Új RYZEN processzorokkal rukkolt elő az AMD

A korábban beharangozott új processzorok végre hivatalosan is bemutatkoztak.

Új RYZEN processzorokkal rukkolt elő az AMD

Végre lehullott a lepel az XT sorozatú megoldásokról

Az elmúlt hetek folyamán elég sokszor felbukkantak pletykák az új, XT sorozatba tartozó RYZEN 3000-es asztali processzorokkal kapcsolatban, most azonban végre hivatalos forrásból is érkezett hír velük kapcsolatban, ugyanis az AMD ma mutatott be három friss modellt. Ezek a tervek szerint már július 7-én elérhetővé válhatnak az elsődleges piacokon, méghozzá ugyanolyan árakon, mint elődeik – pontosabban annyiba kerülnek, mint az előző modellek a márciusi árcsökkentés után, ami akkoriban sajnos nem minden régiót érintett. Érdekesség, hogy az AMD most is tartja magát a 07/07 dátumhoz, hiszen míg az első ZEN 2-es asztali processzorok 2019. június 7-én jelentek meg kereskedelmi forgalomban, addig a három új kiadás 2020. június 7-én teszi tiszteletét a piacon.

A régebbi modellek listaárai természetesen változni fognak egy picit, vagyis idővel olcsóbbak lesznek, mint a frissen bejelentett verziók.

Galéria megnyitása

Itt lényegében nagy változásra nem kell számítani dizájn terén, ugyanis csak egyetlen tekintetben hoznak újítást a friss processzorok: modelltől függően 100-200 MHz-cel magasabb maximális Turbo Boost órajelet használhatnak, mint az előző kiadások. Az új processzorok esetében fontos még megemlíteni, hogy ugyanakkora TDP keret mellett érik el a magasabb órajelet, ami a tovább optimalizált 7 nm-es csíkszélességnek köszönhető. Az emelés lényegében az egyszálas teljesítménynek kedvezhet majd, vagyis játékok alatt is érezhető lesz valamelyest, ám ennek pontos mértékéről majd az első független tesztek adnak képet.

Az új processzorok közül a RYZEN 5 3600XT mellé gyárilag jár egy AMD Wraith Spire hűtés, míg a RYZEN 7 3800XT és a RYZEN 9 3900XT mellé nem adnak gyári hűtést. Utóbbi két modellhez a legjobb teljesítmény elérésének érdekében 280 milliméteres hőleadó radiátorral ellátott kompakt folyadékhűtő rendszert ajánl a vállalat. Az új processzorokat minden olyan alaplapban használni lehet majd, amely már támogatta a ZEN 2 alapú RYZEN 3000-es megoldásokat, igaz, egy BIOS frissítésre szükség lesz.

Jönnek az A520-as alaplapok, de majd csak később

Az új processzorokkal együtt az A520-as alaplapokról is szó esett, igaz, a hivatalos bejelentésre és a pontos specifikáció közlésére csak később kerülhet sor. Az új alaplapok várhatóan augusztus folyamán áraszthatják el az üzletek polcait, így a hivatalos bejelentésre sem kell már sokat várni. Az újdonságok egyébként a B550-es sorozat alá, az A320-as megoldások helyére érkeznek, az azonban egyelőre nem derült ki, lesz-e előrelépés lapkakészlet szintjén a PCI Express 2.0-s támogatáshoz képest. Idővel ez is kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap