Two Point Hospital – Játsszunk orvososat?

Kórházunk modern szolgáltatásokkal, hatékony gyógymódokkal és felkészült személyzettel várja Önt! Ugye nem felejtette otthon a pénztárcáját?

Two Point Hospital – Játsszunk orvososat?

75 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
75
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Kedves játékostársak, praktizáló gémerek, kezdő és haladó kórházigazgatók!

Azért hívtuk össze ma Önöket, hogy egy remek hírt közöljünk mindannyiukkal. Végre megmutathatják hogyan is kell ezt csinálni! Legyen szó a kubizmus áldozatairól, lábosba szorult fejekről vagy épp a mocskos beszéd elmezavaráról, Önök állni fogják a sarat! Jól képzett, motivált személyzetük – amennyiben sikerül őket a pihenőből kicsalogatni – kicsit immár kevésbé fáradtan fog azon munkálkodni, hogy kórházunk hírneve és presztízse sosem látott magasságokba szárnyaljon. A bevételről nem is beszélve. Ésszerű és logikus folyosó tervezéssel egyre több üdítőitalt és mogyorót fognak eladni, valamint nem feledkezhetnek meg a kórház plüsskabalájának értékesítéséről sem – és természetesen gyógyítani is fognak! Korszerű eszközök, berendezések, az orvostudomány legújabb vívmányai állnak a rendelkezésükre, ha a licencdíj mellé az engedélyeztetési és a szervizelési költséget is kifizetik – lehetőleg egy összegben. Külön figyeljenek rá, hogy a tűzvédelmi előírásokat szigorúan betartsák, hiszen a kórház felét tudjuk csak lezárni egy esetleges tűzvész esetén – a füstmentes vagy csak alig kormos folyosókon a munkának folytatódnia kell. Sok sikert kívánok, ne feledjék: Önökön a világ – valamint a hitelezők és a kórházat ellenőrző egészségügyi biztosok szeme!

Galéria megnyitása

A Bullfrog kezei közül idestova 21 éve szabadult ki a napvilágra a kórház szimulációk méltán legkomolytalanabbika, a Theme sorozat Hospital névre keresztelt szerelemgyereke. A játékban az idétlen betegségeken, ha lehet még elborultabb gyógymódokkal igyekeztünk segíteni, miközben kétes tudású és képességű személyzetünket rászabadítottuk mit sem sejtő betegeinkre. Ők lemmingek módjára özönlöttek kórházunkba, amely egy vágóhíd, egy katasztrófa sújtotta övezet és egy kabaré nászából született. Ez a recept olyannyira bevált, hogy a Bullfrog gárdájából összeverbuválódott Two Points nevet felvevő csapat nem is nagyon változtatott az alapokon. A szellemi örökös a komolytalanság és az elviccelt orvostudomány minden pixelét beveti a Two Point Hospital nevű játékban, a kérdés csak az, hogy gyógyulás, vagy orvosi műhiba a végeredmény?

Könnyű kezdetek

Végül is csak egy kórházat kell vezetnünk, és az utolsó ital automatáig mindent nekünk kell beállítanunk, elhelyeznünk, megvennünk, nem valószínű, hogy nehéz dolgunk lesz. Orvosaink tudják a dolgukat, a kórtermekbe behajigáltunk minden szükséges eszközt és még recepcióst is szereztünk, aki a megfelelő helyre irányítja a betérőket. Ez eddig remekül hangzik, azonban legalább száz apróságot kell még figyelembe vennünk és beállítanunk, ha jót akarunk. Egy kis rutinnal mindez egyszerűbben fog menni, de az ördög bizony a részletekben rejlik, és aki szeret apróságokkal szöszmötölni, annak ez a játék sok örömet fog okozni.

Galéria megnyitása

A Two Point Hospital első pályáján a nyakunkba szakad minden feladat, az ütemezést azonban sikerült jól eltalálnia a fejlesztőknek. A játékmenetbe ültetett tutorial a kezdetben végigvezet az mikro és makro menedzselés alapjain, de ettől még nagyon sok mindent magunknak kell kitapasztalni majd.

Hova is kapjunk először? Szükségünk lesz jól felszerelt kórtermekre és megfelelően képzett személyzetre is, de itt már olyan apróságokat is figyelembe kell vennünk, amire a tutorial nem igazán tér ki. No de majd ez a cikk!

A személyzet rejtelmei

Kezdjük a munkaerőnél, hiszen nem mindegy, hogy kik dolgoznak nekünk és milyen hatékonyan mentik meg a hozzánk betérő páciensek életét a maguk módján. Négy féle alkalmazottunk lehet, és hiába övezi az orvosokat a legnagyobb nimbusz egy kórházban, itt bizony látszik, hogy mennyire egymásra vannak utalva a dolgozók.

Doktoraink lesznek a diagnosztika alfái és omegái. De hozzájuk fordulnak a betegek akkor is, ha lábos szorult a fejükre – a legújabb és legmodernebb eljárás során egy mágnessel addig rángatjuk jobbra-balra a beteget, amíg le nem szedjük a fejéről az oda nem illő főzőedényt. Az esetek 79%-ában még a fejük is a helyén marad, igazán csodálatos dolog a fejlett orvostudomány! Magasan képzett orvosaink várják a pszichiátrián a kanapéra azokat is, akik a világ legnagyobb rock sztárjának képzelik magukat vagy épp a csúnya beszéddel vannak súlyos problémáik. Néhány bátorító szó, szigorú szembesítés és fejcsóválás után könnyebb lélekkel és pénztárcával, új emberként távozhatnak a szobából a betegek – sikertelen terápia esetén csak a pénztárcában beállt változásokra vállalunk garanciát. Végül, de nem utolsósorban az orvosi egyetemek legjobb specialistáit válogattuk össze, hogy a villanykörtefej-zavar múló rossz emlék maradjon csak. A nyakra mért erőteljes csavarások után a világító körte a kukában landol, és egy szokványos, hétköznapi fej kerül a helyére – az ezután a tükörben tapasztalt rossz élményekért nem vállalunk felelősséget, legfeljebb átirányítunk a pszichiátriára.

Galéria megnyitása

Nővéreink végzik el a munka java részét, legyen szó kezelésekről, gyógyszerekről, bentlakásos fekvő ellátásról. Orvosaink kezdeti diagnózisa után ők finomítanak rajta, ha szükséges és őket találjuk a gyógyszer-mixer mellett is, ami megannyi bajra és bánatra nyújt…hát…szóval orvosságot. Szó szerint! Ha bonyolultabb kórság kínozza a pácienseket, akkor a kardiológián megbízható és hatékony módszer vár a gyenge és rakoncátlan szívűekre: egy futópad, ahol a lelküket is kihajtják. Holtbiztos módszer, panaszt még sosem hallottunk, hiszen levegőt is alig kapott a páciens miután végeztünk. Ha pedig felüti a városban a fejét a bohóc-kór, nem marad más hátra, be kell őket csalogatni egy álcirkuszba, ahol a humor írmagját is kiírjta a kezelés a betegből.

A mosoly nem garantált, csak a gyógyulás!

Asszisztenseink felelnek a recepciós pultért, de az ajándékbolt is az ő szorgos kezeik alatt termel sok pénzt kórházunk számára. Igazából bárhol is legyenek mindig a költés felé terelgetik a kedves pácienseket és nekünk teljesen mindegy, hogy egy plüss figurát vagy több ezer dolláros diagnosztikai vizsgálatot kérnek, hisz a bevétel nálunk landol. A gondnokok felelnek a folyosók és a kórtermek tisztaságáért, a gépek és a vizesblokk hatékony működéséért, ők öntözik a virágokat, ürítik a szemetes kosarakat és töltik újra az étel és ital automatákat. És ha egész véletlenül – ami persze sosem fordulhat elő egy ilyen korszerű létesítményben – elhalálozna valaki, hős Szellemírtóként veszik fel a harcot a túlvilági jelenések ellen is (ha van rá képzettségük). Ugyan nem külön alkalmazott, de a hangosbemondó hölgy is megéri a pénzét. Elborult szövegekkel, szóviccekkel dobja fel a felelősségteljes, munkás hétköznapjainkat és remekül kiegészíti a hasonlóan pihentagyú, bárgyú és poénos rádióállomást, aminél elég a dalcsokor címeit végignézni, sejthetjük, hogy mire számítsunk.

Galéria megnyitása

Minden egyes dolgozóról részletes 3-4 mondatos leírást kapunk, ahol megismerhetjük a képességeit, jó és rossz tulajdonságait és azt is, milyen vicces tényt tud róluk a játék adatbázisa. A humoros apróságok mellett fontos, hogy minél pozitívabb emberekkel vegyük körbe magunkat, fr az se baj, ha alig kér pénzt a szolgálataiért, vagy épp kétszer annyit tud egy pihenés után dolgozni. Ha emellé még oktatónak is használható az már kész főnyeremény – ha a későbbi pályákon képezni akarjuk embereinket, ez nagyon jól jön, és sokat spórolhatunk vele. Persze, ha épp emberhiányban szenvedünk, és azonnal szükségünk van valakire, akkor bárkivel beérjük, és legalább meglátjuk, hogy a kirúgást is viccesre vette a készítőgárda.

Tervezzünk kórtermet!

Az előzőekben már jóformán mindent leírtam arról, hogy milyen betegségekre, nyavalyákra számítsunk, tehát nincs is több mondanivaló. Esetleg még annyi, hogy a szoba presztízse komoly befolyással bír a kórház hírnevére és szintjére. Ez pedig az ott megfordulók hangulatára és közérzetére. Mindez pedig a bevételre, a hatékonyságra és a gyógyulási rátára. Szóval semmi komoly összefüggés nincs itt. Húzzuk fel a négy falat, helyezzük el az eszközöket, a bútorokat, a plakátokat, növényeket, extra eszközöket, extra tárgyakat és készen is vagyunk.

Különösen figyeljünk arra, hogy sok növény legyen elszórva, hiszen tudományosan bizonyított tény, hogy a zöld levelek, virágok jó hatással vannak a feszült, szorongó, halálfélelemtől remegő páciensekre és az agyonhajszolt, fél napja ételt-italt nem látott dolgozókra is. Szóval a sok szép virág biztosan segíteni fog!

Galéria megnyitása

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a tervezés részét fogja az is képezni, hogy szórakozáshoz, ülőhelyhez juthassanak pácienseink és az ételeket, italokat is biztosítanunk kell számukra – természetesen jó pénzért. Ezek mellett egy pihenőszoba sem árt sztahanovista munkatársainknak, valamint egy-két mellékhelyiség sem, nyilvánvaló okokból. Az pedig, hogy mindezt hogyan zsúfoljuk bele a rendelkezésünkre álló hely és pénz keretbe, nos, az már a kórházizgatgatás és menedzselés tapasztalati és logikai úton működő misztériuma. Szerencsére különféle grafikonok és szűrők segítenek abban, hogy finomhangolhassuk kórházunkat. A már korábban is emlegetett menedzselés itt válik érdekessé, hiszen minden részlet rajtunk múlik. A szervezés, a tervezés és az esztétikum iránti igényeinket egyaránt kiélhetjük, miközben jobbnál jobb kórházakat húzunk fel a semmiből.

A túlzás és a túladagolás

Az egyik első bukta, amibe biztosan belefutunk az a játék egy olyan jellemzője, amiről a fórumokon is viták folynak, hogy bug vagy feature. Az egyértelmű, hogy korlátozott mennyiségű hely áll rendelkezésünkre a szobák, kórtermek kialakításához, de az egyik első és legfontosabb az általános háziorvos (general practicioner) szobája marad. Már ha győzzük orvossal és rendelővel, ugyanis 3-4 jól felkészített, remek szakemberekkel kibélelt szoba esetén is 6-7-es sorok kígyóztak előttük, a hangosbemondó kisasszony, pedig állandóan nyavalygott emiatt. A diagnosztika és a gyógyítás ugyanis minden részénél az szükséges, hogy a kedves beteg ellátogasson a dokihoz. Ez úgy néz ki, hogy a kezdeti diagnózis után gyakran még egy diagnosztikai vizsgálat kell, majd vissza a GP dokihoz, és utána irány csak a végleges gyógymódot adó kórterembe. Ez fejenként legalább 2 kör, ami egy nagyobb kórházban elég komoly tömeget jelent akik oda-vissza vándorolnak a gyógyulás rögös útján. Változik egy későbbi tapasszal ez? A realisztikus kórházvezetés ékes példáját éljük át? Nem tudni, de a többség szeretné, ha kicsit lazább lenne ez a rész.

Galéria megnyitása

A játékra hajított humorbomba egyfelől alapvetés és egyszersmind tisztelgés is a korábbi rész előtt. Néha azonban az volt az érzésem, hogy minden egyes pixelt extra poénadaggal volt kötelező elkészíteni és kicsit sikerült is túltolni a dolgot. A játék rádióadójának a prüntyögő zenéi is irritálóvá váltak néhány óra után és nehéz azt mondanom, hogy sebaj, csak cseréljük le a zenét. Nehéz ugyanis olyasmit találni, ami a bejátszásokhoz és a hangosbemondó kisasszonyhoz is passzol, de a teljes csend sem megoldás. Ez mindenkinél egyéni ízlés kérdése lesz, és hangsúlyozom nem hatalmas hiba, csak említésre méltó.

Összességébe nézve, aki emlékszik az elődre és szerette, az megtalálja a számítását itt is. Sok-sok kórház vár rá, kihívások tömkelege és néhol komoly szervezést igényel, hogy a 3 csillagos maximumra tudjuk fejleszteni az adott pályát. Elhivatottságot igényel a Two Point Hospital, de a pénzéhség és a munkaerő kizsákmányolása is nagyon hasznos képességek, ha sikeresek akarunk lenni. Minden jót, kevés bohócot és dagadó pénztárcájú páciensek tömött sorait kívánom a kedves kórházigazgatóknak!

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Two Point Hospital – Játsszunk orvososat?

Two Point Hospital – Játsszunk orvososat?

Two Point Hospital – Játsszunk orvososat?
Szerzői értékelés
75
%
A Bullfrog és a Theme Hospital szellemi örököseként újra megkaptuk a világ legkomolytalanabb kórház szimulátorát, 2018-as igényekre szabva.
A játék komplexitása nem csak lefoglal, de az újrajátszhatóság és a tartósság tekintetében is magasra helyezi a mércét, mindezt pedig nagy adag humorral és poénokkal tették még kellemesebbé.
A játékegyensúllyal kapcsolatban még maradt egy némi csiszolnivaló, a humorbomba néhol túl nagyot szól, a játék zenéje pedig egy ponton túl inkább zavaró.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap