Tesztpadon az ASRock legújabb apró asztali számítógépei

Az ASRock Beebox sorozatának legújabb tagját, valamint az STX alaplappal szerelt DeskMini 110-es modellt láttuk vendégül egy teszt erejéig.

Tesztpadon az ASRock legújabb apró asztali számítógépei

Bevezető

Nemrég befutottak az ASRock Beebox sorozatú mini PC-inek frissített változatai, amiket a "-S" tagról lehet megismerni. A sima Beebox-ot már teszteltük, nem is voltunk róla rossz véleménnyel, így kíváncsian vártuk, mire képes a Beebox-S.

ASRock DeskMini 110 és ASRock Beebox-S

A 600 köbcentis Beebox-S mellett egy másik, nagyobb, de alapvetően hasonló bővíthetőséggel érkező kompakt asztali számítógép is megjelent az elmúlt időszakban, ez pedig nem más, mint a DeskMini 110. Az újdonság első ránézésre úgy néz ki, mint egy tápegység, belsejében pedig egy, az Intel nevéhez köthető alaplapformátum debütál, ami az 5x5 nevet viseli. Noha 5x5 formátumú alaplapok már szép számmal vannak, kereskedelmi forgalomban meglehetősen ritkán lehet velük találkozni. Hogy miért lehet előnyösebb egy 5x5 alaplapra épülő gép, mondjuk egy Beebox-S PC-vel szemben? Például azért, mert rendes processzorfoglalattal érkezik, így a CPU könnyedén cserélhető, tehát a gép idővel fejleszthető.

Ahogy az a táblázatból is látható, papíron nagyon jónak ígérkeznek az apróságok, de hogy a valóságban, éles teszt során is képesek-e helytállni, az majd a következő néhány oldalon keresztül derülhet ki. Ne is húzzuk tovább az időt, ugorjunk fejest a mélyvízbe!

ASRock DeskMini 110 - A csomag

ASRock DeskMini 110 - A csomag

A DeskMini 110 egy átlagos, egyszerű kartondobozban kerül az üzletek polcaira. A dobozon szerepelnek a termék legfontosabb tulajdonságai, sőt, azt is azonnal láthatjuk, hogy belsejében, az alaplaptálca hátulján akár két 2,5 hüvelykes adattároló is elfér.

A dobozban igényesen elrendezve foglalnak helyet a tartozékok, illetve maga a PC is. A tartozékok között a szokásos telepítő lemez mellett némi dokumentáció is lapul, ami szerelés alkalmával jöhet jól. Kapunk még egy tápadaptert és egy tápkábelt is – előbbi 120 wattos teljesítménnyel áll a PC rendelkezésére, utóbbi pedig notebook stílusú csatlakozóval rendelkezik (IEC-320-C5).

A szett része még néhány csavar is, amelyekkel az M.2-es SSD-t, illetve a 2,5 hüvelykes meghajtókat tudjuk a helyükre rögzíteni. A fekete kis lapok gyakorlatilag nem mások, mint öntapadós „lábak”: arra az oldalra ragaszthatjuk őket, amelyekre állítani szeretnénk a PC-t, hiszen horizontális és vertikális pozícióban egyaránt használható. A sort két speciális kábel zárja, amelyeknek egyik fele klasszikus SATA adat- és tápcsatlakozót tartalmaz, másik oldalukon pedig noteszgépeknél és egybegépeknél használatos speciális csatlakozó látható. Ezek a kábelek kellenek a 2,5 hüvelykes adattárolókhoz, amennyiben szeretnénk ilyeneket használni.

Az előlapon a bekapcsoló gombon kívül csak egy USB 3.1 Gen1 Type-C portot (5 Gbps-os sebesség), egy USB 3.0-s csatlakozót, valamint egy fejhallgató kimenetet és mikrofon bemenetet találunk. A dizájn egyszerű és letisztult – mentes minden felesleges sallangtól. Egy memóriakártya-olvasó mondjuk szerintünk még elfért volna itt, de nem mindenkinek van szüksége rá.

A hátoldalon ezüst lemez veszi körül a csatlakozókat. Van itt DisplayPort, HDMI és D-Sub videó kimenet, amelyek közül egyidejűleg maximum kettő használható. A sort egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s port folytatja, mellettük pedig egy Gigabites Ethernet port látható. Ha a DeskMini 110-est biztonságban szeretnénk tudni mondjuk egy irodában, akkor a Kensington Lock porton keresztül asztalhoz is láncolhatjuk.

A hátlapon egyébként vakfedelek is láthatóak, amelyeken keresztül COM csatlakozóval, vagy éppen WiFi antennával bővíthető a repertoár. Ezek opcionális kiegészítők, csak úgy, ahogy a VESA rögzítő keret is.

A tetőlapon nagyméretű szellőző látható, amelyen keresztül friss levegőhöz juthat a processzorhűtő. Alul a VESA rögzítő keret furatait találjuk, valamint négy darab mélyedés is látszik a ház négy sarkánál. Ezek a bemélyedések fogadják az öntapadós talpakat – ilyen bemélyedések a ház bal oldalán is találhatóak, így nem csak vízszintes, hanem függőleges pozícióban is használható a termék.

A belül található H110M-STX alaplaphoz négy darab csavar eltávolítása után juthatunk el, méghozzá úgy, hogy a hátlapot egyszerűen kihúzzuk, mint egy tálcát. A következő oldalon meg is nézzük, mennyi mindent sikerült az apró alaplapra zsúfolni.

ASRock DeskMini 110 - Szerelés

ASRock DeskMini 110 - Szétszerelés

A DeskMini 110 belsejében egy 5x5 formátumú, azaz 147 milliméter hosszú és 140 milliméter széles alaplap található, ami a H110M-STX nevet viseli. Fedélzetén LGA-1151-es processzor szállásolható el, hála a processzorfoglalatnak, ami egyébként 65 wattos TDP-ig várja a Sykale sorozatú központi egységeket.

A processzor hűtéséről alap esetben a gyári Intel processzorhűtő gondoskodhat, az ugyanis pont befér a házba, hiszen hozzáigazították a végleges magasságot. Alternatív módon használható az opcionális Slim Thermal Fan nevű processzorhűtő is, ami speciális tápcsatlakozóval rendelkezik és a ház hátulja felé száműzi a meleg levegőt.

Az alaplapon két darab DDR4-es So-DIMM memóriafoglalat található, ezekbe maximum DDR4-2133 MHz-es rendszermemória kerülhet, méghozzá 2 x 16 GB-os kiszerelésben. A PCH chipje felett helyezhető el az M.2-es SSD, ami maximum 80 milliméter hosszú lehet, azaz M.2-2280-as példányok jöhetnek szóba. Ez a slot PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületet használ, viszont SATA támogatást nem nyújt, így csak PCIe alapú SSD-k fogadására képes – erre nagyon oda kell figyelni! Alatta egy M.2-2230-as slot található, ami WiFi és Bluetooth vezérlőt tartalmazó bővítőkártyát fogad. Ez a slot az általunk tesztelt modell esetében üres volt, viszont a DeskMini 110W modellben már kétsávos 802.11ac WiFi és Bluetooth v4.0 vezérlővel ellátott kártya lapul benne.

A házba csúsztatható tálcára négy csavarral rögzítették az alaplapot, a tálca hátoldalán pedig két darab 2,5 hüvelykes bővítőhelyet alakítottak ki, így itt HDD vagy SSD egyaránt helyet kaphat – de akár SSHD-ben is gondolkodhatunk. A kábelek elvezetését nagyméretű kivágás segíti, amelynek éleit visszahajtották, így sem az ujjakra, sem a kábelekre nem jelentenek veszélyt.

Maga az alaplap egy H110M-STX típusjelzésű példány, ami a felsoroltakon kívül tartalmaz még egy Intel I219V típusú Gigabites Ethernet vezérlőt, valamint egy Realtek ALC 283-as integrált audió vezérlőt is. További érdekesség, hogy maguk az előlapi portok is az alaplapon foglalnak helyet.

A BIOS elem a hátoldalon található, ettől eltekintve azonban nincs itt semmi más. Egyébként csak halkan jegyeznénk meg, hogy ha az alaplapot már úgyis el kell távolítani a 2,5 hüvelykes adattárolók beszereléséhez, esetleg el lehetne itt helyezni egy extra M.2-es slotot is a későbbiekben, mondjuk egy modellfrissítés alkalmával.

Annak érdekében, hogy az alaplap mérete érzékelhető legyen, egy régi CD/DVD tokot is mellé helyeztünk, ami ugye 142 milliméter hosszú és 125 milliméter széles, szemben az STX formátumú alaplap 147 milliméteres hosszával és 140 milliméteres szélességével. Egy klasszikus Mini-ITX alaplaphoz képest, ami 170 x 170 milliméteres alapterülettel bír, némileg kisebb az STX deszka, igaz, cserébe viszont le kell mondanunk a PCI Express x16-os slotról, ami a Mini-ITX alaplapok többségén azért jelen van. Valamit valamiért, ugye.

ASRock DeskMini 110 - Összeszerelés

A DeskMini 110 alaplapjában, ami egyébként Intel H110-es lapkakészlet köré épül, tesztünk során egy Intel Core i3-6100-as processzor került, ami a célterület igényeinek bőségesen megfelelhet. Ez a központi egység 51 wattos TDP kerettel gazdálkodik, de az alaplap 65 wattig fogadja az LGA-1151-es processzorokat – ezt feltétlenül érdemes kiemelnünk. A Skylake alapú processzor mellé 2 x 4 GB-nyi DDR4-2133 MHz-es rendszermemória került, természetesen So-DIMM formátumban, ugyanis az alaplap csak ilyen memóriamodulokat kezel. Az M.2-2230-as slot üresen maradt, ugyanis a DeskMini 110 esetében nem jár WiFi és Bluetooth vezérlőt tartalmazó bővítőkártya – ha szükség van rá, akkor a DeskMini 110W a jó választás. Az M.2-2280-as slotba egy 240 GB-os HyperX Predator SSD került, ami PCIe alapon kommunikál, hiszen a slot SATA támogatással nem rendelkezik.

A komponensek beszerelése nagyon egyszerűen és gyorsan történik, semmilyen kellemetlenségbe nem ütköztünk a munka során. Ha 2,5 hüvelykes adattárolót is be kell szerelni, akkor az alaplapot le kell csavarozni a tálcáról, ugyanis máshogy nem férünk hozzá a rögzítéshez szükséges furatokhoz – de mivel csak 4 csavar áll utunkban, így a kihívás gyorsan leküzdhető.

Apróságként azért azt megemlítenénk, hogy a gyári processzorhűtő leszerelése kicsit nehézkes móka, ugyanis a hátlap túl közel van a rögzítőfülekhez, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy a LAN csatlakozót tartalmazó hátlapi port is útban van. Érdemes először a másik három fület oldani, mert utána a negyedik, nehezen hozzáférhető fül már nem szorul, könnyebb lesz kifordítani. A tálca visszatolásakor egyébként figyelni kell, hogy mindkét oldalon illeszkedjen a sínbe, ellenkező esetben a processzorhűtő teteje a ház tetejébe fog ütközni.

A kész konfiguráció könnyen elhelyezhető az asztalon, az asztallap alatt, vagy éppen a monitor hátulján (az opcionális kerettel), ugyanis kevés helyet foglal.

UEFI Firmware

A DeskMini 110 természetesen UEFI Firmware-t használ, ami egérrel és billentyűzettel egyaránt kezelhető grafikus felhasználói kezelőfelületet tár a felhasználó elé. Extra, hogy a fejlett szoftveren keresztül lehetőség van friss firmware letöltésére, sőt, még a driverek is letölthetőek rajta keresztül a gyártó weboldaláról, így nem baj, ha optikai meghajtó híján éppen nem tudjuk használni a gyári telepítő lemezt.

ASRock DeskMini 110 - Tapasztalatok

Teljesítmény

Noha a rendszer végleges teljesítménye az összeválogatott komponensek "tudásától" függ majd, mégis úgy gondoltuk, hogy néhány apróbb teszt eredményein keresztül megmutatjuk, mire képes a DeskMini 110 egy Core i3-6100-as processzorral, 2 x 4 GB-nyi DDR4-2133 MHz-es rendszermemóriával, illetve egy 240 GB-os HyperX Predator SSD-vel a fedélzetén. Az operációs rendszer szerepét egy 64-bites Windows 10 Professional kiadás töltötte be.

A rendszer teljesítménye internetezésre, kis iGPU terhelést jelentő alkalmi játékra, illetve irodai munkára egyaránt elegendő. Ehhez a teljesítményhez halk működés, kompakt kivitel és alacsony fogyasztás társulhat, így a DeskMini 110 üde színfolt lehet a kompakt asztali számítógépek szegmensében. Persze a végeredményt erősen befolyásolja majd az, hogy milyen processzor, mennyi rendszermemória és milyen adattároló kerül a rendszerbe – ezt le kell szögezni.

Az SSD teljesítménye

Fél szemmel arra is rápillantottunk, hogyan muzsikál az SSD az M.2-es slotban, ami ugye ebben az esetben csak és kizárólag PCIe alapú SSD kártyát fogad, méghozzá PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel.

Az eredmények nagyjából egy szinten vannak a korábbi tesztek során tapasztalt teljesítménnyel, vagyis az alaplap képes csúcsra járatni a HyperX Predator SSD-t. Ennek ellenkezőjét persze egy percig sem feltételeztük, így viszont már bizonyíték is van róla.

Multimédiás képességek

DXVA

A DeskMini 110 szükség esetén akár online és offline videók fogyasztására egyaránt alkalmas, sőt, a 24 Hz-es videók lejátszása sem jelent majd problémát. A Syklake alapú processzor számára sem a 720p-s, sem pedig az 1080p-s tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő lejátszása nem jelentett problémát, és a 2160p-s, azaz 4K-s tartalmak is szépen futottak rajta.

CPU terhelés H.264 1080p-s és 2160p-s tartalmak lejátszásakor

Tesztünk alapján a H.264-es fájlokat 4K-s felbontás esetén akár 250 Mbps-os bitráta mellett is élvezhetjük, így természetesen a HD és Full HD H.264-es tartalmak lejátszása sem jelent akadályt. HEVC fronton a Full HD tartalmakból akár a 110 Mbps-os állományok sem jelentenek gondot; MAIN10, azaz 10-bites HEVC tartalmaknál pedig 60 Mbps-ig lehet elmerészkedni, ekkor 25% körüli CPU terhelés mutatkozik a Windows 10 beépített médialejátszóját használva. 4K-s 10-bites HEVC tartalmakból csak extrém bitrátájú példányok álltak rendelkezésre, de a kommerszebb változatok lejátszása nem jelenthet problémát – legalábbis a 3-10 Mbps-os szinten.

Fogyasztás

A DeskMini 110 segítségével könnyedén építhetünk kisfogyasztású asztali számítógépet, de idővel akár a nagyobb teljesítmény felé is nyithatunk, hiszen a processzor cserélhető, ami nagyfokú szabadságot nyújt. Esetünkben a Core i3-6100-as processzorral mérhető fogyasztásértékeket tudtuk összegezni, amelyek az alábbiakban láthatóak.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy általános felhasználás alkalmával, azaz alacsony CPU és iGPU terhelés mellett 20 watt alatt tartható a fogyasztás, amennyiben M.2-es vagy 2,5 hüvelykes SSD meghajtóban gondolkodunk. HDD alkalmazásakor picivel növekedni fog a fogyasztás, ám a növekedés mértéke az adott modelltől függ.

Melegedés

Ha a pici PC-t rendeltetésének megfelelően használjuk, abszolút elég az a hűtés, amit a processzorhűtő ventilátora által megmozgatott légáramlás biztosít. Hogy mi a helyzet extrém esetben, azaz maximális terhelés alkalmával? Az alábbiakból kiderül.

Az AIDA64 stabilitás tesztje alapján a ház remekül szellőzik. A processzor egyetlen egyszer folyamodott túlmelegedésből fakadó órajel-visszavételhez, a hőfokok pedig abszolút egészségesek, főleg, hogy extrém terhelés mellett születtek. Nyilván, ha monitor hátuljára szereljük a PC-t, valamelyest emelkedni fognak a hőfokok, hiszen a monitor melege a házat is melegítheti, de erre van is mozgástér, ugyanis sok tartalék van még a szellőzésben.

Zajszint

A gyári Intel processzorhűtő átlagos felhasználás esetén halkan dolgozik, így a DeskMini 110 remekül helytáll irodai munka alkalmával, de akár házimozi számítógépként is bevethető, ugyanis nem fog zajongásával kikapcsolódásunk útjába állni.

Az opcionális processzorhűtőről nem tudunk nyilatkozni, hiszen az nem állt rendelkezésre, viszont felépítése alapján első ránézésre mindenképpen hangosabbnak gondolnánk a referencia hűtőnél.

ASRock Beebox-S – A csomag

ASRock Beebox-S – A csomag

A Beebox-S lényegesen kisebb dobozban érkezik, mint a DeskMini 110, de ez nem is véletlen, hiszen teljesen más súlycsoportban versenyeznek. A csomagolás igényes, informatív és kellően kompakt is, pedig elég sok apróság lapul benne. És egyúttal lerántja a leplet arról is, milyen színekben érhetőek el, a Beebox-S sorozat tagjai.

Odabenn a főszereplő mellett néhány tartozék is helyet kapott. A sorban találunk némi dokumentációt, ami a beüzemelésben segít, valamint egy telepítő lemezt, amivel külső optikai meghajtó nélkül nem sokaht tehetünk. A driverek persze alternatív módon akár az UEFI Firmware segítségével is beszerezhetőek, mint a DeskMini 110 esetében, így az optikai meghajtó hiánya már nem is fáj annyira. A csomag rejt még néhány csavart, egy kis műanyag adaptert, illetve egy VESA rögzítő keretet is, amivel monitor hátuljára, vagy éppen asztal alá szerelhető a termék. Annak érdekében, hogy a 2,5 hüvelykes adattároló beszerelése is zökkenőmentesen történjen, egy SATA adat- és tápkábel is lapul a dobozban. A sort a tápadapter zárja a hozzá való tápkábellel.

Ugyan a fenti képről hiányzik a távirányító, mégis jár a Beebox-S mellé egy ilyen kiegészítő is. Ezzel az aprósággal teljes értékű médiacenterré válik a termék, igaz, egy nagyobb távkapcsoló jobb választás lehetne, egy picit szellősebb gomb-elrendezéssel. Az egység egyébként CR2025-ös gombelemmel működik, felületét pedig gyárilag fólia védi, ami a képen már nem látható.

A Beebox-S Series alapját a már megszokott kis műanyagház adja, amely 0,6 literes űrtartalommal bír, mérete pedig 110 x 118,5 x 46 milliméter. A ház külseje matt és fényes műanyagfelületekből áll, a fényes műanyagok pedig ezúttal is vonzzák a port, az ujjlenyomatot – plusz sajnos nagyon könnyen karcolódnak… Az előlap pont a fényesebbik műanyagból készült, így vigyázni kell, amikor csatlakoztatunk egy-egy kábelt, nehogy félremenjen, mert azonnali karc lesz a jutalom. Az előlapon egyébként USB 3.1 Gen2 Type-C port, USB 3.0-s port és fejhallgató kimenet sorakozik, a jobb oldalon látható apró téglalap pedig az infra vevőegységet takarja.

A jobb- és bal oldalon ezúttal sincs semmi extra, csak a matt műanyagfelületek. A hátlap már érdekesebb, hiszen ott egy Gigabites Ethernet port, két darab USB 3.0-s port, valamint két HDMI és egy DisplayPort videó kimenet sorakozik. Fontos megemlíteni, hogy az egyik HDMI port 30 Hz-es, a másik pedig 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett kezelheti a 4K-s kijelzőket. A csatlakozók sorát a tápadapter portja, valamint egy Kengsington Lock port zárja – utóbbival asztalhoz láncolható az apróság. A portok feletti részen az aktív hűtés szellőzője látszik, amelyen keresztül a notebook stílusú processzorhűtő által megmozgatott meleg levegő távozik.

A ház alján szellőzőt alakítottak ki, így innen friss levegő áramolhat a rendszerbe. A gumilábakon álló Beebox-S alsó részén két menetes furat is látható, amelyek a VESA rögzítő keretet fogadják. A gyári tartozékként érkező kerettel egyebek mellett akár monitor hátuljára is fel lehet szerelni a kompakt rendszert, így kvázi egybegépet hozhatunk létre.

ASRock Beebox-S – Szerelés

ASRock Beebox-S – Szétszerelés

A Beebox-S gyárilag adattároló és rendszermemória nélkül érkezik, mivel barebone, azaz félkész termékről van szó. Ennek van előnye és hátránya is: előny, hogy pénztárcánknak és igényeinknek megfelelően tudunk hozzá hardvert választani; viszont hátrány, hogy ezt a választást el kell végeznünk, természetesen az alkatrészek beszerelésével együtt. Ez persze nem lesz nehéz, ugyanis az apróságot nagyon könnyű szétszedni – mindössze négy hosszú csavar tartja helyén az alsó fedelet.

Ennek a fedélnek a belsején egy 2,5 hüvelykes meghajtókat fogadó keret kapott helyet, ami természetesen fémből készült, így segít a meghajtó által termelt hő elvezetésében is. A ház belsejében túl sok extrát egyébként nem láthatunk: lapul itt egy M.2-2230-as bővítőkártya, ami WiFi és Bluetooth vezérlőt rejt, felette pedig egy M.2-2260-as vagy M.2-2280-as SSD kaphat helyet – utóbbihoz a mellékelt műanyag „konzolt” is használni kell. Az M.2-es meghajtó egyébként SATA 6 Gbps-os vagy PCIe 3.0 x4-es csatolófelületet egyaránt használhat, így AHCI és NVMe támogatás is rendelkezésre áll. Rendszermemóriából maximum 2 x 16 GB-nyi DDR4-es So-DIMM modul használható, amelyek DDR4-2133 MHz-es maximális effektív órajelen ketyeghetnek.

Az alaplap természetesen szükség szerint ki is szerelhető a házból, ehhez csak a hátlapi portok takarólapját kell eltávolítani, majd két csavar kitekerése után az egész alaplap szabaddá válik. Ehhez persze előbb a WiFi antenna kábeleit is óvatosan le kell csatlakoztatni.

Az alaplap hátoldalán látható a notebook stílusú processzorhűtő, amely alatt egy alaplapra forrasztott Core i5-6200U processzor lapul. A processzorhűtő takarítás céljából leszerelhető, majd újrapasztázás után vissza lehet helyezni – mi ettől eltekintettünk, ugyanis gyári állapotban szerettük volna továbbadni a terméket a következő tesztelőnek.

Az alaplapon egyébként Realtek ALC283-as audió vezérlő, illetve Intel I219-V típusú Gigabites Ethernet vezérlő is helyet kapott. Az M.2-2230-as bővítőkártya egy Intel Dual-Band Wireless-AC 3160 típusú megoldás, amely a 802.11n és a 802.11ac tartományon belül egyaránt működik. A 433 Mbps-os maximális adatátviteli sávszélességgel dolgozó 1T1R WiFi vezérlő mellett egy Bluetooth 4.0-s vezérlőt is rejt a lapka.

ASRock Beebox-S – Összeszerelés

A barebone megtöltése nagyon egyszerű feladat, ugyanis a négy hosszú csavar eltávolítása után csak a helyükre kell pattintani a DDR4-es So-DIMM memóriamodulokat, valamint be kell csavarozni az M.2-es SSD-t. Utóbbival kapcsolatban ki kell emelnünk, hogy gyárilag csak M.2-2260-as kártya fér be, ugyanis az M.2-2280-as példány rögzítéséhez a mellékelt műanyag keretet is használni kell. Ez a keret a hátlapi portok tetején fog megpihenni, és kellően stabilan rögzíti az SSD-t, így nem kell félni a használatától.

Az adapter beszerelése előtt a gyári távtartót ki kell tekerni, majd a felszabadult furatba már illik az adapter csavarja. Sikeres szerelés után a bal oldali képen látható eredményt kell kapni. Így már biztonságosan beszerelhető az M.2-2280-as SSD kártya.

A Beebox-S kényelmes tempóban is kevesebb, mint 5 perc alatt beüzemelhető, semmiféle buktatótól nem kell tartani, így hamar mehet is rá a kiszemelt operációs rendszer, ami esetünkben ezúttal is egy Windows 10 Pro x64 kiadás lesz, csak úgy, ahogy a DeskMini 110-nél volt.

UEFI Firmware

A Beebox-S esetében is könnyedén kezelhető, remekül áttekinthető "BIOS"-t, kapunk, ami tartalmaz minden fontos beállítást. Ebben az esetben is letölthetőek a driverek az UEFI Firmware-en keresztül, valamint online "BIOS" frissítésre is van mód. A beállítások köre összességével picivel szűkebb, mint a DeskMini 110 esetében, ahogy az a lenti videóból is kiderül. A különböző komponensek tesztelését segítő szoftvermodul szerencsére ezúttal is a kínálat részét képezi.

ASRock Beebox-S – Tapasztalatok

Teljesítmény

A Beebox-S teljesítményét néhány apróbb, egyszerű teszttel vizsgáltuk, ahogy az az előző oldalakon már kiderülhetett, ugyanis az eredményeket a DeskMini 110 teljesítmény tesztjénél már közöltük, hogy legyen összehasonlítási alap. A Beebox-S processzor terén különbözött csak társától, hiszen ebben az esetben az alaplapra integrált Core i5-6200U modellt kellett használnunk, viszont ugyanúgy 2 x 4 GB-nyi DDR4-2133 MHz-es rendszermemória és 240 GB-os HyperX Predator SSD került a rendszerbe, mint a DeskMini 110 esetében. Az operációs rendszer is ugyanúgy 64-bites Windows 10 Professional volt.

A Beebox-S remekül helytállt ahhoz képest, hogy 15 wattos TDP kerettel gazdálkodó processzorral kellett dolgoznia. A fenti teljesítmény alapvető feladatokhoz bőségesen elég – internetezésre, irodai feladatokra és alacsony iGPU terhelést jelentő alkalmi játékra egyaránt jó lehet a termék, csak úgy, ahogy HTPC feladatkör betöltésére is.

Az SSD teljesítménye

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként teljesít a HyperX Predator SSD az alacsony fogyasztású processzor társaságában, ha kicsi, kevésbé jól szellőző helyre van bezsúfolva. Az alábbi eredmények születtek:

Nagyságrendileg hasonlóan teljesített a HyperX Predator SSD ebben a körben is, igaz, a Beebox-S kis légtere miatt kevésbé jól szellőzött az SSD környezete, ami 79 Celsius fok körüli maximális adattároló hőmérsékletet eredményezett. Ez hosszabb távon nem biztos, hogy egészséges a vezérlő és a NAND Flash memóriachipek számára, igaz, általános felhasználás alkalmával 55-60 Celsius foknál nem kúszott magasabbra a hőfok, ami azért nem tragédia. Viszont érdemes tisztában lenni a dologgal. A magas hőfokok miatt esélyes, hogy a teljesítménycsökkenést az SSD vezérlő "throttling" funkciója okozza – vagyis a chip órajel-csökkentéssel próbálta lejjebb szorítani az üzemi hőfokot, ami ideiglenesen lassulást okozhat.

Multimédiás képességek

A Beebox-S könnyedén megbirkózik a 24Hz-es tartalmakkal, valamint a 720p-s és 1080p-s H.264-es tartalmak sem jelentenek számára kihívást. A YouTube videók ugyancsak zökkenőmentesen futnak, akár még 4K-s felbontásban is.

A H.264-es tesztünk alapján a Full HD tartalmak közül a 250 Mbps-os példányok lejátszása éppúgy zökkenőmentes volt, mint a 110 Mbps-os 4K-s H.264-es állományoké.

H.264 1080p és 2160p videó lejátszása

A Full HD HEVC fájlokból a 110 Mbps-osak is futottak, míg a 10-bites Full HD HEVC állományoknál 60 Mbps volt a limit – viszont a DeskMini 110-zel ellentétben már nem 24%-os, hanem 80%-os CPU terhelés mutatkozott.

A Beebox-S összességében remek kis HTPC lehet, hisz a különböző általános tartalmakat alacsony CPU terhelés mellett, alacsony fogyasztással és zajszinttel játszotta le, a HDMI porton keresztül pedig audió bitstreaming funkció is rendelkezésre áll, így házimozi-erősítő csatlakoztatása sem akadály.

Fogyasztás

Az apróság nem egy nagy étvágyú asztali PC, de ez nem is csoda, hiszen alacsony fogyasztású komponensekből épül fel. Átlagos felhasználás esetén 20 watt alatt tartható a fogyasztás, ami abszolút jól hangzik. Ekkor a zajszint is kiválóan alakul, ugyanis a ventilátornak hangját sem halljuk.

Melegedés

A Beebox-S házát csak a processzorhűtő szellőzteti át, ugyanis a kompakt felépítésnek köszönhetően dedikált rendszerhűtő ventilátor elhelyezésére egyáltalán nincs lehetőség. Mivel a belső légtér kicsi, így ez alapvetően járható útnak tűnik, de...

A processzorhűtő nem tud csodát tenni egy ennyire apró légtéren belül, ahol sok melegedő alkatrészt zsúfoltak össze egy zsebkendőnyi területre. Maximális terhelés alkalmával így sem lépi túl a processzor tokozásának hőfoka a 89 Celsius fokos értéket, ami abszolút nem rossz, viszont a szükséges hűtőteljesítményt csak komoly zaj árán sikerül összegereblyézni (erre mindjárt kitérünk).

Az AIDA64 stabilitástesztjénél az SSD-t megkíméltük a megpróbáltatásoktól, méghozzá abszolút nem véletlenül. A külön lefuttatott SSD tesztek alkalmával fény derült rá, hogy a meghajtó alaposan túlmelegszik, ha komolyabb terhelés éri: ekkor a 79-82 Celsius fok elérése sem lehetetlen, így jobbnak láttuk, ha stabilitásteszttel egyáltalán nem kínozzuk az adattárolót. A stabilitásteszt során egyébként remekül teljesített a Beebox-s, ahogy az a fenti ábrán is látható.

A kiválasztott M.2-es SSD hőfokát érdemes figyelemmel kísérni, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen minket. 2,5 hüvelykes meghajtó esetében nem kell ennyire tartani a melegedéstől, ugyanis a fémkeret átveszi a meghajtó hőjét és leadja a ház többi fém alkatrészén keresztül – már ha nem egy műanyag házas olcsó SSD-t választunk.

Zajszint

Alapjáraton nagyon halk a Beebox-S, így internetezésre, általános irodai munkára és filmnézésre egyaránt ajánlható, hiszen nem kerget őrületbe a zajongásával. Amennyiben komolyabb processzorterhelést jelentő feladat futtatására kerül sor, egyből változik a helyzet, ugyanis a ventilátor fordulatszámának növekedésével a zajszint is egyre magasabb lesz.

A ventilátor üresjáratban csak 2311 fordulatot tesz meg percenként, így messzebbről hallgatva elsőre úgy tűnhet, passzív hűtéssel van dolgunk. A fordulatszám emelkedésével 3500 és 4000 RPM környékén már megjön a magasfrekvenciás zaj, ami még nem zavaró, de már rontja egy picit a felhasználói élményt. Ha a terhelés tovább fokozódik, 5000 RPM felett már zavaróan hangossá válik a ventilátor, és a magasfrekvenciás motorhang mellé némi szélzaj is társul. A koncert hangereje egészen 6136 RPM-ig növekszik, ahol eléri maximális szintjét, ez már abszolút nem kellemes. Szerencsére ilyen extrém terhelést úgysem igazán kap majd az apróság, hiszen nem CPU intenzív feladatokra lett kitalálva. Az már más kérdés, hogy az idő múlásával mennyivel lesz hangosabb a ventilátor, ahogy a por kezdi belepni. Szerencsére a tisztítás nem megoldhatatlan feladat, így a zajszint növekedése esetén érdemes ránézni, mennyi por került a rendszerbe.

Verdikt

Verdik

A látottak alapján nincs is más hátra, mint az, hogy tisztázzuk, melyik versenyző miért lehet vonzó, illetve mely gyenge pontjaira kell odafigyelni, mielőtt vásárlásra kerül sor.

A DeskMini 110 a maga kategóriájában egy innovatív versenyző, hiszen az Intel 5 x 5 alaplapformátumának köszönhetően kompaktabb, mint egy klasszikus Mini-ITX formátumú rendszer, de a processzor cserélhetőségéről ennek ellenére sem kell lemondani. Utóbbi azért jó, mert idővel újabb processzort is pakolhatunk a rendszerbe, azaz kis szerencsével arra is van lehetőség, hogy az UEFI Firmware frissítését követően egy új generációs processzorral újítsuk fel a rendszert, így kitolva annak hasznos élettartamát. Bővíthetőség terén hibátlan, amit az 1,92 literes űrtartalmú ház nyújt, hiszen az alaplapi M.2-es bővítőhelyen felül két darab 2,5 hüvelykes adattároló elszállásolására is van mód. Noha a Mini-ITX alaplapokon van PCI Express x16-os slot, ebben az esetben erről le kell mondanunk, ugyanis ez áldozatául esett a méretcsökkentésnek. A DeskMini 110 összességében remek választás lehet, ha kompakt asztali számítógépre van szükség, ami viszonylag jól bővíthető, de keveset fogyaszt. Aki igényli a 802.11ac támogatást a DeskMini 110W segítségével azt is megkaphatja, valamint COM porttal szerelt változat is rendelkezésre áll a termékből, sőt, olyan is szerepel a repertoárban, amely H110M helyett Q170M típusú alaplapot kapott. Mivel a termék jelenleg nem kapható, így végfelhasználói ára sem ismert, e nélkül pedig nem tudjuk megítélni, hogy kapjon e plecsnit. A külföldi oldalak alapján 130-140 dollár körüli végfelhasználói árra lehet számítani, ami nagyon jól hangzik – érdemes azonban kivárni, idehaza ez milyen listaárat jelent majd, de sanszos, hogy simán ajánlott kategóriás géppel állunk szemben.

Frissítés: Időközben meg is jelent kínálatunkban a DeskMini 110, ami végül 45 000 forint körüli összegért kapható, így tényleg megérdemli az ajánlott vétel címet, hiszen ár/érték arány terén nagyon jó a csomag.

A Beebox-S 6200U már egy másik ligában versenyez, hiszen kompakt házának űrtartalma már csak harmada az amúgy sem nagy DeskMini 110-ének. Ennek következményeként cserélhető processzor bevetésére már nincs mód, valamint a bővíthetőség is erősen korlátozott, ugyanis egy apró házban nem fér el akármi. Az ASRock szakemberei ennek ellenére is egy kellemes felszereltségű, remekül bővíthető PC-t építettek, ami két darab DDR4-es So-DIMM modult fogad, valamint az M.2 2260/2280-as SSD mellett még egy 2,5 hüvelykes adattároló számára is kínál helyet. A fényes fekete műanyagért fekete pont jár, mert ez egy nagyon kényes anyag, ami hosszabb távon inkább bosszúságot okoz, mintsem örömöt, ugyanis nehéz karcmentesen és tisztán tartani. A Core i5-6200U processzor remek teljesítményt nyújt, adattároló és rendszermemória terén pedig bőségesen elegendő a megadott mozgástér, így ütőképes PC építhető az amúgy barebone formában érkező apróságból. A mellékelt VESA rögzítőkeret segítségével asztal alá, monitor hátuljára, televízió hátuljára vagy akár falra is szerelhető az apróság – a megfelelő szellőzésről azonban minden esetben gondoskodni kell. Az M.2-es SSD szokatlanul komoly melegedése elsőre ijesztőnek tűnt, de igazából nincs benne csoda: az ellentétes oldalon egy 15 wattos TDP kerettel gazdálkodó processzor fűti a teret, valamint egyéb melegedő komponensek is tartózkodnak a házban, amit az egy szem processzorhűtő ventilátor nehezen tud átszellőztetni. Átlagfelhasználás alkalmával ez persze nem probléma, de SSD intenzív feladatoknál veszélyesen túlmelegedhet az M.2-es adattároló. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartani. 2,5 hüvelykes adattároló alkalmazásakor már sokat segít a fémkeret, ugyanis rajta keresztül átveheti a ház a meghajtó által termelt hőt. A Beebox-S általános asztali számítógépként kiválóan használható, valamint házimozi számítógép szerepkörben is helytállhat. Az apróság 115 000 forintos ára elsőre soknak tűnhet – no meg másodikra is –, viszont ezért cserébe egy remekül használható, távirányítóval ellátott, keveset fogyasztó, kis helyet foglaló PC-t kapunk, ami akár a monitor hátuljára is elrejthető. Ha az említett területekre szánjuk az újdonságot, akkor megéri elgondolkodni rajta, de ne feledjük el, hogy az árban még nincs benne az adattároló, a rendszermemória és az operációs rendszer ára sem. A hazai pénztárcák számára mindenképpen borsos az ár, de aki megengedheti magának, hogy ilyen apróságot birtokoljon, átlagos felhasználás esetén nem jár vele rosszul. A termékből egyébként Core i3-6100U processzorral szerelt változat is kapható, ami "csak" 95 000 forintba kerül.

A tesztben szereplő apró asztali számítógépeket az ASRock hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Hasznos hivatkozások

•Beebox-S 6200U

Gyártói weboldal | iPon Webshop

•DeskMini 110

Gyártói weboldal | iPon Webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward