Titkos, kényelmes adatszinkronizáció BitTorrent módra

A BitTorrent P2P protokolljára alapozó szoftver egyszerű fájlszinkronizációt kínál, ami akár hálózati adattárolókon is működik.

Titkos, kényelmes adatszinkronizáció BitTorrent módra

Kipróbálható a BitTorrent Sync

A BitTorrent Sync funkciójáról korábban már írtunk, azonban akkoriban még nem lehetett kipróbálni a szolgáltatást, legalábbis a nagy nyilvánosság számára nem volt ilyen lehetőség. A héten szerencsére megtört a jég, ugyanis elérhetővé vált a BitTorrent Sync nyilvános, bárki által tesztelhető kiadása, amely arra való, hogy egyszerűen, felhő alapú szolgáltatás igénybevétele nélkül, titkosítás mellett oszthassuk meg különböző fájljainkat.

A rendszer a P2P (peer-to-peer) protokollt használja, ami rendkívül hatékony, gyors adatátvitelt biztosít, csak úgy, mint a P2P alapú fájlcserélő szoftvereknél - ilyen a BitTorrent és a µTorrent is. Itt csomagalapú adatátvitelre kell gondolni, amelyben a szinkronizációs csoportban lévő minden eszköz részt vesz. A BitTorrent Sync a minél hatékonyabb adatátvitel érdekében mindig a legoptimálisabb algoritmust választja annak érdekében, hogy a folyamat a lehető legjobban kihasználhassa a rendelkezésre álló le- és feltöltési sebességet. Amennyiben a szinkronizálni kívánt eszközök a helyi hálózaton tartózkodnak, úgy a BitTorrent Sync LAN-on keresztül végzi el a folyamatot annak érdekében, hogy a szinkronizációval a lehető leggyorsabban elkészüljön.

Titkos fájlszinkronizáció távoli szerver használata nélkül

A kapcsolatot AES alapú, 256-bites adattitkosítással védi a rendszer. Az adattitkosítás alapját egy 20 bájtos, vagy hosszabb, véletlenszerűen generált string adja. A biztonságot tovább növeli, hogy külön kiszolgáló szerver - az internetszolgáltató szerverein kívül - nem kapcsolódik be a folyamatba, a szinkronizálni kívánt fájlok pedig csak a megosztásban résztvevő eszközökön foglalnak helyet. A titkosított kapcsolat a titkos kulcs nélkül elméletileg nem hallgatható le, a szinkronizáció teljes menedzselése pedig a felhasználó(k)ra van bízva. Ez a megoldás összességében tehát azoknak lehet jó, akik nem szeretnék felhő alapú tárhelyen tárolni kényes, személyes fájljaikat. Nekik jól jöhet az egyszerűen kezelhető, okos BitTorrent Sync, igaz, a készítők egyelőre kiemelik: senki se bízza rá a szolgáltatásra létfontosságú adatait, ugyanis még zajlik a tesztidőszak és a fejlesztés, azaz abszolút nem végleges szoftverről van szó.

Maga az alkalmazás egyelőre csak Mac OS X-re, Linux-ra és Windows-ra érhető el. Érdekesség, hogy a szoftver hálózati adattárolókra (NAS-okra) is letölthető, ha azok ARM, PowerPC, i386 vagy x86-64 architektúrára és Linux operációs rendszerre alapoznak. Ennek a kitételnek a NAS piac szereplőinek túlnyomó többsége megfelel. A NAS-okra szánt verzió beüzemelésével kapcsolatban további információ itt, a lap alján található.

Beüzemelés és némi információ az alkalmazás lehetőségeivel kapcsolatban

Forrás: BitTorrent Labs

A BitTorrent Sync használatához le kell töltenünk a segédprogramot minden olyan eszközre, amit be szeretnénk vonni a szinkronizációs körbe. Az alkalmazás telepítése után generálnunk kell egy véletlenszerű, egyedi kulcsot, ami a különböző eszközöket egy nagy szinkronizációs csoportban egyesíti. Ezek után minden eszközön ki kell választani egy szinkronizációs könyvtárat, majd meg kell adni az előzőleg generált titkos kulcsot.

Forrás: BitTorrent Labs

A szinkronizációs csoportban résztvevő eszközökön mindig futnia kell a BitTorrent Sync-nek, hogy a szinkronizáció zökkenőmentes, gyors és naprakész lehessen. A fájlok mérete és a könyvtárak mennyisége nincs limitálva, így lehetőségeinknek csak eszközeink adattárolóinak kapacitása szabhat határt.

Forrás: BitTorrent Labs

A fájlokat és könyvtárakat egy mozdulattal törölhetjük: ha egy eszközön töröltük őket, akkor a többiről is automatikusan eltűnnek. Kivéve, ha read-only kulccsal ellátott eszközről törlünk tartalmakat, az nincs kihatással a többi eszköz tartalmára.

Forrás: BitTorrent Labs

Arra is lehetőség van, hogy egyirányú szinkronizációt hozzunk létre, azaz saját gépünkön elhelyezett fájljainkat szinkronizáljuk át a többi eszközre. Ezt egy "read-only" hozzáférést kínáló kulccsal tehetjük meg, ami külön generálható. A kulcsot használó eszközökre minden tartalom átkerül, ami a fő számítógép adott mappájában jelen van, de ha az eszközön módosítják a fájlokat, azok nem kerülnek vissza az eredeti megosztásba. Ez a lényege a "csak olvasható" szinkronizációnak.

Forrás: BitTorrent Labs

További jó hír, hogy egyszer használatos titkos kulcs generálására is van lehetőség, ha a "titkos mesterkulcsot" biztonsági okokból nem szeretnénk kiadni. Ez a kulcs 24 óráig használható és a titkos mesterkulcs alapjaira épül, típusa szerint pedig kínálhat teljes-, vagy csak olvasásra jogosító hozzáférést.

Elérhetőség és további információk

Akinek felkeltette az érdeklődését az új szoftvert, illetve szolgáltatás, itt elérheti azt. Utóbbi linken további információk is találhatóak a szolgáltatás hátterével kapcsolatban, plusz a gyakran felmerülő kérdésekre is találhatnak válaszokat az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward