Túl van az 50 millión a Lumia

A Microsoft örömmel számolt be az értékesítési mérföldkőről.

Túl van az 50 millión a Lumia

A Lumia okostelefonok egy fontos mérföldkőhöz érkeztek, de a széria meglehetősen hosszú és kemény utat járt be, mire ez az eredmény megszülethetett. Mostanra több mint 50 millió Lumia talált gazdára, a rekord híréről pedig a Microsoft egy németországi sajtórendezvényen számolt be.

Középen a Lumia 2520, a család egyetlen táblája.

A Windows Phone rendszerű okostelefonok körében már egyértelműen a Lumia modellek viszik a prímet, hiszen a piaci részesedésük házon belül csaknem 95 százalék (októberi adatok szerint 94,9%). Igen ám, de összességében sajnos korántsem állnak ennyire jól, hiszen az iOS és az Android mellett a Windows Phone-nak nehéz érvényesülni, nem nagy szelet jut neki a képzeletbeli tortából, így felértékelődnek az ilyen eredmények. A Lumiáknak ráadásul úgy kellett egyre fentebb küzdeniük magukat a Nokia égisze alatt, hogy közben a finnek rendkívül nehéz helyzetben voltak. Visszatekintve azt mondhatjuk, hogy a Nokia jól végezte el a házi feladatát, mert a készüléktulajdonosok jóformán csak abból vehették észre a vállalat gyengélkedését, hogy a Microsoft szépen lassan átvette a cég felett az irányítást. Sőt mi több, mostanra be is mutatkozott az első olyan Lumia modell (535), amin már a szoftveróriás logója díszeleg a Nokia feliratok helyett.

Microsoft Lumia 535

Tehát a 2011-es indulástól az 50 millióhoz vezető út a színfalak mögött eléggé rögös volt, de minden bizonnyal örömmel tekintenek vissza a múltra azok, akik hozzá tehettek az évek során a Lumia sorozat sikeréhez. Az 50 millió mobil összetételéről nem szólt a fáma, pedig érdekes lenne megnézni ezeket az adatok. A Windows Phone-t futtató Nokia, illetve Microsoft okostelefonok két területen szerepelnek magukhoz mérten jól, az alsó és a felső árkategóriában. A legtöbb Lumia készülék az 500-as és a 600-as sorozatból kerülhetett ki az évek alatt, de a 900-as széria is szép szereplést tudott felmutatni, valamint a kezdetekkor útnak indított Lumia 800-nak is komoly szerepe lehet a friss sikerben. Ugyan most erről nem számoltak be, de a legnagyobb népszerűséget szállító okostelefon kiléte egyáltalán nem ismeretlen, ez a Lumia 520. A 2013 elején született belépő modell még most is a legnagyobb keresletnek örvendő Lumia, és egy júliusi beszámoló alapján már akkor 12 millió eladott példánynál jártak, ami mostanra könnyen megközelíthette akár a 15 milliót is.

Nokia Lumia 520

A Microsoft az 50 milliós határ átlépése mellett arról is beszámolt, hogy a Windows Phone-hoz tartozó webáruház már 320 ezer alkalmazással várja az érdeklődőket. Legutóbb augusztusban közöltek erre vonatkozó adatokat, akkor kereken 300 ezer applikációról szólt a bejelentés. Ilyen téren persze továbbra sem tudnak szembe szállni a sokkal nagyobb számokkal büszkélkedő Apple App Store-ral és az Google Play Store-ral, de továbbra is hangsúlyozzák azt, hogy a minőségi kínálatban nincs ekkora lemaradásuk, a fontosabb szoftverek mind elérhetőek Windows Phone-ra is.

A Microsoft egyelőre a jövendőbeli terveiről részletesebben nem számolt be, így azt nehéz most megmondani, hogy mi a vállalat következő lépése a szélesebb felhasználói tábor elérése érdekében. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a következő mobilos rendszerre, a Windows 10-re az összes olyan Lumia frissülni fog, ami a Windows Phone 8-cal a fedélzetén jelent meg, így a szoftveres frissességet például már garantálhatják egy időre, ha minden a terv szerint alakul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward