Új Qualcomm lapka jön notebookokba, és készül az olcsóbb 5G chip

A Snapdragon 400 szériában is lesz hamarosan 5G-s termék, és bejelentette a Qualcomm a noteszgépekbe szánt Snapdragon 8cx 2. generációját.

Új Qualcomm lapka jön notebookokba, és készül az olcsóbb 5G chip

A Qualcomm kiemelt témaként kezelte az IFA-n az 5G-t, és ezen a fronton kettő szélsőséges megoldást harangozott be. Egyfelől megtudhattuk, hogy már készül a legolcsóbb 5G-s mobilplatformja a vállalatnak, másfelől lehullott a lepel a laptopokba tervezett 8cx új generációjáról, ami már az 5G támogatást is magában foglalja.

5G a Snapdragon 400 szériában

A MediaTek már bejelentette a Dimensity 720 lapka révén az olcsóbb 5G-s okostelefonokba szánt megoldását. Ezzel megszerezte az árelőnyt a Qualcommal szemben, és látszik is, hogy a piaci szereplők előszeretettel választják a kedvezőbb árfekvésű 5G-s mobilok alapjául a különböző Dimensity rendszerchipeket. Erre szeretne reagálni a piacvezető azzal, hogy bejelentette a Snapdragon 400 szériás 5G egységnek az érkezését.

Galéria megnyitása

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy ez a mobilplatform pontosan milyen felépítéssel rendelkezik majd, de az egészen biztos, hogy ezzel már megfizethető 5G-s készülékek kerülhetnek majd a boltok polcaira. A Qualcomm célja ezzel a megoldással a széles közönség kiszolgálása, és az 5G technológia szinte mindenki számára elérhetővé tétele. Az irány biztosan jó, de az, hogy a kész termék mit fog nyújtani, csak később derül ki.

A Snapdragon 400 vonalon érkező 5G-s rendszerchip valószínűleg a vállalat év végi fejlesztői konferenciáján fog teljes egészében bemutatkozni. Kész okostelefonok pedig jelen állás szerint már csak 2021 elején érkeznek majd ezzel a lapkával. Azt nem lehet tudni, hogy melyik partnere használja majd ezt a Qualcommnak, de az egészen biztos már most, hogy a Motorola, az Oppo és a Xiaomi már bejelentkezett érte.

A Qulcomm előrejelzése szerint 2022-re már 750 milliós darabszámban fogynak majd az 5G támogatást nyújtó okostelefonok, 2023-ra pedig ez a szám már az 1 milliárdos határt is átlépheti. Viszonyításképpen az elmúlt években átlagosan 1,4 milliárd okostelefont adtak el évente összesen.

Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 2

A Qualcomm már tavaly bejelentette a Snapdragon 8cx rendszerchipet, amit Windows operációs rendszerű notebookokba szánt. Eddig nem sok helyen bukkant ez fel élesben, de a vállalat továbbra is kitartóan fejleszti ezt a termékvonalat, és most befutott a legújabb lapka, ami egyszerűen a Snapdragon 8cx Gen 2 nevet kapta. Ez a számítási platform már gondoskodni fog alapból az 5G támogatásról, ami a Qualcomm szerint kulcsfontosságú lehet a sikerében.

Ahogy korábban, úgy a továbbiakban is a hatékonyságot emeli ki elsődleges fegyvertényként a Snapdragon 8xc Gen 2 mellett. A vállalat elmondása szerint az általa nyújtott megoldás 7 wattos TDP csomagban 18 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint az 10. generációs Core i5 processzora 15 wattos TDP mellett. Pusztán a hatékonyságot tekintve 39 százalékos előnyben van az Intellel szemben a Qualcomm.

Galéria megnyitása

A felépítését tekintve a Snapdragon 8cx Gen 2 nem egy nagy előrelépés. Információink szerint a processzor továbbra is Cortex-A76 és Cortex-A55 magokból vonultat fel négy-négy darabot. A szimmetrikus klaszterekből az egyik a teljesítményért, a másik pedig a hatékonyságért felel, így lesz kiegyensúlyozott a chip működése. A Snapdragon 865 érdekes módon ennél már modernebb architektúra, de mivel azt alacsonyabb fogyasztás mellett kell használni a mobilokban, így a tempója valószínűleg egyébként nem nagyobb.

Az Adreno 680 IGP található a lapkában, ami az eddigi legerősebb integrált GPU-ja a Qualcommnak. A Snapdragon 8cx Gen 2 támogatja a negyedik generációs AI Engine-t, és ehhez felvonultatja a Hexagon 685 DSP-t is. A számítási kapacitása a lapkának meghaladja a 9 TOPS-ot, ha gépi tanulási feladatoknak a végrehajtásáról van szó.

Galéria megnyitása

Biztosított itt a Spectra 390 ISP is, ami 32 megapixeles kamera bevetését teszi lehetővé, és támogatja a 4K Ultra HD videózást is. A Qualcomm fejlett zajcsökkentési technológiát is biztosít a videocsevegések alkalmára, ennek köszönhetően kristálytiszta hangja lesz az embereknek a másokkal való beszélgetés során.

A Snapdragon 8cx Gen 2 képes kezelni akár 4K Ultra HD felbontású laptopokat is, illetve megoldható vele az, hogy kettő külső képernyőt csatlakoztassanak hozzá, melyek ugyancsak 4K UHD felbontással üzemelhetnek.

Bár a Qualcomm minden esetben alkalmazza majd itt az 5G-t, nem integrált modemes a lapka, hanem a Snapdragon X55 egységet alkalmazza, ahogy azt láthattuk a Snapdragon 865 mobilplatform esetében is. Ennek az elméleti maximális sebessége a 7,5 Gbps-ot is eléri a letöltések alkalmával, a feltöltéseknél pedig 3 Gbps-ra lehet képes.

A Snapdragon 8cx Gen 2 magában foglalja az X24 LTE modemet is, aminek szintén nincs miért szégyenkeznie, hiszen 2 Gbps-os letöltési tempót támogat. A FastConnect 6800 kapcsolati alrendszerrel biztosítható már a Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5.1 is, ez utóbbi aptX HD-vel kiegészülve.

Galéria megnyitása

Azt is megtudhattuk a Qualcomm bemutatója alatt, hogy az Acer Spin 7 gép lesz majd az első a piacon, ami már a Snapdragon 8cx Gen 2 5G platformot vonultatja fel. Az Acer ultrahordozható noteszgépe nagy flexibilitással használható és sokoldalú lesz. És támogatja majd a Wi-Fi 6 szabványt, valamint az 5G terén nemcsak a Sub-6, hanem még a mmWave frekvenciatartományt is. De arról nem esett szó, hogy ez a gép mennyibe fog kerülni, és pontosan mikor is lép pályára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap