Shop menü

TÖRÖLTÉK AZ EREDETI GTA EGYIK ALKOTÓJÁNAK VIDEÓIT, AMIBEN KORAI PROTOTÍPUSOKAT MUTATOTT

A Take-Two jogi osztálya ezúttal sem késlekedett sokat.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Törölték az eredeti GTA egyik alkotójának videóit, amiben korai prototípusokat mutatott

Azt már megszoktuk, hogy a Rockstar és a Take-Two jogi osztálya nem lustálkodik, és mindent azonnal levetetnek, amit a rajongók készítenek, és amire nem adtak közvetlen engedélyt. Ez még akkor is igaz, ha közel 30 éves dolgokról van szó.

Az eredeti Grandt Theft Auto készítője ugyebár a DMA Design nevű stúdió volt, aminek konkrétan az első alkalmazottja volt Mike Dailly, aki megalkotta azt a grafikus motort, amire később a GTA épült. Dailly posztolt néhány videót az akkori munkájáról, amikre azonban rögtön lecsapott a Take-Two, így azokat eltávolította a YouTube. "Látom, hogy a Rockstar megint teljes mértékben szemét módon viselkedik ismét, és levetetik az összes videót, amit csak kapcsolatos a GTA-val, még a saját prototípus videóimat is. Szóval ezek szerint megpróbálják blokkolni, hogy bárki is kitegyen videókat a saját munkájáról, még ha ezek nagyon régiek is" - írja Dailly.

A videók után még Twitteren is elkapták az úriembert, ahol a Take-Two levetette vele azt a linket, ami a 25 éves GTA 2 egyik dizájn-dokumentációjára mutatott.

A két videó egyébként alapvetően renderelési teszt volt, ahol különböző grafikákkal próbálkoztak, és amit Dailly még az 1990-es évek elején fejlesztett. Az egyik egy izometrikus jellegű prototípus volt, ami a másik pedig egy felülnézetes, de mindkettőben utcák és épületek voltak láthatóak. A harmadik video pedig az eredeti Grand Theft Auto egy béta verziójából származott.

A DMA Designt még 1998-ban vette meg a Rockstar, és keresztelte át Rockstar North-ra, onnantól kezdve pedig ez a csapat irányítja a GTA-játékok fejlesztését - meg persze nekik köszönhettük a Lemmingset is. Dailly még a Grand Theft Auto 2 megjelenése előtt, 1999-ben hagyta el a csapatot, de gyorsan követte őt az alapítók többsége, például David Jones nem sokkal a játék piacra kerülése után lépett le.

Dailly szerint nonszensz az egész helyzet, és a fejlesztőknek meg kellene tudniuk mutatni a saját munkáikat, főleg azokat, amik már közel 30 évesek. És valóban, kevés indok látszik arra, hogy miért kell a Take-Twonak levetetnie ilyen idős felvételeket, amik pusztán fejlesztési prototípusokat mutatnak. Főleg, hogy egyébként az eredeti Grand Theft Auto jelenleg nem vásárolható meg semmilyen legális módon, de ha meg is lehetne venni, azért nem valószínű, hogy a kiadót bármilyen hatalmas kár érné néhány érdekességképp felrakott fejlesztői videótól.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére