Trust Portable Boombox: Kicsi a bors, de erős

A mai alkalommal a Trust Portable Boombox-ával ismerkedünk meg, mely Bluetooth kapcsolaton keresztül képes telefon kihangosítóként is működni.

Trust Portable Boombox: Kicsi a bors, de erős

1. Trust Portable Boombox - Áttekintés

Trust Portable Boombox

A mai alkalommal a Trust hangszóró különlegességével, a Portable Boombox-szal ismerkedünk meg, mely Bluetooth kapcsolaton keresztül képes kommunikálni a mobil készülékekkel. A vezeték nélküli mono hangszórórendszer beépített akkumulátorral rendelkezik, ezért használhatjuk hordozható telefon kihangosítóként, vagy küldhetünk rá zenét a mobiltelefonról. Bár a telekommunikációs vállalatok termékpalettáján is megtalálhatóak hasonló eszközök, kíváncsiak voltunk, hogy jobban járunk-e, ha ezt egy PC-s perifériagyártó cégtől vásároljuk meg. De lássuk, mit találunk a periféria dobozában:

A csomagban a hangszórón kívül egy kézikönyvet, egy 3,5mm-es jack összekötő kábelt, továbbá egy USB kábelt találtunk, amivel a beépített akkumulátort lehet feltölteni. A hangszóró működéséhez egyébként nincs szükség az analóg összekötő kábelre, ahogy említettük, a készülék Bluetooth technológiával kommunikál mobil eszközeinkkel. A 130cm-es összekötő kábelre csak a pótbemenet miatt van szükség, arra az esetre, ha olyan forrásból szeretnénk megszólaltatni a Boombox-ot, ami nem képes BT kapcsolatra. A részletekre is gondoltak, mert a dobozban találtunk egy összehúzható plüss tasakot, ami szállításkor lehet hasznunkra, mert megvédi a perifériát. Ez egy kellemes extra.

A készülék szolid küllemmel van felruházva, a tervezők láthatóan kerülték a feltűnő formai jegyeket. Túlzott vizuális ingerektől tehát nem kell tartanunk, mert a Boombox a cég már jól ismert szürke-fekete festését kapta meg. A hangszóró ránézésre egy rádióra hasonlít, de egy kisebb házimozi rendszer centersugárzójával is összetéveszthetnénk. Apró és tömzsi formája alapján nem is gondolnánk, hogy mekkora hangerőre képes, de ezzel majd később foglalkozunk. Szintén nem látszik rajta, hogy a hangsugárzóban két membrán foglal helyet, ezeket a készülék hangszórórácsa takarja el. Az anyagminőséggel is majdnem teljesen elégedettek voltunk. Amikor megtapogattuk a perifériát, masszív anyaghasználattal találkoztunk, semmi sem recsegett rajta, illesztései pontosak voltak. A műanyagok széle viszont néhol sorjás, ami a látványnak nem tesz jót. Kár érte.

A készülék hátulján bass-reflex nyílásokat találtunk, ezek a teltebb mélyhangok érdekében kerültek a dobozra. Itt vannak még a periféria csatlakozói is: egy USB, egy 3,5mm-es jack, valamint a bekapcsoló gomb.

A hangerő beállítását tekerőgomb nélkül oldották meg, ezt gombnyomogatással lehet szabályozni. A zeneszámok elindítását/leállítását és léptetését, valamint a hívásfogadást szintén nyomógombokkal lehet elvégezni, a készülék ugyanis az A2DP csatornán keresztül képes vezérelni a lejátszást. Van még egy gomb, amivel a készenléti állapot és a bemenetváltás kapcsolható. A gombok ízléses csokorba szedve találhatók meg a készülék oldalán. A nyomógombok minőségével elégedettek voltunk, ezek mindegyike szépen, precízen tette a dolgát. A hangszórórács tetején egy állapotjelző lámpa is helyet kapott, a kék villogás az aktív Bluetooth kapcsolatra, a vörös fény pedig a vonalbemeneti módra figyelmeztet minket.

2. Trust Portable Boombox - Próba

Most, hogy körbejártuk a hangszórót, foglalkozzunk azzal, hogy mit tud. Ahogy említettük, működését tekintve a Boombox egy igazi mindenes, mert nemcsak asztalhoz kötött hangsugárzóként, hanem hordozható Bluetooth kihangosítóként is jó. Ez azt jelenti, hogy a készülék bármilyen Bluetooth-képes mobil eszközzel használható, de a hagyományos módszerrel is megszólaltathatjuk a melléklet analóg kábellel (például PC-ről vagy mp3 lejátszóról).

Először a készülék vezeték nélküli kapcsolatát teszteltük le, megnéztük, hogy mekkora távolságon belül maradt folyamatos, illetve jó minőségű a kapcsolat. Amikor a mobiltelefonunkkal rákerestünk a perifériára, az nem volt látható. Ehhez ugyanis nem elég a hátul lévő tolókapcsolót elmozdítani, az oldalt megtalálható készenléti gombra is szükség van. Miután ezt 2 másodpercen keresztül nyomva tartottuk, a párosítás és kapcsolódás megtörtént, aminek eredményeképpen a Boombox tetején egy folyamatosan világító kék lámpa lett a jutalmunk. Elindítottunk egy zeneszámot, majd folyamatosan eltávolodtunk a perifériától, míg végül szakadozni kezdett a kapcsolat. Lakáson belül ezt nagyjából 8 méteres távolságból sikerült elérni 3 válaszfal beiktatásával, ami nem rossz, tekintve hogy 10 méter az elméleti maximum. A szabadban a vezeték nélküli kapcsolat ennél tovább is bírta (nekünk legfeljebb 13 méterről működött), de ez nem egy életszerű helyzet, ezért jobb, ha az akadályokat is belekalkuláljuk a ténylegesen használható tartományba. A hangminőség a működési tartományon belül változatlan volt, ezért mindegy hogy milyen távolról ment a jel (ez persze csak addig érvényes, amíg folyamatos a kapcsolat), és a vezeték nélküli kapcsolaton küldött hanganyag nekünk semmivel sem tűnt rosszabbnak annál, amit a vezetékes módszerrel hallottunk.

Ami a telefonos hangminőséget illeti, először a periféria mikrofonját kipróbáltuk ki, hiszen kihangosítóként ez egy fontos szempont. Ezt csak telefonálással tudtuk megtenni, mert a készüléket nem lehet különálló eszközként csatlakoztatni a PC-hez, így felvételeket sem tudtuk készíteni vele. Kristálytiszta hangminőségre nem számíthatunk tőle, de a hívások alatt még érthetően hallottak minket a túloldalon. Az átviteli sáv csupán a középhangokra korlátozódott, ami nem feltétlenül baj, mert a beszédátvitelhez pont erre van szükség. Fontosabb, hogy a mikrofon érzékenysége már elég jó ahhoz, hogy 3 méterről is halljanak minket, ezért viszonylag messziről tudtuk használni a kihangosítót. Más kérdés, hogy a mikrofon hangminősége még így is elmaradt a mobiltelefonok mikrofonjának hangminőségétől, de a zavartalan beszélgetéshez már elég volt.

A készülék tehát telefon kihangosítóként nem rossz, de mire lehet még használni egy kis eszközt? Például küldhetünk rá zenét, vagy bármilyen hanganyagot, amit egy okostelefon beépített hangszórójára küldenénk normál esetben. Ezzel drasztikusan növelhetjük a hangminőséget, mert a kristálytiszta magas hangok mellett érthető beszédhangokra és némi mélyhangra is számíthatunk. Ez utóbbi meglepő egy ilyen kaliberű eszköztől, hiszen ahogy említettük, a periféria egészen kis méretekkel van megáldva. A nem várt mélytöbblet a bass-reflex nyílásnak köszönhető, ha pedig sarokba tesszük a hangszórót, akkor még testesebb hangzást kaphatunk. Jelen esetben erősen ajánlott a falhoz közeli elhelyezés, ezzel ugyanis ellensúlyozni tudjuk azt, hogy a készülék egy egészen kicsi dobozkába került. Ami a hangerőt illeti, ezzel sem fukarkodtak a tervezők, a készülék gond nélkül behangosított egy kisebb szobát. Az ehhez szükséges áramot a beépített akkumulátor biztosítja, ennek feltöltését pedig a mellékelt USB kábellel lehet elvégezni (a vezetéknek egyéb funkciója nincs). Az akkumulátor üzemidejét 10 órában határozták meg, ami tapasztalataink alapján vegyes használatnál (beszélgetéssel és zenehallgatással), a vezeték nélküli kapcsolat bekapcsolásával, halkabb hangerővel érhető el. Nálunk ugyanis 9,5 óra alatt merült le, a megadott időtartam tehát elég pontos. Amikor nagyobb terhelésnek tettük ki a hangszórót (azaz teljes hangerőnél zenét hallgattunk Bluetooth kapcsolaton keresztül), 1,5 óra alatt sikerült lemerítenünk, ami még mindig jó érték, tekintve hogy a hangszóró milyen nagy hangerőre képes.

 

 

3. Trust Portable Boombox - Értékelés

Trust Portable Boombox

A hangszórórendszerben nagyon kellemesen csalódtunk, hangminősége, egyszerű kezelhetősége és funkcionalitása egyértelműen a hasznos perifériák közé emeli a Boombox-ot. Kis méretei ne riasszanak el senkit, mert komoly hangra számíthatunk tőle. A kis csipogók hangját sikerült nagyon jól kihasználni, és meggyőzött minket arról, hogy a testes megszólaláshoz nincs szükség nagy dobozra. Hangszíne hosszútávon sem vált idegesítővé, a mély-, közép- és magas hangok arányát sikerült jól eltalálni, ennek eredménye pedig a kellemes, kiegyenlített hangzás lett. A készülék hangerejével sem fukarkodik, meglepően nagy erő van benne, ezért ha kell, egy kisebb szobában üvölteni is tud. A korlátait természetesen nem lépheti át, filmnézéskor és játékoknál nem várhatunk tőle velőtrázó robajt, de ha a telefon kihangosítása mellett néha zenét is hallgatnánk, arra tökéletesen megfelel. A készülék Bluetooth kapcsolata, néhány akadályt is beiktatva, 8 méteren belül működött hibamentesen, ami a legtöbb helyzethez elég. A beépített mikrofon viszonylag érzékeny, ezért a Boombox-ot kihangosítóként akár 3 méterről is használhatjuk. A mikrofon hangminősége a telefonokban lévő mikrofonok hangminőségétől némileg elmarad, de ha az összképet nézzük, és a hangszóró minőségét is hozzáadjuk, akkor nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a Trust készüléke köröket ver a mobiltelefonok beépített kihangosítójára. Funkcióját tehát kiválóan betölti, és ezt a beépített akkumulátornak köszönhetően nagyjából 10 órán keresztül képes megtenni. A hangszórórendszer extraként egy pótbemenettel is rendelkezik külső audio lejátszók számára, valamint egy védőtasakkal, ami szállításkor jöhet jól. Negatívumként az árát tudjuk kiemelni, ami kicsit borsosra sikerült (jelenleg 21 ezer forint körül kapható), ám ettől függetlenül, ha koppra is, de az ajánlott plecsnit megkapja tőlünk.

Vásárlás: Trust Portable Boombox

Hivatalos honlap

A hangszórót a Trust magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward