Több fronton változott a tvOS és a watchOS

A watchOS-re már mobil nélkül lehet appokat telepíteni, a tvOS pedig már több felhasználós módot is nyújt.

Több fronton változott a tvOS és a watchOS

Az Apple minden operációs rendszerével kapcsolatosan tartogatott kisebb-nagyobb újításokat az idei WWDC-re. A tvOS kapcsán idén már korábban bejelentett több friss megoldást is a cég, így sokan arra számítottak, hogy ez nem fog mos túl nagy hangsúlyt kapni, de néhány fontos változást ennek kapcsán is beharangozott a vállalat. A watchOS kapcsán pedig tényleg hasznos újítások kerültek a terítékre néhány rutinszerű módosítás mellett.

tvOS 13

A televíziós platform támogatni fogja a több felhasználós élményt. Ez azt jelenti, hogy egyszerre a család több tagja is bejelentkezhet majd a saját fiókjával a lakásban található tvOS 13 rendszert futtató eszközre. Néhány gombnyomással lehet majd váltani a felhasználói profilok között, és az erre szolgáló felületet a Vezérlőközpontból tudják majd elérni a tulajdonosok. Ezt már hosszú ideje várta az Apple közössége, szóval nagy örömmel fogadták a nézők a helyszínen a bejelentést. Az „Up Next” listán mindenki a számára ajánlott tartalmakat láthatja majd a tvOS felületén, és mivel ez teljesen testre szabott lesz, így a profilok váltását követően az mindig át fog rendeződni a kínálat az adott felhasználó igényeihez idomulva.

Galéria megnyitása

Ezen felül a WWDC keretében az Apple azt is bejelentette, hogy a tvOS támogatni fogja az ismert kontrollerek használatát, egészen pontosan az Xbox One S és a Play Station 4 vezérlőjével lehet majd használni a rendszert. (Az egyszerű Bluetooth-os eszközök már eddig is használhatóak voltak.) És, hogy erre miért van igazán nagy szükség? Nos, azért, mert a tvOS-en is elérhető lesz ősztől az Apple Arcade szolgáltatás, melyen keresztül rengeteg játékhoz lehet majd hozzáférést szerezni.

Az Arcade révén elvileg több mint játékkal lehet majd szórakozni az Apple különböző eszközeiről, szóval a tvOS mellett támogatott lesz ennél a macOS és az iOS is. Az Apple megtehette volna, hogy előrukkol egy saját kontrollerrel, de a jelek szerint a cég nem szerette volna ennek a kiegészítőnek a tervezését a kezébe venni, hanem inkább nyitott a felhasználók által mostanra már megszokott megoldások felé.

Galéria megnyitása

Újítás lesz még a tvOS 13-ban, hogy az Apple Music szolgáltatáson keresztül lehetőség lesz úgy zenét hallgatni, hogy a dalszöveget olvashatóvá teszi a rendszer. Ezzel lényegében a felhasználók egy karaoke funkciót kapnak, ami szórakoztatásnak sem lesz utolsó. És a korábbinál több képernyőkímélőből lehet majd választani a tvOS beállításainál.

Kíváncsian várjuk, hogy az Apple televíziós próbálkozásai célt érnek-e, és idén a korábbinál nagyobb lendületet fog venni a platform a terjeszkedés tekintetében. Eddig igazából nem örvendett átütő népszerűségnek ez a rendszer, de idén tényleg próbál többet nyújtani ezen a téren a cég, mint korábban.

watchOS 6

Az Apple bejelentett egy sor új digitális számlapot, amelyek különböző igényekhez igazíthatóak majd. Lesznek egészen letisztult és információval agyontömhető felületek is az újak között, szóval sokan találhatnak majd a számukra megfelelőt.  Ennél viszont sokkal érdekesebb, hogy már erre a platfomra is eljutott az App Store, így közvetlenül az órára lehet majd az alkalmazásokat telepíteni, nem lesz szükség az okostelefonra ehhez. Ez nagyon jó hír, hiszen ennek köszönhetően sokkal kötetlenebbül használható majd a viselhető kiegészítő. A watchOS 6 ráadásul teljesen független, egyedi programok futtatására is fel lett már készítve, így a korábbinál sokkal több applikáció válhat elérhetővé az eszközökön.

Galéria megnyitása

Az Apple be is jelentett néhány olyan alkalmazást, amelyek korábban nem voltak elérhetőek az okosórák számára, pedig igazán jól jöttek volna. Teljesen új gyári program lesz a készülékeken a számológép, ami kiválóan ki tudja majd használni a rendelkezésére álló felületet, meg kell említeni emellett az Audiobooks appot, ami arra szolgál, hogy hangoskönyveket hallgathasson a felhasználó az okosórájához kapcsolódó Bluetooth-os fülhallgatón keresztül. És számolni kell még a Voice Memos bevetésével is, ami pedig a hangrögzítésről tud gondoskodni egyszerűen, szóval már egy diktafont is kiválthat az Apple Watch.

Galéria megnyitása

Ezeken felül szó esett arról, hogy a korábbinál több API áll majd a fejlesztők rendelkezésére. Az egészségügyi oldalon pedig több érdekesség is bevetésre fog kerülni. Az Apple Watch felületén lehet majd látni az aktivitási trendeket, ezt a watchOS hosszabb periódusok mintáinak az elemzésével fogja megállapítani.

Ugyanitt említette meg a vállalat, hogy a hölgyek már követhetik majd a menstruációs ciklusukat is a csuklójukon viselt eszköz révén, és azoknak is segíteni próbál majd a kütyü, akik sűrűn dolgoznak zajos környezetben. Ez utóbbi esetben figyelmeztetést küld a rendszer, amikor már veszélyes mértéket ölt a zajszint; a Noise app kapcsán az Apple kiemelte, hogy bár ez hallgatózik annak érdekében, hogy megfelelően működhessen, de semmilyen körülmények között nem rögzíti a hangokat, teljesen biztonságos a használata.

Galéria megnyitása

Az Apple Watch mellé új szíjakkal is készül a vállalat, és lesz olyan megoldás, amihez egy dedikált számlap is tartozni fog. És lesz még egy kisebb-nagyobb jelentőségű fejlesztés is a watchOS 6-ban. Ez a rendszer, valamint a tvOS 13 is őszre fog elkészülni előre láthatólag.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap