Új tuningrekord Pentium G3258-as CPU-val: 6861,7 MHz

Az új processzort léghűtéssel is remekül lehet tuningolni, a címben szereplő eredményt azonban ennél extrémebb hűtéssel sikerült elérni – egy tuningra kihegyezett MSI alaplapban.

Új tuningrekord Pentium G3258-as CPU-val: 6861,7 MHz

Az Intel idén ünnepli a Pentium márkanév fennállásának huszadik évfordulóját, így nem meglepő, hogy a gyártó a jeles eseményre egy különleges termékkel is készült. Az évfordulót stílusosan egy jubileumi Pentium processzorral ünneplik, amely rendhagyó módon szorzózár-mentes kivitelben érkezik, méghozzá meglehetősen vonzó árcédulával, így abszolút nem meglepő, hogy a termék iránt hatalmas az érdeklődés.

A sokszor csak Pentium K névvel emlegetett Pentium G3258-as processzor már kereskedelmi forgalomban is feltűnt, sőt, néhány lelkes tuningmester már azt is elkezdte kipuhatolni, pontosan mekkora órajelet lehet elérni az újdonsággal. A Pentium G3258 gyárilag 3,2 GHz-es magórajelen ketyeg, de a korábbi információk szerint nem kell túl nagy szerencse a 4,5 GHz-es magórajel eléréséhez sem – ehhez akár egy jobb léghűtés is elég.

Pentium G3258 tuningjához ajánlott költséghatékony MSI alaplapok

Az MSI legfrissebb közleménye szerint a Z97 GUARD-PRO, a Z97-G43 és a Z97 PC Mate alaplapokkal – amelyek optimalizált BIOS-szal és hatfázisú tápellátással várják az új processzort – remekül lehet tuningolni a Pentium G3258-as modellt. A felsorolt alaplapok az OC Genie szolgáltatás jóvoltából egy gombnyomással 4,3 GHz-ig repítik a CPU magok órajelét, ami 34%-os tuningot jelent – és ehhez profi tuningmesternek sem kell lennünk, hiszen a szolgáltatás egy gombnyomással elintéz minden tuninggal kapcsolatos teendőt.

További jó hír, hogy ezt az órajelet rendszerint gyári processzorhűtővel is el lehet érni. Amennyiben combosabb processzorhűtő kerül a Pentium G3258 fölé, már a 4,5 GHz-es, illetve 4,7 GHz-es CPU magórajel elérése sem lehetetlen, ám ennél magasabb órajel eléréséhez már némi szerencsére is szükség van.

Persze a Pentium G3258 nem csak a költséghatékony tuningprocesszort kereső vásárlók fantáziáját mozgatja meg: a termékre a profi tuningosok is kíváncsiak. Ennek köszönhető, hogy nemrégiben az MSI egyik alaplapjában egészen 6861,7 MHz-ig sikerült emelni a szóban forgó processzor órajelét, igaz, ekkor már nem léghűtés, hanem egy folyékony nitrogénnel töltött párologtató henger került a processzor tetejére. A figyelemreméltó eredményt sajnos nem egy költséghatékony alaplappal, hanem egy kifejezetten tuningra szánt deszkával, az MSI Z97 MPOWER MAX AC-vel sikerült elérni, ami jelenleg 66 000 forintba kerül – és jár hozzá egy jópofa ajándék is.

Az említett alaplapban nem egy kereskedelmi forgalomban kapható Pentium G3258-as processzor, hanem egy mérnöki tesztpéldány lapult, ami rendszerint jobb tuningpotenciállal rendelkezik – legalábbis a korábbi tapasztalatok ezt mutatják. Az egyetlen aktív CPU maggal üzemelő processzor mellé 4 GB-nyi DDR3-as G.SKILL rendszermemóriát pakoltak (DDR3-808 MHz @ CL6-6-6-15), a beépített IGP helyett pedig egy külön videokártyára bízták a képi megjelenítéssel kapcsolatos feladatokat (GeForce 7300 GT). A Windows XP-t futtató konfiguráció egy CP sorozatú 1000 wattos tápegységgel, valamint egy 240 GB-os Kingston SSD meghajtóval is rendelkezett.

DFORDOG, aki a processzort tuningolta, némi próbálkozás után 1,992 voltra lőtte be a processzor magfeszültségét, a szorzót pedig egészen 68-ig tudta emelni, méghozzá 100,91 MHz-es BCLK mellett. A végeredmény 6861,7 MHz lett, ami ebben a kategóriában jelenleg világrekordnak számít.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward