Többnyire csökkenésről számol be az Intel aktuális pénzügyi jelentése

Az Intel legutóbbi pénzügyi negyedéve nem zárult túl jól, igaz, azért pozitívumokat is találunk a jelentésben, ha picit jobban megnézzük.

Többnyire csökkenésről számol be az Intel aktuális pénzügyi jelentése

Az Intel a napokban publikálta legfrissebb pénzügyi jelentését, amely arról ad képet, hogyan teljesített a vállalat az év második negyedévében. A számok alapján ez a negyedév nem sikerült túl jól az előző év azonos időszakához képest, hiszen a teljes árbevétel 3%-kal csökkent, a működésből befolyó bevétel 12%-kal lett alacsonyabb, a profit pedig 17%-kal mérséklődött. A negatív adatok mellett egy pozitívum is kiolvasható a jelentésből: a bruttó árrés 56,6%-ról 59,8%-ra nőtt, azaz most már közelíti a 60%-os szintet, amire az Intelnél vágynak.

Ha az egyes divíziókat vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a Client Computing Group esetében lényegében stagnálás valósult meg az előző év azonos időszakához, illetve az előző negyedévhez képest, a működésből befolyó bevétel azonban nagyot nőtt, hiszen 3,2 milliárd dollárról 3,7 milliárd dollárra emelkedett. A számok alakulásában szerepe van annak, hogy a drágább és így nagyobb hasznot eredményező termékek piacán növekedtek az eladások. Az elmúlt negyedév folyamán végre a 10 nm-es Ice Lake processzorok szállítását is megindították, így a velük felszerelt termékek a nagy karácsonyi ajándékvásárlási láz idején már a boltok polcaira kerülhetnek. Az Intel eme divíziója egyébként annak ellenére teljesít jól, hogy a konkurencia nyomása egyre növekszik – érdekes lesz látni, hogy a harmadik negyedév folyamán hogyan változnak a számok, hiszen az AMD július 7-én rengeteg új processzort mutatott be.

Galéria megnyitása

Az Intel Datacenter Group már nem teljesített túl jól, pedig eddig ez a divízió igen szép számokat tudott felmutatni. A teljes árbevétel éves szinten 10%-kal csökkent, a kormányzati és üzleti eladásokból származó bevétel 31%-kal lett alacsonyabb, de a felhőpiaci bevétel is csökkent 1%-kal. A csökkenéseket némileg ellensúlyozta, hogy a kommunikációs szolgáltatásokért felelős részlegben 3%-os emelkedést könyvelhettek el. Működési bevétel terén még csúnyább a kép, ugyanis a Datacenter Group árbevétele 34%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

Az Internet of Thing Group esetében továbbra is növekedést figyelhetünk meg: az egy évvel ezelőttihez képest 10%-kal nőtt a teljes árbevétel, így most már majdnem eléri az egymilliárd dollárt. A működésből befolyó bevétel szintén jól alakult, ugyanis 51 millió dolláros növekedést követően 294 millió dollárral zárt. Jó hír, hogy a Mobileye bevétele is nőtt, méghozzá 16%-kal, 201 millió dollárra, míg a működésből befolyó bevétel 20,4%-kal lett magasabb, azaz 53 millió dollárt tett ki.

A NAND Group esetében csökkenés mutatkozott éves szinten, ami nem is túl meglepő, hiszen a NAND Flash piacon régóta túltermelés jelei mutatkoznak, ami az árak csökkenését eredményezi. Ennél a csoportnál a teljes árbevétel 13%-kal csökkent, működésből származó bevétel helyett pedig veszteséget könyvelt el, méghozzá 284 millió dollárnyit, ami az egy évvel ezelőtti 65 millió dolláros bevételhez képest igen komoly visszaesés.

A Programmable Solutions Group esetében 5%-os árbevétel-csökkenés következett be, a működésből származó bevétel pedig csaknem felére, 52 millió dollárra esett vissza.

A teljes képet nézve a PC csoport 1%-kal jobban teljesített, míg a Datacenter csoport 7%-kal rosszabb eredményt ért el, mint korábban. Az adatközpontokba szánt termékekből 12%-kal kevesebb fogyott éves szinten, az átlagos értékesítési ár viszont 2%-kal emelkedett.

A notebook processzorokból 2%-kal kevesebb fogyott, viszont az átlagos értékesítési ár 3%-kal emelkedett. Az asztali processzorok szegmensében 11%-kal esett vissza az eladás, az átlagos értékesítési ár viszont itt is emelkedett, méghozzá 5%-kal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap