Thermalright CPU hűtők Mini-ITX alapú rendszerekhez

Az újdonságok szinte minden modern processzorfoglalathoz passzolnak, de beszerelésük előtt körültekintően kell eljárni, mert nem túl alacsonyak.

Thermalright CPU hűtők Mini-ITX alapú rendszerekhez

A Mini-ITX alaplapot alkalmazó kompakt rendszerekhez elég nehéz megfelelő teljesítményű CPU hűtőt választani, ugyanis ezek a rendszerek általában "kis belmagasságú" házban kapnak helyet, így a CPU hűtő sem lehet magas. További probléma, hogy a nagyméretű processzorhűtők összetűzésbe kerülhetnek egyes rendszerkomponensekkel is, így meglehetősen körültekintően kell eljárni processzorhűtő-választás alkalmával. Szerencsére egyre több gyártó figyel fel a problémára – legutóbb a Thermalright mutatta be saját megoldásait a témában, amelyek inkább a nagyobb teljesítményű rendszerekhez passzolhatnak.

Elkészült a népszerű Macho sorozat legújabb tagja

A Macho 90 a maga 135 milliméteres magasságával a helytakarékosabb, de azért mini erőmű építésére még alkalmas számítógépházakat veszi célba. Az elegáns processzorhűtő közel négyzetes alappal büszkélkedik, így sem a magasabb memóriamodulokkal, sem pedig az alaplapi komponensekkel nem kerül összetűzésbe – kiterjedése gyakorlatilag a processzorfoglalat közvetlen környezetére korlátozódik.

Az adott processzor által termelt hőt négy darab 6 milliméteres átmérőjű nikkelezett hőcső juttatja el a polírozott talptól az alumínium lamellákig. A hűtőtömb felső részén fekete anodizált lamella helyezkedik el, ami alaposan feldobja az újdonság megjelenését. A hűtőtömb előtt egy PWM támogatással ellátott, 92 milliméteres átmérővel rendelkező ventilátor teljesít szolgálatot. A minőségi légkeverő a percenkénti 800-2000-es fordulatszám-tartományban üzemel, így egy óra leforgása alatt 26,8 és 66,9 köbméter közötti levegőmennyiség megmozgatására képes. A ventilátor zajszintje 21 és 27 dB(A) között helyezkedik el.

A 102 milliméter hosszú, 127 milliméter széles és 135 milliméter magas Macho 90 majdnem minden modern processzorfoglalatra felszerelhető – az LGA-2011/2011-3-as rendszereknél külön megvásárolható rögzítőre is szükség van. Az 552 grammos újdonság 29,99 eurós áron kerülhet az üzletek polcaira, megjelenésére pedig a következő héttől kezdve számíthatunk.

A boltok polcaira kerül a Computex alkalmával bemutatott Silver Arrow ITX is

A második újdonság már nagyobb hűtőteljesítményt kínál, aminek persze ára van: nem csak tömege, de magassága is nagyobb, mint a fentebb bemutatott Macho 90-es modellé. A Silver Arrow ITX 154 milliméter hosszú, 103 milliméter széles és 165 milliméter magas, tömege pedig 870 gramm. A termék hatékonyan alkalmazható magasabb memóriamodulok mellett is, ugyanis kialakítása miatt nem lóg föléjük.

Ez a példány négy helyett immár hat darab 6 milliméteres átmérőjű hőcsővel gazdálkodik, amelyek két lamella-toronyhoz továbbítják a processzor által termelt hőt. A két hűtőtömb közé egy TY 149-es ventilátort tettek, amelynek dizájnját az ASUS szakembereivel együttműködve dolgozták ki, így a termék remekül passzol a RoG sorozatú alaplapokhoz. A szóban forgó ventilátor a 300 RPM és 1300 RPM közötti fordulatszám-tartományban üzemel, maximális zajszintje pedig 24,9 dB(A). A légkeverő maximum 104,8 köbméternyi levegőmennyiség megmozgatására képes egyetlen óra leforgása alatt, így a Silver Arrow ITX komoly hűtőteljesítménnyel siet a kompakt gamer erőművek segítéségére.

Ahogy a Macho 90, úgy a Silver Arrow ITX is felszerelhető a modern processzorfoglalatokra, sőt, ez a példány már az LGA-2011/2011-3-as processzorfoglalatokat is alapból támogatja. Persze ennél a modellnél nagyon oda kell figyelni vásárlás előtt, hogy milyen számítógépházba kívánjuk majd beszerelni, ugyanis a 165 milliméteres magasság nagyon erősen lecsökkenti a kompatibilis PC-házak számát.

A Silver Arrow ITX szintén a következő héttől kezdve válhat elérhetővé kereskedelmi forgalomban, ára pedig 59,99 euró lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward