Új rekord: négy DDR3-as memória modullal 3 GHz felett

Új rekord: négy DDR3-as memória modullal 3 GHz felett

A memóriamodulok körül egy ideje forr a levegő: a lelkes tuningmesterek egymást próbálják meg túllicitálni, hogy – ha rövid időre is – de az ő nevükhöz fűződhessen a DDR3-as memória-órajel világrekord.

A 3 GHz feletti effektív memória órajelek már nem meglepőek, ugyanis ilyenekre már sok-sok példa volt. Legutóbb például pont a G.Skill és a Gigabyte ért el figyelemre méltó eredményt: a tuning során 3736 MHz-re sikerült feltornázni egy kétcsatornás, AMD Llano alapú rendszerben lapuló memória modulok órajelét. Utóbbi esetben két memóriamodult használtak a tuning során, ám a napokban négy memóriamodul alkalmazásával is tettek egy próbát, csak ehhez már nem az AMD Llano platformját választották.

 

Az új kísérlet alkalmával egy Ivy Bridge alapú Core i7-3770K processzor kapta a főszerepet. A processzor egy Gigabyte Z77X-UD5H alaplapban kapott helyet négy darab DDR3-as G.Skill memóriamodul társaságában. Coolaler sikeresen 3 GHz fölé, egészen pontosan 3062.2 MHz-re emelte a négy darab, egyenként 4 GB-os kapacitással rendelkező DDR3-2600 MHz-es G.Skill memória modul órajelét, ezzel pedig rekordot állított be. Eddig négy memóriamodullal még sosem sikerült átlépni a 3 GHz-es „álomhatárt”. Érdekesség, hogy ezúttal a komplett konfiguráció léghűtéssel üzemelt, folyékony nitrogén alkalmazására nem volt szükség.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward