Túl a 3 GHz-en – Friss megállapodást kötött az ARM és a Samsung

A Samsung a 7 és az 5 nm-es gyártási eljárásokkal kiváló alapot nyújt majd egyebek mellett a Cortex-A76 processzormagok számára.

Túl a 3 GHz-en – Friss megállapodást kötött az ARM és a Samsung

A Samsung és az ARM meghosszabbította az együttműködését, aminek eredményeként jövőre olyan rendszerchipek kerülhetnek az okostelefonba, amiknek az órajele a 3 GHz-es határt is meghaladja. A vállalat olyan részleteket is elárult, amik talán a következő generációs Exynos lapkák esetében is visszaköszönnek majd.

A Samsung hosszú távra tervez az ARM-mal, éppen ezért a friss stratégiai megállapodás már nemcsak a következő, 7 nanométeres eljárásra vonatkozik, hanem az utána munkába álló 5 nm-re is. A Samsung a gyártástechnológiáiból általában elsőként az LPE (Low Power Early) node-ót szokta kínálni, majd ezt követően érkezik változatlan csíkszélesség mellett az LPP (Low Power Plus) node. Az előbbinél az a lényeg, hogy minél előbb bevetésre kerülhessen, az utóbbinál pedig az, hogy már a kiforrott alapot kínálja az érdeklődőknek, ami a lehető legjobbat nyújtja az adott csíkszélességen. Az ARM és a Samsung mostani megállapodást a 7 nm-es LPP és az 5 nm-es LPE FinFET eljárások kihasználásáról szól, ezek új lehetőségeket teremthetnek a felsőkategóriás mobileszközök világában.

Az ARM az Artisan fizikai IP platform esetében a Samsung fent említett gyártástechnológiáit fogja alapul venni. Ezzel nagyot nyerhet a dél-koreai alakulat, hiszen az Artisan fizikai IP arra szolgál, hogy a chipdizájnerek számára megkönnyítse, egyszerűbbé tegye a termékeik implementációját, amivel a partnerek jelentős költségeket takaríthatnak meg – és az sem utolsó szempont, hogy gyorsabban halad a munka, valamint kisebb a kockázati tényező. A Samsung 7 nanométeres LPP és 5 nanométeres LPE eljárásai az Artisan platformmal biztosan lehetővé fogják tenni az ARM Cortex-A76 processzormagok esetében a 3 GHz-es vagy annál nagyobb működési frekvencia elérését. Az ARM korábbi beszámolója szerint a 3 GHz-en üzemelő Cortex-A76 feldolgozó egység 40 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemel, miközben 35 %-kal gyorsabb is a 2,8 GHz-es, 10 nm-en előállított Cortex-A75 egységnél.

Galéria megnyitása

A Samsung ezeknél a gyártástechnológiáknál már egyaránt az EUV (Extreme Ultra Violet) litográfiai rendszert kívánja alkalmazni, ami teljesen új távlatokat nyit a félvezetők előállításában. Ha minden a dél-koreaiak tervei szerint alakul, akkor elsőként fogják bevetésre küldeni tömeggyártásra az EUV-t, és ez kulcsfontosságú lesz a következő években több gyártástechnológia esetében is. A Samsung hivatalos közleményének tanúsága szerint valamikor 2019 első felére készülhet el és állhat munkába a 7 nm-es LPP eljárás. Az Artisan minden segítséget megad majd a partnereknek abban, hogy a Samsung eljárásaival a lehető legjobb módon tudják kihasználni az ARM szükséges technológiáit, és lefaragják a piacra kerüléshez szükséges időt.

Végül azt is belengette a Samsung, hogy a mostani 7 és 5 nanométeres eljárásokat követően a 3 nm-es csíkszélesség fog soron következni.És ebben az esetbenmár a GAAE (Gate-All-Around Early) technológia is bevetésre kerül, hogy lehetővé tegye a vállalat a legjobb dizájnok megalkotását.

A Samsung mostanában egy kicsit kiesett a chipdizájnerek kegyeiből, szóval az ARM-mal kötött megállapodás mindenképpen jól jön a számára. Jelenleg több olyan vállalat is átnyergel a Samsungtól a TSMC-hez. Ez egész egyszerűen annak köszönhető, hogy a Samsung egy kicsit megcsúszott a 7 nm-es technológiája fejlesztésével, a TSMC viszont nagyjából időben maradt, és így pillanatnyilag jobb alternatívát biztosít, mint a dél-koreai riválisa. Az Apple és a Huawei következő körben a TSMC 7 nm-es eljárását fogja használni, és valószínűleg a Qualcomm is a tajvaniakhoz szegődik. Ezek után nem meglepő, hogy már most megkezdte a kampányolást a vállalat amellett, hogy milyen lehetőségeket biztosíthat majd a jövőre munkába álló, EUV-t alkalmazó, 7 nm-es LPP gyártástechnológiája.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward