Tovább drágulhatnak a csúcskategóriás okostelefonok

Olyan híreket lehet hallani, hogy az egyik kulcsfontosságú komponens jelentősen többe kerül majd jövőre.

Tovább drágulhatnak a csúcskategóriás okostelefonok

Az okostelefonok átlagos értékesítési ára évről évre magasabb, ami annak köszönhető, hogy a mobilok lényegében egyre drágábbak az okostelefonok. Főleg a felső árkategória az, ahol szorgalmasan kúsznak fentebb a mobilok árai, ahogy egyre több tudást sűrítenek a fejlesztők az eszközökbe.

Tavaly már nemcsak az Apple, hanem a Samsung és a Huawei is bőven 1000 dollár fölé merészkedett, idén pedig már a Xiaomi és a OnePlus is elérte az ezer dolláros lélektani határt, valamint például az Oppo zászlóshajóra is erre a szintre lépett. És, ha igaznak bizonyulnak a legfrissebb ágazati pletykák, akkor bizony a következő év további drágulást fog hozni ezen a fronton.

A Qualcomm állítólag nagyon drágán fogja kínálni a következő generációs csúcs-lapkáját, a Snapdragon 875-öt. Már a Snapdragon 865 mobilplatform is elképesztően sokba került, lényegesen többet kellett ezért kifizetni, mint a korábbi megoldásokért. Főleg abban az esetben, ha egy adott gyártó még az 5G hálózati támogatásról is gondoskodni szeretett volna. Viszont ez a helyzet a jelek szerint jövőre sem lesz jobb.

Galéria megnyitása

Iparági források szerint a Snapdragon 875 rendszerchipnek nagyon megkéri majd az árát a Qualcomm. Ezért a megoldásért akár 50%-kal is többet kell majd fizetni, mint amennyibe a már eleve drágán kínált Snapdragon 865 kerül jelenleg.

Maga a chip állítólag akár a 130 dolláros árat is elérheti majd, miközben a Snapdragon 865 „csak” 85 dollárba került, és minden ehhez tartozó komponenssel együtt pedig már akár 250 dolláros költséget is jelenthet majd a hardveres alap, szemben a mostani 160 dolláros teherrel. Az Snapdragon 875 már talán integrált 5G modemmel fog befutni, és ha így lesz, az jelenhet majd némi megnyugvást a partnereknek, mert akkor nem kell még ezért is felárat fizetni, mint most.

Ha valóban úgy alakul, hogy a Snapdragon 875 jelentősen drágul, akkor azt valószínűleg azok a gyártók is meg fogják érezni, akik még utolsó pillanatig kitartanak a költséghatékony csúcsmodellek fejlesztése mellett. Elképzelhető, hogy jövőre már nem igazán lehet majd olyan készüléket kapni, ami akár 600 dollár alatt lesz képes aktuális csúcshardvert nyújtani. Idén az 500 dollár alá már csak az iQOO tudott betörni, de 2021-ben talán már neki sem fog sikerülni.

Galéria megnyitása

Öröm az ürömben, hogy igazából manapság már sok esetben indokolatlan egy csúcsmodell megvásárlása, ugyanis egy jó középkategóriás eszközzel is több évig ki lehet bírni komolyabb kompromisszum nélkül. Persze a fotózásban és talán a látványban is lejjebb kell adni, de a remek tempóért és a hosszú üzemidőért már nem kell csillagászati összegeket kifizetni.

A Snapdragon lapkák tovább drágulása a MediaTeknek kedvezhet. A tajvani vállalat nagyon jó helyzetbe került az 5G terjedésével, ugyanis számos középkategóriás, költséghatékony mobilba kerültek Dimensity chipek, és ha a vállalat kitart a fejlesztéseivel, akkor elképzelhető, hogy a Dimensity 1000 és a további megoldások révén a felsőbb árkategóriákban is nagyobb szelet jut majd neki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap