Shop menü

TV MÉRETŰ, E-PAPÍR TECHNOLÓGIÁS KÉPERNYŐT ALKOTOTT A SAMSUNG

Színes képet tud megjeleníteni a készülék egy normál televízió méretében, és még a súlya is nagyon alacsonyan tartható.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
TV méretű, E-papír technológiás képernyőt alkotott a Samsung

Az InfoComm 2024 kiállítás keretében a Samsung sokféle kijelzővel kapcsolatot fejlesztést mutatott meg a nagyközönségnek. A következő generációs megjelenítőket igyekezett felvonultatni, és a jelek szerint nagyon komoly reményeket fűz az e-papír (E Ink) elterjedéséhez. Elsősorban az üzleti ügyfeleket hálózná be, de későbbi a fogyasztói piacra is utat találhatnak a fejlesztések.

Az elektronikus papír technológiának nagyon sok előnye van, de legalább annyi hátránya is. A vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy minél többet hozzanak ki ebből, és a Samsung most örömmel állított ki több színes e-papír alapú terméket. A jelenlegi tervek szerint a hagyományos papír alapú promóciós felületek helyére állítaná be a Samsung a rendkívül alacsony fogyasztású digitális képernyőket.

A Samsung Color E-Paper panelek különböző boltokban, éttermekben jelenhetnek majd meg először.

A dél-koreaiak szerint akár környezettudatóságtól vezérelten is érdemes lesz a cégeknek e-papír technológiás készülékeket vásárolnia a jövőben. Ezt elsősorban azzal indokolta, hogy ennek a képernyőnek tényleg elhanyagolható (0,005 W) a fogyasztása akkor, ha csak egy statikus képet mutat éppen. Így a hagyományos digitális képernyőknél összemérhetetlenül kevesebb energiát pazarol el, a papíralapúhoz képest pedig kevesebb hulladékot termel ilyen formában egy vállalkozás.

Galéria megnyitása

A Samsung biztosítja a Color E-Paper képernyőnél a távoli felügyelet lehetőségét, emellett pedig lehetőséget nyújt majd arra, hogy például a működési idejét előre beparaméterezzék, így magától lemegy alvó állapotba, mikor nem lesz rá szükség.

Akár 32 hüvelykes lehet a Samsung Color E-Paper, a felbontása pedig 2560 x 1440 képpontos. Ez alapján már akár monitornak vagy televíziónak is elmenne, viszont valószínűleg ahhoz nem képes elég folyamatos képet megjeleníteni. Mint az ismeretes, az E Ink és más e-papír technológiás képernyőknek a képfrissítési sebesség a gyengéje. De vannak már olyan fejlesztések, amik ezt is eléggé jól tudják kezelni. A Samsung viszont erre nem tért ki.

A cég arról beszélt az InfoComm 2024 eseményen, hogy a különleges panel 60 ezer színárnyalat megjelenítésére képes, éppen ezért a maga nemében egészen látványos lesz működés közben. Az alapját az E Ink Spectra 6 technológia biztosítja. A Samsung elképzelése szerint a vállalkozások egy ilyen Color E-Paper megjelenítőt többféle céllal is használhatnak majd így a kiadás jobban megtérülhet. Az árra nem tért ki a cég, de valószínűleg eléggé költséges a termék.

Galéria megnyitása

A panel mindössze 2,9 kg-ot nyom a 32 colos méretben, és 17,9 milliméter vastag minden kapcsolódó elektronikával együtt. Lehet a készüléket kezelni egy okostelefonos alkalmazásból, és a Samsung VXT megoldását használja, ami a távfelügyeletért is felel. Akár több Color E-Paper felületet egyszerre is lehetőség lesz vezérelni a VXT régén. A vásárlóknak előre optimalizált mintákat is biztosít a Samsung, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni a termékből tapasztalat és szakértelem nélkül is.

Két USB-C csatlakozót kapott a szerkezet, miközben támogatja a Wi-Fi és a Bluetooth kapcsolódási formákat egyaránt. Van benne 8 GB-nyi tárhely a tartalmak elmentésére. Ez nem hangzik soknak, de az e-papír technológiához optimalizálva rengeteg promóciós anyagot lehet ennyi helyen elmenteni. Van VESA rögzítési pont a terméken, de a Samsung többféle rögzítési lehetőséget is biztosít.

Galéria megnyitása

Az InfoComm keretében a Samsung több érdekességet is kiállított. A cég alkotott egy olyan interaktív iskolai táblát, amiben már integrált MI várja, hogy segítse az oktató munkáját. A Samsung WAD szériás képernyő lehetőséget nyújt például arra, hogy az órán elmondottakat az óra végén összegezze szöveges formában. Ebből ki tudja majd emelni a legfontosabb dolgokat.

Az órai anyagból létrehozhat a tábla önállóan egy kvízsort, amivel tesztelheti a tanár, hogy mennyire figyeltek a diákok az azt megelőző 40 percben. A jobb pontosságért a Samsung külön gépi tanulási eljárást is bevet az interaktív táblánál. A cég szerint az oktatásban hasznos szerepe lesz az MI-nek a jövőben, és a fejlett interaktív táblák egyre több extrával szolgálhatnak majd ilyen szempontból.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére