Természetes húszas – A D&D és a videójátékok

A világ legnépszerűbb szerepjátéka közel negyven éve teszi tiszteletét számítógépeken és konzolokon. Idézzünk fel együtt pár emlékezetes pillanatot!

Természetes húszas – A D&D és a videójátékok

Gary Gygax és Dale Arneson sajnos már évek óta nincsenek köztünk, de örökségük tovább él. A két úriember ugyanis nem kisebb dolgot adott a világnak, mint a legnépszerűbb asztali szerepjátékot a Dungeons&Dragonst. A 2014-ben negyvenedik születésnapját ünneplő D&D népszerűsége mit sem csökkent az elmúlt négy évtized során. Különböző kiadásaival változatlanul játékosok milliói töltik szabadidejük tekintélyes hányadát, és az idén piacra dobott ötödik revízió sokáig előkelő helyet foglalt el az Amazon sikerkönyvlistáján.

Magától értetődik, hogy Gygax és Arneson ötlete a játékfejlesztők érdeklődését is felkeltette. Már 1975-ben, az eredeti D&D publikálása után egy évvel elkészült az első számítógépes változat, ami a nem túl fantáziadús, de annál kifejezőbb dnd címet viselte.

A dungeon clawlerben egy labirintusban barangolva kell megtalálnunk két, mágikus erővel bíró tárgyat, nevesül a gömböt és a grált. A program különlegessége, hogy itt bukkan fel először a főellenségek koncepciója. Ha ugyanis diadalmaskodni akarunk, mindenképpen végeznünk kell a kincseket őrző, a többi ellenfélnél jóval szívósabb, és erősebb támadásokat használó aranysárkánnyal.

A dnd azonban engedély nélkül készült, lelkes egyetemisták által tető alá hozott alkotás volt. Az első, a licencjogokat hivatalosan birtokló játék elkészültéig 1981-ig kellett várni. Az Advanced Dungeons & Dragons: Cloudy Mountain a Mattel mára méltatlanul elfeledett, de a maga idejében rendkívül sikeres konzoljára, az Intelvisionre jelent meg, tisztes sikert aratva.

A cég annyira bízott a D&D nevének erejében, hogy ugyanabban az évben egy labirintusos témájú kvarcjátékot is kiadott. A Dungeons & Dragons Computer Fantasy Game maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, két hónappal karácsony előtt sikerült értékesíteni az összes példányt. Az észak-amerikai játékpiac összeomlása miatt 1982 és 1987 között egyetlen D&D játék sem látott napvilágot, míg 88-ban a U. S. Gold és az SSI fejlesztőcsapatok életet nem leheltek a franchiseba. Az első, konzolra is megjelent D&D játék, a Pool of Radiance, valamint a vele szinte azonos időben kiadott Heroes of the Lance remek szereplése után a piacot valósággal elárasztották a világ első számú szerepjátékának valamelyik izgalmas univerzumában játszódó, virtuális kalandok.

A kilencvenes években nem kevesebb, mint negyven ilyen cím jelent meg, köztük olyan klasszikusok, mint az Eye of the Beholder, a BioWare hírnevét megalapozó Baldur's Gate, és annak kiegészítője, a Tales of the Sword Coast, vagy éppen a ma 15 éve megjelent [bold]Planescape: Torment.

[/bold]

A létsíkok univerzumán játszódó, a Black Isle keze munkáját dicsérő játék annak ellenére aratott hatalmas sikert, és maradt a játékosok egyik kedvence a mai napig, hogy nem hagyományos fantasy környezetben, hanem egy démonokkal, élőholtakkal, és hasonló teremtményekkel teli, sötét humorú világban játszódik.

Az első, grafikával bíró MMORPG-t, az 1991 és 1997 között futó Neverwinter Nightsot is a D&D-nek köszönhetjük. A programban, aminek szerverkapacitása az évek alatt a tízszeresére kellett hogy nőjön, számos ma is használt elem bukkan fel. Játékosok szervezte céhek, rangsorok, PVP: mind-mind részét képezték a százezres felhasználóbázissal büszkélkedő MMO-nak, aminek sikere olyan mértékű volt, hogy a BioWare illetékesei arra jutottak, hogy egy ilyen komoly rajongótáborral bíró univerzum rajongóinak igényeit mindenképpen megéri kielégíteni, és megvették annak jogait.

Döntésüket nem volt okuk megbánni. 2002 és 2006 között tíz, Neverwinteren játszódó programot adtak ki, mindegyiken megtalálva a számításukat. A szérián később az Obsidian Entertaiment, és az Ossian Studios fejlesztői is dolgoztak, további négy játékkal bővítve a palettát.

Hogy a 2010-es években mi lesz a D&D sorsa, azt még nem lehet tudni, de a jelek minden esetre biztatóak. Az ötödik kiadás várakozáson felüli teljesítménye jó jel. Mint ahogy az is, hogy a Baldur's Gate 1 és 2 felújított változatainak eladásai is szépen alakultak, a Torment: Tides of Numenera pedig kilencszázezer dollár helyett több mint négymilliót tudott összekalapozni a Kickstarteren.

Így tehát minden okunk meg van abban bízni, hogy a jövőben is tucatnyi, izgalmas és érdekes kalandot élhetünk át Greyhawk, Eberron, vagy a Forgotten Realms világában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward