Terminált és Linux kernelt kap a Windows 10

A Microsoft egy Linux 4.19-es kernelt integrált legmodernebb operációs rendszerébe. És egy Windows Terminal appot is bemutatott.

Terminált és Linux kernelt kap a Windows 10

A Microsoft már egy ideje elkezdett nyitni a Linux felé, igaz, ez a nyitás apróbb lépésekkel indult, ám ezeknek mindenképpen örülhettek a felhasználók. Az egész azzal kezdődött, hogy a Microsoft 2016 folyamán a Linux Foundation platina fokozatú tagjává vált, később pedig megérkezett a natív Bash shell is Windows 10-re, hála a Microsoft és a Canonical fejlesztőcsapatának – utóbbi egyébként az Ubuntu Linux fejlesztését végzi.

Ugyancsak fontos lépés volt, hogy bevezették a Windows Subsystem for Linux támogatást, ami igazából – szinte –natív támogatást kínált a Linuxhoz, méghozzá úgy, hogy a Linux rendszerhívásokat Windows API hívásokká alakította, amelyeket a Windows már végre tudott hajtani, ehhez pedig csak a kiválasztott Linux disztribúciót kellett telepíteni, miután persze engedélyeztük magát a szolgáltatást, és máris használhattuk a hozzá tartozó parancssort Windows alatt. A WSL első generációja a köztes fordítás miatt nem nyújtott éppen olyan sebességet, mint egy natív Linux kernel, ám első lépésként mindenképpen örvendetesnek tűnt.

Jön a Windows Subsystem for Linux második kiadása

A Microsoft az éppen zajló Build alkalmával újabb lépéseket jelentett be, amelyek még közelebb hozzák a Windows 10-hez a Linux kernelt. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a Windows 10 egy speciálisan módosított, de teljesen stabil Linux 4.19-es kernelt kapott, ami egy Hyper-V alapú virtuális gépen fut, szorosan a Windows 10-be integrálva. A rendszerhívások alkalmával itt már nincs szükség fordításokra, azaz közvetlenül a Linux kernel válaszol rájuk, ami a sebességnek is jót tesz. Az újításnak köszönhetően gyorsul a különböző komponensek elérése, nincs szükség külön konfigurálásra, a shell indítása pedig mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Linux kerneles esetleges frissítése a Windows Update szolgáltatáson keresztül történik, így felhasználói szemszögből nézve semmi teendő nincs a komponens frissítésével kapcsolatban. A WSL 2 jóvoltából a legtöbb Linux szoftver közvetlenül Windows 10-es operációs rendszeren belül futhat, így egyebek mellett az X-Server, a Docker, illetve sok más egyéb is elérhető lesz Windowson belül. A WSL 2 jóvoltából a WSL 1-hez képest akár 20-szor gyorsabban lehet majd kicsomagolni egy tarball állományt, a git állományok klónozása pedig 2- és 5-szörös közötti mértékben gyorsulhat.
 

A WSL 2 várhatóan június folyamán válik elérhető a Windows Insider Program résztvevői számára, így a visszajelzésektől függően már akár az őszi Windows 10 frissítés is elhozhatja a WSL 2 támogatást a publikum számára.

Meglepő újítás: Windows Terminal

A Windows 10 a WSL 2 mellett egy Windows Terminal alkalmazást is kap, ami a Windows Store kínálatában kap majd helyet, onnan töltheti le bárki, aki szeretné kipróbálni. A Windows Terminal alkalmazás a füles elrendezésnek köszönhetően egyszerre több shell használatát teszi lehetővé, az egyes füleket pedig meglévő vagy új fülek tartalmához is hozzá lehet majd adni. Mivel a Windows Terminal alkalmazás DirectWrite alapon rendereli a szövegeket, újfajta karakterek, illetve hangulatjelek és különböző szimbólumok is megjelenhetnek a felületén.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Noha ez elsőre teljesen feleslegesnek és szükségtelennek tűnik, a fenti galéria alapján azért lehet létjogosultsága, hiszen segíti a megjelenő adatsorok gyors értelmezését. Az új alkalmazás saját betűtípust kapott, támogatja a témákat, valamint bővítmény-támogatás is jár hozzá. Az egyes shellekhez külön témákat lehet rendelni, így könnyedén el lehet igazodni a különböző feladatok és projektek között. Állítható a betűtípus, az áttetszőség, valamint sok más egyéb is, így teljesen egyedivé tehetőek az egyes ablakok.

A régi parancssor a visszafelé történő kompatibilitás miatt természetesen megmarad, ám idővel a Windows Terminal veheti majd át a helyét. A nyílt forráskódú szoftver várhatóan nyáron válik elérhetővé a Windows Store-ban, ám akkoriban még csak a bemutató kiadást lehet majd kipróbálni. Ha minden jól megy, a végleges Windows Terminal idén télen éri el az 1.0-s kiadást.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap