Új steppinggel érkeznek a friss Bay Trail-M SoC-ok

Az Intel két hete több Celeron és Pentium sorozatú Bay Trail egység forgalmazását is beszüntette, hogy helyüket új modellek vehessék át.

Új steppinggel érkeznek a friss Bay Trail-M SoC-ok

Az Intel két héttel ezelőtt meglepő lépésre szánta el magát: több asztali és mobil Bay Trail SoC egységének szállítását is beszüntette, indokként pedig mindössze annyit közöltek a vállalat illetékesei, hogy a piaci szereplők nem érdeklődnek e termékek iránt, helyettük más Intel processzorokra helyezik a hangsúlyt.

A Bay Trail SoC egységek tavaly szeptemberben rajtoltak el, és igen vonzóaknak tűntek, hiszen elődeikhez képest – esetenként – több processzormagot, out-of-order mikroarchitektúrát, magasabb órajeleket és új grafikus processzort kínáltak. A második hullám novemberben érkezett, ezeknél a modelleknél már a Burst Technológia is rendelkezésre állt, ami dinamikus órajel-növelésre ad módot.

Az újdonságok nem sokáig voltak forgalomban, ugyanis az Intel néhány hónapon belül nyugdíjazta őket, amit a gyenge piaci kereslettel magyarázott a cég. Ezután felettébb meglepőnek tűnik az a bejelentés, hogy hamarosan új Bay Trail-M SoC egységek érkeznek.

Hogy mi lehet a dolog hátterében? Nos, a jelek szerint az, hogy az eddigi Bay Trail SoC egységek iránt valószínűleg nem ok nélkül volt gyenge az érdeklődés, ugyanis a legfrissebb hírek szerint a B3-as revíziójú lapkára épülő SoC-ok USB vezérlője nem volt teljesen hibátlan. Tulajdonképpen – nem hivatalosan – ez lehetett az ok, amely miatt a Bay Trail SoC-ok nyugdíjazása mellett döntött a cég, és ez a kellemetlenség valószínűleg abban is szerepet játszhatott, hogy a gyártók nem igazán érdeklődtek a Bay Trail SoC-ok ezen kiadásai iránt. Ez utóbbi persze csak feltevés.

A C0-s steppinggel érkező mobil, azaz Bay Trail-M típusú újdonságok, amelyekből első körben négyféle modell érkezik, már új USB vezérlőt kapnak, amelynél már nem kell tartani a korábban jelentkező hibáktól. Az új USB vezérlő esetében az USB 3.0-s portok D3-as energiatakarékossági módból történő felébresztése a korábbinál hatékonyabban, zökkenőmentesebben zajlik. További jó hír, hogy az USB 2.0-s portok esetében a korábbinál nagyobb áramerősség leadására lesz mód, így a rájuk kapcsolt akkumulátoros eszközök is gyorsabban feltöltődnek majd.

Az új, C0-s steppinggel rendelkező Bay Trail-M SoC egységek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi.

Az új SoC egységek alkalmazásával hamarosan új konfigurációk is készülhetnek, ám amíg ezek az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán meg nem érkeznek, addig továbbra is a B3-as revíziójú SoC egységeket alkalmazzák a különböző termékek.

Hogy az asztali, azaz a Bay Trail-D SoC egységek is megkapják-e az új, C0-s revíziójú lapkát? Nos, előbb-utóbb igen, igaz, ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek konkrét, hivatalos információk. Az azért mindenképpen említést érdemel, hogy időközben kiderült, az ASUS hamarosan piacra dob majd egy új, Mini-ITX formátumú alaplapot, amely a Bay Trail-D platfomra alapoz, és amely már C0-s revízióval rendelkező Celeron J1800-as processzort használ. Ennek fényében a C0-s Bay Trail-D processzorok érkezésére is számítani lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward