Új építőkockával bővült az Nvidia GRID kelléktára

A Tesla M6 és a Tesla M60 mellé megérkezett a Tesla M10 is, ami a virtuális alkalmazásokban vagy konfigurációkban gondolkodó cégeket és szervezeteket célozza.

Új építőkockával bővült az Nvidia GRID kelléktára

Az Nvidia egy Lakeside Software által készített elemzésre hivatkozva felhívta rá a figyelmet, hogy manapság a 2011-es szinthez képest kétszer több olyan felhasználó van, akik GPU alapú gyorsításra támaszkodó alkalmazást használnak, ennek a növekedésnek a felét pedig az elmúlt egy év adta.

Ilyen egy 16 felhasználót támogató GRID rendszer

Ezt a munkavégzést segíti egyebek mellett az Nvidia GRID technológiája is, amelyhez új hardver érkezett a Tesla M6 és a Tesla M60 közé pozicionált Tesla M10 személyében. Az új kártya nem egy teljesítménybajnok, viszont rengeteg felhasználót képes egyidejűleg kiszolgálni, egész pontosan 64-et. Ez komoly előrelépés, ugyanis az M6 esetében még csak 16, az M60 esetében pedig csak 32 vGPU folyamat kiszolgálására van lehetőség (GPU-nként 16 felhasználót kezel szoftveresen a GRID).

A Tesla M10 alapját négy darab Maxwell GPU adja, amelyek egyenként 640 CUDA maggal rendelkeznek (valószínűleg a GTX750 Ti alapját adó GM107-ről van szó). Egy-egy ilyen GPU mellé 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória társul, a videokártya pedig kétslotos PCI Express 3.0 x16-os bővítőkártya formájában érkezik. TDP terén 225 wattos értékre kell felkészülni, és mivel főként pengeszerverekbe szánják a terméket, így hűtése passzív, vagyis az adott rack rendszerhűtő ventilátoraira támaszkodik.

Két darab Tesla M10-es gyorsítókártya segítségével egyetlen node akár száznál több virtuális felhasználó kiszolgálására is képes. A támogatott alkalmazások köréről itt lehet bővebben tájékozódni.

Ilyen rendszer kiépítésekor a GRID-ért külön licencdíjat kell fizetni, de a licenc opciókat a vállalat éppen nemrégiben egyszerűsítette annak érdekében, hogy a cégek és szervezetek számára nagyobb rugalmasságot biztosíthasson, hiszen az új lehetőségek között már éves licencelési lehetőség is van – ez hasonlít az Adobe Creative Cloud alkalmazásainál érvényben lévő előfizetési konstrukcióra. A szóban forgó modell esetében egy virtuális alkalmazás (vApps) licencdíja felhasználónként 10 dollár, egy virtuális PC (vPC) licenc pedig 50 dollárt kóstál, természetesen felhasználónként. Amennyiben virtuális munkaállomás (vWs) licencelésére van szükség, úgy az éves szinten 250 dollárba kerül.

A vApps licenc keretén belül virtuális irodai alkalmazások futtatására van mód, így a rendszer Microsoft Outlook, Word vagy éppen Adobe Reader appot futtathat. A vPC szint ezzel szemben már komplett Windows 7, Windows 8 vagy Windows 10 alapú számítógépet nyújthat, természetesen a rendszerhez tartozó alkalmazásokkal együtt. A vWS kategóriában egy tipikus adatközpont munkaállomása által kínált erőforrások elérésére van lehetőség, így már a professzionális szintű appok távoli futtatása sem akadály.

A Tesla M10 augusztusban jelenik majd meg, de hivatalosan árat még nem mondott rá az Nvidia.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward