 10 buildet kaptak a tesztelők

A 18277-es build számos érdekes újítást vonultat fel, amelyek a következő nagy Windows 10 frissítésbe is be fognak kerülni.

Új Windows 10 buildet kaptak a tesztelők

A Microsoft Windows 10-es operációs rendszere körül elég sok érdekesség történt az elmúlt hetek folyamán, amelyek miatt még mindig nem tették újra elérhetővé a Windows 10 October 2018 Update névre keresztelt frissítőcsomagot. A munka persze így sem áll meg, folyamatosan készülnek az újabbnál újabb funkciók és kiegészítések, amelyeknek köszönhetően még jobb, még hatékonyabb lehet a modern operációs rendszer.

A legújabb Windows 10 build, amit a Windows Insider Preview Program résztvevői már megkaphattak a napokban, sok-sok hasznos módosítással és újítással büszkélkedik. Fejlődött az Action Center (Értesítési központ), de a magas DPI-vel kapcsolatos lehetőségek tárháza is bővült, fejlődött a Focus Assist (Fókuszsegéd) szolgáltatás, plusz a kamera és a mikrofon is letilthatóvá vált az Application Guard for Microsoft Edge funkción belül.

Galéria megnyitása

Az Action Centre kapott egy hasznos opciót, amelynek köszönhetően a fényerősséget egy csúszka segítségével bármikor módosíthatjuk. Hasonló funkció eddig is rendelkezésre állt, ám annál egy gombra kellett kattintgatni és csak 25%-os lépésközökkel tudtuk módosítani az aktuális fényerősséget. (Valószínűleg nem véletlen, hogy notebookok esetében mindenki inkább a gyorsgombokat használta a fényerő állítására, és nem ezt a funkciót.) Ennél egy fokkal talán hasznosabb extra, hogy az új Értesítési központban a gombokat a felhasználók maguk rendezhetik el és új gombokat is hozzáadhatnak a listához, ahogy az a lenti animáción is látható.

Galéria megnyitása

A Fókuszsegéd, amely a Windows 10 April 2018 Update óta része a Windows 10 repertoárjának, szintén frissült: az értesítéseket már nem csak akkor némítja el a rendszer, ha játszunk, hanem akkor is, ha teljes képernyős alkalmazás fut éppen – például egy videó lejátszó, amelyen keresztül filmet nézünk.

Galéria megnyitása

A fentiek mellett néhány apróbb változás is helyet kapott a fedélzeten, amelyekről érdemes említést tenni. Az egyik ilyen az Emoji 12 csomag, de a magas DPI kezelés esetében is fejlődtek a skálázási lehetőségek. A Windows Application Guard for Microsoft Edge mostantól lehetővé teszi a mikrofon és a kamera ki- és bekapcsolását, ami mindenképpen emeli a biztonság szintjét – a használaton kívüli kamerát azonban így is érdemes lehet leragasztani, ha tartunk a kukkolóktól. A beállítást a Windows Security ablakból értjük el.

Galéria megnyitása

Fejlődött még a Storage Settings lap is, ami az adattárolással kapcsolatos információkat tárja elénk. Az új buildben már „fájltípusok” szerinti bontást is láthatunk, így jobban látszik, mi is foglalja a helyet a rendszeren. Az egyes kategóriákra kattintva különböző műveletek is megjelennek, amelyekkel helyet szabadíthatunk fel.

Galéria megnyitása

A Windows Insider Programba itt lehet jelentkezni, ha szeretnénk elsőként kipróbálni az újításokat, de ezzel együtt azt is vállaljuk, hogy olykor-olykor hibákkal és rendszerösszeomlásokkal is megküzdünk. Erre a célra érdemes tehát egy tartalék konfigurációt használni, amin nincs semmi fontos adat sem és amit tudunk nélkülözni, ha a Windows 10 térdre rogyik egy esetleges súlyosabb hiba miatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap