Trükkel sarkallják magasabb teljesítményre a RYZEN CPU-kat az alaplapgyártók?

A jelek szerint ez a helyzet, a HWInfo legújabb kiadásával pedig azt is meg lehet nézni, mekkora az eltérés a gyári értékekhez képest.

Trükkel sarkallják magasabb teljesítményre a RYZEN CPU-kat az alaplapgyártók?

A HWInfo legfrissebb kiadásában egy hasznos új funkció jelent meg, amely elárulja, hány százalékkal tér el az adott alaplap a referencia beállításoktól annak érdekében, hogy az adott RYZEN processzor még magasabb teljesítményt nyújthasson, de ezt a gyárilag elvárhatónál magasabb hőtermelés és fogyasztás mellett teszi, hála a trükknek. A RYZEN processzorok esetében az adott központi egység a VRM áramkör referencia értékei alapján „tudja”, mekkora fogyasztás mellett üzemel éppen, így a referencia érték pontossága kritikus fontosságú.

Ezt egyes alaplapgyártók is tudják, valamint azt is, hogy a referencia érték manipulálásával extra teljesítmény hozható ki az adott rendszerből, így a gyártó alaplapja jobb fényben tűnhet fel a tesztekben. Hasonlót az Intel térfelén is csinálnak a partnerek, de azzal a különbséggel, hogy ott az Intel egyetértésével, sőt biztatásával történik a teljesítménylimitek magasabbra állítása, ezzel az egyes alaplapokat különböző teljesítményszintre lehet pozícionálni, viszont a beállítások nem gyakorolnak negatív hatást a processzor élettartamára a jótállási időn belül. Ezzel szemben az AMD-nél a HWInfo egyik szakértő felhasználója, The Stilt szerint – aki tuningos körökben ismert és elismert névnek számít – nincs bátorítás ennek használatára, sőt, azokat a partnereket, akiket rajtakapnak efféle trükközésen, nyomás alá helyezik, hogy hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

Galéria megnyitása

A trükk lényegében az, hogy a VRM a speciálisan testreszabott AGESA referencia értékeknek köszönhetően azt jelenti a processzornak, hogy az például feleannyit fogyaszt, mint valójában, így a CPU az eredeti teljesítménylimit kétszerese mellett dolgozhat, ami jótékony hatás gyakorolhat a teljesítményre, ugyanakkor növeli a hőtermelést és a fogyasztást, valamint csökkentheti a processzor élettartamát is a gyári beállítások melletti várakozásokhoz képest. A trükk ráadásul azért is problémás, mert a felhasználó lényegében nem is veszi észre, hogy a rendszer a gyári specifikációkon kívül üzemel, így nem is nagyon tud ellene tenni semmit.

A HWInfo új kiadásában megjelent egy CPU Power Reporting Deviation nevű sor, amely megmutatja, a referenciához képest mekkora az eltérés az adott alaplap esetében. Ennek az értéknek 95 és 105% között kéne lennie, ez ugyanis a normál működés, ám esetenként ettől jelentősen eltérő értékek is mérhetőek.

Az ellenőrzést a készítők szerint több szálú terhelést jelentő alkalmazás futtatásával, teljes terhelés mellett érdemes elvégezni – ilyen például a CineBench R20 –, az üresjáratban és alacsony terhelésnél mutatott adatokkal nem kell foglalkozni.

Az esetet érdemes lesz kivizsgálni néhány teszttel, azok ugyanis megmutathatják, mely gyártók mely modelljei mennyire térnek el a referencia értékektől. Az alaplapgyártók közül legalább két nagy partnernél már sikerült tetten érni a trükköt, ám a vállalatok egyelőre nem reagáltak a megkeresésekre, valamint még az AMD sem adott ki közleményt a témában. Mivel az ügy viszonylag friss, így az elkövetkező hetek folyamán egészen biztosan tisztul majd a kép.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap