Toshiba XFMExpress: remek alternatíva a forrasztott SSD-k helyett

Az új szabvány jóvoltából bővíthető adattárral kerülhetnek forgalomba a következő generációs ultravékony noteszgépek.

Toshiba XFMExpress: remek alternatíva a forrasztott SSD-k helyett

A Toshiba Memory egy meglehetősen frappáns koncepcióval rukkolt elő, amelynek célja, hogy ötvözze az M.2-es formátumú SSD kártyák, illetve a BGA tokozással rendelkező SSD-k előnyeit. Előbbieknél a bővíthetőség pozitívum, viszont a teljes magasság miatt nem túl ideálisak ultravékony noteszgépekben történő használatra. Utóbbiak a forrasztott kivitel miatt egyáltalán nem magasak, így jól elférnek a NYÁK lapon, viszont a helytakarékosság a bővíthetőség rovására megy, ami átlagfelhasználói szemmel nézve nem túl ideális.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az XFMExpress e két világ előnyeit próbálja hatékonyan egyesíteni, azaz bővíthetőséget kínál, mint az M.2-es formátum, de mindezt helytakarékosan teszi, mint a BGA formátumú chipek, így összességében remek megoldás lehet, már amennyiben eltejed. Az XFMExpress természetesen nem teremt konkurenciát az SD Express memóriaszabványnak, ugyanis nem egyszerűen eltávolítható, kártyaslotba illeszkedő megoldás lesz, hanem egy speciális belső tárhely, ami egy különleges keretbe illeszkedik. Maga az XFMExpress kártya nagyjából akkora lesz, mint egy SD kártya, azaz 14 x 18 milliméteres alapterülettel és 1,4 milliméteres magassággal bír, teljesítménye azonban már az M.2-es SSD kártyák szintjét ostromolja.

A kártya rögzítéséhez egy fémkeretet használnak, amely egy LGA érintkezőtömbhöz rögzíti az adott kártyát. Ezt a tokozást a Toshiba és a Japan Aviation Electronics Corporation szakemberei közösen fejlesztették ki. A foglalat az alaplapra forrasztva kap helyet és igen-igen kompakt lesz, használata pedig igen egyszerű: csak becsúsztatjuk a keretbe a kártyát, majd lecsukjuk a keretet, ami ezzel egy időben rögzül. Mivel a foglalatot jellemzően ultravékony noteszgépekbe szánják, nem biztos, hogy minden esetben könnyedén hozzáférhető lesz a bővítőhely egy átlagfelhasználó számára, de a szervizek jó eséllyel bővíteni tudják majd a tárhelyet, ha ilyen igény merül fel.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Alapok terén természetesen PCI Express alapú kommunikációra számíthatunk, ami első körben PCI Express 3.0 x2 és PCI Express 3.0 x4 típusú lehet, NVMe protokollal megfűszerezve. Az új adattárolók gyakorlatilag úgy működnek majd, mint M.2-es társaik, viszont jóval kompaktabbak lesznek, így az ultravékony noteszgépekben is hatékonyan lehet majd őket használni, és a bővíthetőségről sem kell lemondani. Később a foglalat a PCI Express 4.0-s szabványt is támogathatja.

Egy-egy XFMExpress kártyán egy vezérlőt, egy DRAM alapú gyorsítótárat, valamint rétegelt lapkákkal rendelkező 3D NAND Flash chipet találunk, csak úgy, mint egy M.2-es SSD esetében, mindez azonban sokkal kompaktabb kivitelben érkezik. Arról egyelőre nincs szó, mikor kezdődik meg az új szabvány alkalmazása, valamint az is rejtély, mennyibe kerülnek majd az új kártyák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap