Új szövetség alakult a vezeték nélküli töltők piacán

Az AirFuel Alliance szerencsére nem egy teljesen új szereplő lesz, hanem a A4WP és a PMA egyesült.

Új szövetség alakult a vezeték nélküli töltők piacán

Nem kérdés, hogy a vezeték nélküli töltés igen fontos szerepet tölthet be a jövőben, viszont ezen a területen továbbra sincs egységes szabvány, ami jelentősen hátráltatja az előmenetelt. Több csoport is folyamatosan azon dolgozik, hogy az általa tervezett és fejlesztett megoldás legyen a befutó. Szerencsére ezúttal jó hírről számolhatunk be ebben a kérdéskörben, ugyanis két erős versenytárs most egyesíti az erejét.

Az Alliance for Wireless Power (A4WP) és a Power Matters Alliance (PMA) felhagy a versengéssel, és ahogy azt már januárban jelezték is, egybeolvasztják minden tudásukat. A két szövetség fúziójából megszületett az AirFuel Alliance. Mostantól az Alliance for Wireless Power és a Power Matters Alliance is az AirFuel Alliance égisze alatt tevékenykedik tovább, így azok a termékek, amelyek támogatni fogják valamilyen formán az A4WP vagy a PMA fejlesztéseit, az AirFuel márkajelzéssel lesznek ellátva. Az eddig használt felhasználóidegen mozaikszavakkal tehát valószínűleg már jóval kevesebbszer fognak találkozni a vásárlók. Az AirFuel létrejöttével továbbra sem lehet azt kijelenteni, hogy ettől kezdve már van egyértelműen követendő szabvány, de ez fontos lépés abba az irányba, hogy egyszer a különböző utakon indult csoportok közös nevezőre jussanak.

Az AirFuel Alliance megszületése összesen közel 200 (pillanatnyilag 195) tagvállalatot hozott össze. A támogatók névsorában már most olyan nevek sorakoznak, mint a MediaTek, a Microsoft, a Qualcomm, a Samsung, az Intel, az amerikai AT&T szolgáltató, valamint a nemzetközi kávéházlánc, a Starbucks. A jövőben pedig a PMA és az A4WP reményei szerint még többen fognak hozzájuk csatlakozni, és erőfölénybe kerülhetnek a Qi szabványt fejlesztő WPC-vel szemben. A szövetség élén a vezető szerepet Ron Resnick tölti be, aki korábban a PMA igazgatói székét foglalta el, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az AirFuel létrejöjjön.

Az okostelefonokat és egyéb elektronikai termékeket fejlesztő vállalatok továbbra is többféle vezeték nélküli töltési metódus támogatása mellett dönthetnek, de papíron már legalább nem három, hanem csak kettő szövetség verseng a partnerek kegyeiért. Az AirFuel Alliance mellett továbbra is ott van a Qi szabványt nevelgető Wireless Power Consortium. A WPC a most összeolvadt csoportok egyértelműen legnagyobb riválisa, ugyanis a legtöbb vezeték nélkül tölthető, jelenleg megvásárolható készülék és töltő a Qi-t támogatja, sokkal kevesebb eszközt jegyez a PMA vagy az A4WP.

Azt nehéz most még megmondani, hogy a vezeték nélküli töltési technológiák fejlesztésére milyen hatással lesz az AirFuel Alliance, vagyis az, hogy az Alliance for Wireless Power és a Power Matters Alliance mostantól közösen folytatja a munkáját. Arról pedig egyelőre nem esett szó, hogy esetleg van-e reális esély arra, hogy a Wireless Power Consortium is beálljon az AirFuel szövetség mögé, és ezáltal tényleg megkezdődhessen egy egységes szabvány kidolgozása.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward