Shop menü

TÖBB RAM-OT HASZNÁL AZ APPLE AZ ÚJ IPHONE-OKBAN, DE AZ A16 BIONIC ALIG GYORSULT

Már vannak teszteredmények, és az Xcode is friss információkat árult el az új generációs iPhone-ok kapcsán.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Több RAM-ot használ az Apple az új iPhone-okban, de az A16 Bionic alig gyorsult

Az Apple az okostelefonokban megjelenő hardverekkel kapcsolatosan nem igazán szokott mély betekintést engedni a felhasználóknak. Ritkán részletezi például azt, hogy egy rendszerchipje milyen felépítéssel rendelkezik. De még a rendszermemória kapacitását is eltitkolja általában, mert az az esetek többségében nem mutat jól a specifikációs táblázatban.

Idén is úgy mutatkozott be az iPhone 14 és 14 Pro sorozat, hogy a teljesítményről nem adott pontos képet az Apple, és igazából a RAM mennyiségét is csak megtippelni lehetett a kiszivárgott információkat alapul véve. Ezekről most már tudjuk, hogy tévesek voltak. Kiderült, hogy az Apple a rendszermemória tekintetében már nem tesz különbséget az iPhone 14 és 14 Pro modellek között, ami mindenképpen egy remek hír. Emellett pedig már van egy mérési eredményünk, amiből tudunk következtetni a processzor sebességére az elődökhöz képest.

Galéria megnyitása

A RAM kapacitása úgy derült ki ennyire hamar, hogy az Xcode 14 bétában felbukkant az erre vonatkozó információ. Az Apple fejlesztőknek szánt eszköze árulkodott, és így már tudjuk, hogy mindegyik iPhone 14 variánsban 6 GB lett a rendszer számára biztosított memória mennyisége. Az előzőekben az iPhone 13 és 13 mini csak 4 GB RAM-mal rendelkezett, és az iPhone 13 Pro modellek kiváltsága volt a 6 gigás memóriacsomag, de szerencsére ez az idei évre megváltozott.

Galéria megnyitása

Szóval az Apple nemcsak, hogy elérhetővé tette az iPhone 13 Próban használt teljes értékű Apple A15 Bionic lapkát az iPhone 14 számára, hanem még a RAM-ot is ugyanúgy biztosítja. Különösebb gond az iPhone 13-nál sem volt már a 4 GB memória mellett, de így, hogy ettől kezdve az iPhone 14 és a 14 Pro is ugyanannyi RAM-ot vonultat fel, már egészen biztos, hogy ebből nem lesz probléma a használat és a támogatás során. A 6 GB memória egyébként mai szinten már nem mutat jól, de az iOS mellett ez tökéletesen elegendő, tucatnyi app futhat a háttérben bevetésre készen.

Galéria megnyitása

Az iPhone 14 Pro Max teljesítményét sikerült először élesben megmérni, és a Geekbench 5 keretei között az okostelefon szolid előrelépést mutat. A népszerű szintetikus teljesítménymérőben egy szálas terhelésnél 1879 pontot hozott össze az okostelefon a teljesen új Apple A16 Bionic lapkával. A többszálas megmérettetés során pedig 4664 pontot tudott felmutatni a friss rendszerchip.

Ezek árnyalatnyival jobbak annál, mint amire az iPhone 13 Pro Max képes volt. A tavaly zászlóshajó egymagon 1700-1750 pont körül teljesített, a többszálas merésben pedig 4600 és 4700 pont között szokott mozogni. Igazából az egymagos tempó, aminél esetleg kimutatható a gyorsulás. Azt is tudjuk már, hogy 3,23 GHz-ről 3,46 GHz-re emelkedett az órajele a teljesítményre kihegyezett feldolgozóknak, szóval ennek köszönhető leginkább a gyorsulás.

Galéria megnyitása

Maga az Apple is az A13 Bionic rendszerchiphez képest mutatott olyan ábrát, amin szép tempónövekedést lehetett látni az extra információ nélkül kihúzott csíkok alapján. Ebből pedig lehetett azt sejteni, hogy a tempót tekintve az előző generációhoz mérten nem igazán lehet számottevő a gyorsulás. A vállalat inkább azt emelte ki, hogy a fogyasztáson 20 százalékkal sikerült faragni a teljesítményre kihegyezett magok esetében is.

Az üzemidők pedig nagyon szépen alakulnak majd előre láthatólag, ami a hatékonyság fejlődésének tudható be részben. A cég olyan dolgokat emelt ki az A16 Bionic kapcsán még, mint a 17 TOPS számítási kapacitás a Neural Engine esetében, vagy az 50%-kal nagyobb memória sávszélesség az 5 magos GPU-nál. Tavaly az A15 Bionic 15.8 TOPS számítási teljesítménnyel rendelkezett, ami azt jelenti, hogy 7,5% volt itt a gyorsulás.

A mérési eredmények tükrében az is érthető, hogy miért döntött az Apple úgy, hogy az Apple A15 Bionic chipet használja az iPhone 14 modellek keretei között. Lényegében csak egy kicsi elmaradás lesz így, miközben a chip előállítása gazdaságosabb, hiszen egyszerűbb gyártási eljárással, és már eleve nagyon jó kihozatallal készült a tavalyi mobilok miatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére