Túl sok 4-es sorozatú Intel alaplap van raktáron

Az alaplapgyártó nagyvállalatok most kemény időszakot kell, hogy átvészeljenek: a netbookok és az olcsóbb asztali konfigurációk, azaz a nettopok iránt fokozatosan növekszenek a piaci igények, amelyek az alaplapok forgalmára bizony negatív hatást gyakorolnak. A DigiTimes piaci forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az élvonalbeli gyártók közül a Gigabyte és az ASUS is attól szened, hogy túl nagy raktárkészletet halmoztak fel az Intel 4-es sorozatú lapkakészleteivel ellátott termékekből.

Túl sok 4-es sorozatú Intel alaplap van raktáron

Az alaplapgyártó nagyvállalatok most kemény időszakot kell, hogy átvészeljenek: a netbookok és az olcsóbb asztali konfigurációk, azaz a nettopok iránt fokozatosan növekszenek a piaci igények, amelyek az alaplapok forgalmára bizony negatív hatást gyakorolnak. A DigiTimes piaci forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az élvonalbeli gyártók közül a Gigabyte és az ASUS is attól szenved, hogy túl nagy raktárkészletet halmoztak fel az Intel 4-es sorozatú lapkakészleteivel ellátott termékekből.

A 4-es sorozatú Intel lapkakészletek a gyártó negyedik generációs asztali megoldásai, amelyek LGA 775-ös processzorok fogadására vannak felkészítve. A termékek között jelen vannak a népszerű P43-as, P45-ös és X48-as, valamint a G45-ös, G43-as és G41-es integrált videó vezérlőt tartalmazó megoldások, de az üzleti életben helyet kapó Q45-ös, B45-ös és B43-as alaplapok is ide tartoznak. Az alaplapok termelése és a vásárlói igények sajnos közel sem esnek egybe: sokkal több termék készül, mint amennyit értékesíteni lehetne a jelenlegi piaci helyzetben. Korábban, amikor szeptember folyamán az ASUS versenyképességi okokra hivatkozva csökkentette egyes 4-es sorozatú alaplapjainak árait, már jelentkeztek a felhalmozott raktárkészletekből eredő problémák.

Az alacsony kereslet legnagyobb vesztese kétség kívül az ASUS. A gyártó megközelítőleg 6-7 millió alaplapot tart raktáron, amelyek 180 millió dolláros értéket képviselnek, ezzel szemben a Gigabyte raktárkészlete "csak" 130 millió dollárt ér. Az alaplapok értéke egyre jobban csökken, ahogy az Intel 5-ös sorozatú lapkakészleteinek, valamint az Ibex Peak platformnak a megjelenése közeledik. Az Intel az új lapkakészletek és platform piacra dobásának időpontján gondolkodik, de a gyártók remélik, hogy a friss termékek tervezett startját későbbre fogja halasztani a vállalat, ezzel pedig segíti a raktárak kiürítését és megmenti a gyártókat a komolyabb veszteségektől.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward