Új BIOS-ok árulkodnak az érkező Core i9-9900KS TDP keretéről

Az új processzort már több ASRock és ASUS alaplap is támogatja, így újabb információk szivároghattak ki vele kapcsolatban.

Új BIOS-ok árulkodnak az érkező Core i9-9900KS TDP keretéről

Az Intel hivatalos bejelentése alapján már nem titok, hogy hamarosan új csúcsmodellel bővül a Coffee Lake Refresh sorozat, így a Core i9-9900K helyét egy új modell, a Core i9-9900KS veszi át. Az októberben érkező processzorral kapcsolatban már kiderült, hogy ugyanazt a lapkát alkalmazza majd, mint a Core i9-9900K, ám a lapkákat tulajdonságaik szerint válogatni fogják annak érdekében, hogy a megemelt órajeleket stabilan tartani tudják.

A Core i9-9900KS esetében a Core i9-9900K-hoz képest 400 MHz-cel, azaz 4 GHz-re emelik az alapórajelet, míg az 5 GHz-es maximális boost órajelet az összes processzormagra kiterjesztik, ami a korábbi 4,7 GHz-es értékhez képest szintén komoly előrelépés, de ettől eltekintve az új kiadás is ugyanazokkal a fő paraméterekkel rendelkezik majd, mint elődje. A magórajel-emelésnek, illetve az összes processzormagra kiterjesztett 5 GHz-es boost órajelen egyébként nem csak a számítási teljesítményre lesz hatása, hanem a TDP keretre is. Eddig csak sejthettük, hogy a Core i9-9900K-nál megszokott 95 W-os TDP keretet mindenképpen emelni fogják, ám pontos adat nem állt rendelkezésre vele kapcsolatban.

Galéria megnyitása
A RoG Maximus XI CODE processzorkompatibilitási listája

A napokban megjelent néhány új BIOS az ASRock és az ASUS egyes alaplapjaihoz, valamint az ASUS processzortámogatási listáján is feltűnt a Core i9-9900KS, így kvázi hivatalosan is tudható, mekkora TDP kerettel rendelkezik majd az újdonság. Persze ezt az értéket egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni, hiszen nem az Inteltől, hanem egy partnerétől származik, de nagyon nagy rá az esély, hogy ez a végleges adat. A lista alapján a Core i9-9900KS 127 W-os TDP kerettel rendelkezik majd, ami igen magas. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a megadott TDP keret rendszerint a magórajel tartására vonatkozik, így az ennél magasabb órajelek elérése magasabb fogyasztást eredményezhet – különösen, ha a minden processzormagra érvényben lévő 5 GHz-es maximális turbó órajelet nézzük.

A Core i9-9900KS várhatóan nem kaphat majd helyet bármilyen 300-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapban, azaz elsősorban a felső(bb)kategóriás Z370-es és Z390-es deszkákat kell majd célba venni, ha ilyen processzorra vágyunk. Nincs kizárva, hogy a termék H310-es vagy B360-as alaplapokban is működhet, ám erősen valószínű, hogy a rendelkezésre álló tápellátás miatt nem lesz képes maximális teljesítményre. Az első független tesztek egészen biztosan elárulják, mi a helyzet ezen a téren.

Az új LGA-1151-es csúcsprocesszorral kapcsolatban most már csak egy kérdéses pont van, ez pedig nem más, mint a várható listaár. A Core i9-9900K és az aktív iGPU-t nélkülöző Core i9-9900KF is 488 dollárba kerül hivatalosan, így a Core i9-9900KS esetében 500 dollár feletti árra számíthatunk. Az új processzor október folyamán jelenik meg, azaz már nem kell rá túl sokat várni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap