Tesztpadon a legjobb gyorstöltők egymás ellen

Több mint féltucatnyi technológiát vetettek össze egy független tesztben, így láthatjuk, mit is tudnak az igazán jó gyorstöltők.

Tesztpadon a legjobb gyorstöltők egymás ellen

Az okostelefonok akkumulátorának kapacitása hosszú ideje nem nőtt szignifikánsan, ezért a gyártók elkezdtek egyre jobb gyorstöltési eljárásokat fejleszteni. Ez persze nem jelent megoldást arra a problémára, hogy 2-3 napnál nem igazán bírják tovább a mobilok egy, de ha töltőre tudja csatlakoztatni a felhasználó az eszközét, akkor legalább rövid idő alatt újult erőre kap az adott masina.

Idén már három olyan gyorstöltési eljárás is bemutatkozott, ami túlmutat a mostanra nagyjából megszokottá vált 20 watt körüli töltési teljesítményen. Ilyen volt először a Super VOOC eljárás, ami az Oppo Find X Lamborghinivel debütált, majd jött a Huawei Mate 20 Pro a második generációs SuperCharge technológiával, a napokban pedig befutott a OnePlus 6T McLaren Edition a Warp Charge 30-cal karöltve. Ezek közül a Warp Charge a legszerényebb a 30 wattos teljesítményével, a SuperCharge 40 wattos a specifikációja alapján, a Super VOOC pedig még ennél is sokkal erősebb a maga 50 wattjával. Ezek a számok jól hangzanak, de mire képesek ezek az eljárások valós körülmények között? Ennek járt utána a GSMArena a friss tesztjében, ami a három idei újdonság mellett több korábbi fejlesztést is megvizsgált. Az alábbiakban láthatjuk majd, hogy mit tud a 20 wattos Dash Charge, a Pixel 2 XL 15 wattos eljárása, a 18 wattos Quick Charge 3.0, a Galaxy Note9 adaptív gyorstöltése, és a Moto Z3 Turbo Charge névre hallgató technológiája (sajnos az első generációs Huawei SuperCharge kimaradt a sorból, pedig az is érdekes lett volna a 22,5 wattjával).

Galéria megnyitása

A töltési teszt 30 percig tartott, és azt vizsgálta a szaklap, hogy ennyi idő alatt milyen töltöttségi szintet érnek el teljesen lemerült állapotból az okostelefonok a különböző gyorstöltési lehetőségekkel. Az élen kiemelkedő teljesítménnyel az Oppo Find X Lamborghini zárt, ez a készülék csaknem teljesen feltöltött, 95%-ig ért el fél óra leforgása alatt. Ezt követi a Huawei Mate 20 Pro, ami a SuperCharge gyorstöltéssel 74 százalékos töltöttséget ért el, szóval ez is eléggé figyelemreméltóan szerepelt. És sok panaszra igazából a OnePlus 6T McLaren Edition esetében sem lehet ok, ez ugyanis 65%-os töltöttséget mutatott a 30 perces versenyen. Ezeket követően már feltorlódott a mezőny, a OnePlus 6T a normál Dash Charge révén, a Moto Z3 a Turbo Charge eljárással és a Vivo NEX S a Qualcomm Quick Charge 3.0-val 50-55 százalék körül végzett. A mezőnyt pedig a Google Pixel 2 XL és a Galaxy Note9 zárta, ezek csak 35, illetve 37 százalékig töltődtek fel.

Galéria megnyitása

Mivel a mobilok nem egyforma kapacitású teleppel rendelkeznek, arra is kitért a teszt, hogy milliamperekre átszámolva nagyjából mire voltak képesek ezek a technológiák az adott idő alatt. Ebben az esetben azt lehet látni az alábbi grafikonon, hogy az első helyen csak egy kicsivel volt jobb a Super VOOC, mint a SuperCharge (40 W), ez viszont eléggé csalóka. Tudniillik mivel a Super VOOC már csaknem teljesen feltöltötte a különleges Oppo Find X kiadást, a végén már jóval lassabban tölthetett, ugyanis 80-90% felett mindig fokozatosan lassítanak a tempón az eljárások az akkumulátor kímélése érdekében. Azt mindenesetre ez az eredmény is megmutatja, hogy a Warp Charge 30, a SuperCharge (40 W) és a Super VOOC kiemelkedik a tömegből. Még azt meg kell jegyezni, itt lehet látni, hogy a Moto Z3 esetében a Turbo Charge csak azért szerepelt egészen jól fentebb, mert sovány akkut (3000 mAh) kellett táplálnia, a teljesítménye alapján inkább a mezőny hátsó szegmensébe tartozik.

Galéria megnyitása

Jövőre valószínűleg újabb gyorstöltési megoldások fognak megjelenni az okostelefonokban, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy ezek az eljárások nem fognak oda vezetni, hogy a telepek a megszokottnál is rövidebb élettartamúak lesznek. Mindegyik technológia többszintes védelemmel ügyel arra, hogy a komponensek ne károsodjanak a folyamatok során, de az csak idővel derül majd ki, hogy a felhasználók mit tapasztalnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap