Tuningolhatóak lesznek a szorzózáras Skylake CPU-k

Egyes alaplapgyártók kiadnak majd egy-egy új firmware-t, ami lehetővé teszi, hogy BCLK-emeléssel tekintélyes mértékű magórajel-emelést hajthassunk végre.

Tuningolhatóak lesznek a szorzózáras Skylake CPU-k

A Skylake processzorok érkezésével tuning frontján egy új korszak köszöntött be, hisz az Intel szakított a korábbi gyakorlattal, így a BCLK már nincs kapcsolatban a DMI és a PCIe órajelekkel, ami korábban komoly kerékkötője volt a BCLK alapú eredményes tuningnak. Noha ez a változás papíron sok új lehetőséggel kecsegtet, a valóság egyelőre kicsit más: pusztán BCLK alapú tuning alkalmazása mellett eddig nem igazán lehetett tetten érni a változás előnyeit, de a helyzet a friss információk alapján hamarosan alaposan megváltozhat.

Dhenzjen eredménye
Dhenzjen rendszere

Erre utalnak azok a történések, amelyekről a napokban hullott le a lepel: több olyan figyelemreméltó tuningeredmény is született, amelyek BCLK alapú órajel-emelésre támaszkodhattak. Az egyiket Dhenzjen követte el, aki a Core i3-6300-as processzor magórajelét egészen 5 GHz-ig tudta feltornázni. Komoly meglepetés, hogy a mókához a Supermicro biztosította az alaplapot, amelyen egy kísérleti firmware teljesített szolgálatot, így elég komoly BCLK alapú tuningra nyílt lehetőség. A Supermicro az új BIOS-t rövidesen elérhetővé teheti különböző alaplapjaihoz.

Az ASRock bizonyítéka

Nem sokkal ezután az ASRock is lerántotta a leplet egy érdekességről: a cég Z170 Extreme7+ alaplapjával és egy Core i5-6600-as processzorral karöltve sikerült 4,5 GHz-es magórajelet elérni, ugyancsak egy kísérleti firmware segítségével. Ez a BIOS egyelőre még ellenőrzés alatt áll, de néhány nap múlva széles körben is elérhetővé válhat.

ASUS-féle tuning (Forrás: AnandTech)

A jelek szerint az ASUS sem tétlenkedik BCLK-tuning terén, ugyanis a vállalat Maximus VIII Gene alaplapjára támaszkodva egy elmor nevű tuningmester 5,8 GHz-es magórajelet ért el egy Core i3-6300-as processzor segítségével. Ezzel a tuning-eredménnyel kapcsolatban egyelőre nem árult el további részleteket a gyártó, viszont úgy látszik, az ASUS háza táján is számíthatunk majd hatékony BCLK alapú tuningot lehetővé tevő firmware-ekre.

Az ASRock időközben a TechSpoton keresztül azt is bejelentette, hogy rövidesen az összes Z170-es lapkakészlettel ellátott alaplapjához elérhetővé válik egy-egy új firmware, így a szorzózáras Intel Skylake processzorok tuningja a jelenleginél jóval eredményesebb lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward