Toshiba XL-Flash: új szereplő a strapabíró és gyors üzleti SSD-k piacán

A vállalat még tavaly mutatta be ígéretes lapkáit, amelyekből most már végre készülnek a minta példányok is.

Toshiba XL-Flash: új szereplő a strapabíró és gyors üzleti SSD-k piacán

A Toshiba hamarosan konkurenciát állít a Samsung Z-NAND típusú memórialapkáinak, amelyek alacsony késleltetéssel és nagy strapabírósággal állnak az üzleti felhasználók rendelkezésére, de ezzel együtt valamilyen szinten az Intel 3D Xpoint lapkáinak is vetélytársa lehet.

Alapjában véve egy SLC rendszerű, azaz cellánként egyetlen bitnyi adatot tároló megoldásról van szó, ami rendkívül alacsony késleltetés mellett dolgozik. Az első lapkák 128 Gb-es adattároló kapacitást használó rétegekből állnak majd, amelyeket egyenként 16 részre osztanak annak érdekében, hogy javítsák a párhuzamos munkavégzés teljesítményét. Ezek a chipek az aktuális, főként kapacitásra optimalizált 3D NAND Flash lapkákhoz képest jelentősen nagyobb párhuzamos teljesítményt nyújtanak majd, de nem ez az egyetlen különlegesség a felépítésben. Az XL-Flash technológia köré épülő lapkák szokatlanul kicsi, mindössze 4 KB-os lapméretet használnak, ami az aktuális 3D NAND dizájnokra nem jellemző, viszont mivel SLC alapú megoldásokról van szó, így ez a különbség igazából nem túl nagy meglepetés. Azt még nem árulta el, hogy miként alakul törlés esetén a blokkméret, de jelenleg úgy tűnik, hogy a lapmérethez hasonlóan kisebb lesz, mint amit a nagyobb kapacitású NAND dizájnok esetében használnak.

Komoly előny, hogy a 3D TLC NAND alapú megoldások 50 mikroszekundumos olvasási késleltetéséhez képest az XL-Flash esetében csak 5 mikroszekundum lesz a késleltetés, azaz tízszer alacsonyabb, ami a teljesítményre is jótékonyan hat.

A Samsung Z-NAND és a Toshiba XL-Flash között a leglényegesebb különbség az üzleti modellben keresendő. Míg a Samsung saját meghajtóinak tartogatja a Z-NAND lapkákat, addig a Toshiba széles körben elérhetővé teszi az XL-Flash lapkákat, csak úgy, mint az aktuális 3D TLC és QLC NAND lapkákat. Az új memórialapkákat néhány SSD vezérlő gyártó már biztosan támogatni fogja következő generációs termékeinél, így mire az XL-Flash sorozatgyártása megkezdődik, a megfelelő SSD vezérlők is elérhetővé válhatnak, így az XL-Flash alapú SSD kártyákra és meghajtókra sem kell sokat várni.

A Toshiba tervei szerint a 128 Gb-es XL-Flash lapkák első mintapéldányainak gyártása már a következő hónapban megindulhat, a tömegtermelés pedig valamikor a következő év folyamán startolhat el. Az új lapkák jellemzően az üzleti meghajtók szegmensét veszik majd célba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap