Tesztpadon az Intel régi és új csúcsprocesszora

Érkezett néhány teszt, amelyek a CPU és az iGPU teljesítményt veszik górcső alá, de az is kiderült, mennyire tuningolható a leggyorsabb Skylake processzor.

Tesztpadon az Intel régi és új csúcsprocesszora

Az utóbbi napok eseményeiből remekül látszik, hogy az Intel Skylake processzorainak rajtjára már nem kell sokat várni. Egyrészt kiszivárgott néhány igen figyelemreméltó tuningeredmény, amelyek levegővel és folyékony nitrogénnel készültek, másrészt egy kínai forrás néhány tesztet is közölt, amelyekből kiderül, mekkora teljesítmény-különbség van az Inel Core i7-4790K és Core i7-6700K között.

A tesztek két remekül felszerelt alaplappal készültek: az egyik az ASUS Z97-K volt, ami a már jól ismert Core i7-4790K-nak adott helyet, míg a másik az MSI Z170 Gaming Pro, amiben a Core i7-6700K lapult. Ahogy a lenti táblázatból is remekül látszik, nagy általánosságban 5-10%-nyi teljesítménynövekedést hoz az új processzor a régihez képest, legalábbis ami a CPU intenzív teszteket illeti, iGPU frontján sokkal komolyabb az előrelépés: 33 és 53% közötti, ami a Skylake új, meglehetősen combos integrált videó vezérlőjének köszönhető.

Természetesen a Core i7-6700K-ból egyre több mérnöki tesztpéldány kering a különböző tuningosok és tesztelők köreiben, így már arra is fény derült, mit lehet kihozni a termékből folyékony nitrogén vagy levegő alapú hűtés mellett.

Folyékony nitrogénnel eddig 6531,72 MHz a csúcs, amit 2,032 voltos CPU magfeszültség mellett sikerült elérni, méghozzá úgy, hogy mind a négy processzormag aktív volt. A tesztrendszer persze csak egyetlen egy memóriamodult tartalmazott.

A HKEPC munkatársai ezzel szemben kevésbé extrém tuningnak vetették alá a terméket: az eredmény 5198,75 MHz lett, viszont ehhez léghűtést alkalmaztak, meglehetősen alacsony, 1,35 voltos CPU magfeszültség mellett – ráadásul itt is mind a négy CPU mag aktív volt. Ez jó jel, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a mérnöki tesztpéldányok sokszor jobban tuningolhatóak, mint a kereskedelembe szánt modellek.

A Skylake sorozat első tagjai a korábbi hírek szerint a Gamescom alkalmával rajtolnak el, ami augusztus ötödikén nyitja meg kapuit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward