Új, SATA 6 Gbps alapú csatlakozó külső adattárolókhoz

Új, SATA 6 Gbps alapú csatlakozó külső adattárolókhoz

A SATA-IO (Serial ATA International Organization) illetékesei egy új csatlakozó szabványt jelentettek be, amelyet kifejezetten külső adattárolók csatlakoztatására fejlesztettek ki. Az USM (Universal Serial Module) névvel érkező megoldás a SATA 6 Gbps-os adatátviteli szabvány köré épül és gyakorlatilag ugyanazt a SATA adat- és tápcsatlakozó formátumot használja, mint amit a belső merevlemezek és SSD meghajtók esetében már megismerhettünk.

Az USM esetében viszont a SATA adat- és tápkábel csatlakozók a hagyományos, belső meghajtókhoz készített megoldásoknál jóval strapabíróbbak: a Seagate állítása szerint a belső adattárolókhoz készített csatlakozók élettartama nagyjából 50 csatlakoztatásra tehető, ezzel szemben a sokkal komolyabb felépítéssel rendelkező és jóval testesebb USM esetében már 5000 csatlakoztatást is kibír a rendszer. Maga az USM csatlakozó az alábbi fotón látható egy 7 mm vastag mobil merevlemezt tartalmazó külső adattároló társaságában.

Akik ismerik a Seagate GoFlex sorozatú külső adattárolóit, azok észrevehetik, hogy az új csatlakozó tulajdonképpen ugyanolyan, mint amit az említett gyártó a GoFlex modellekhez használ. A Seagate A GoFlex megjelenése óta együttműködést folytat a SATA-IO szakembereivel, amelynek gyümölcseként a csatlakozótípus hivatalos szabvánnyá vált és az USM név alatt el is kezdheti meghódítani a piacot.

Az USM csatlakozó egy picit testesebb darab, mint az eSATA port, még úgy is, ha az eSATA+USB kombó porttal hasonlítjuk össze. A rendkívül nagy helyigény miatt ezzel a csatlakozó formával az alaplapok hátlapi kivezetései között biztosan nem találkozhatunk majd, de ez nem is meglepő, hisz az USM szabvány nem is ezzel a céllal jött lére. Az USM főként szórakoztatóelektronikai készülékekhez és dokkoló állomásokhoz készült, így főleg ezeken a területeken fog hódítani a nem is oly távoli jövőben. A dokkolók esetében várható, hogy a csatlakozó a képen láthatónál még strapabíróbb kivitelben készül el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward