Tényleg megvette a Microsoft a Mojangot

2,5 milliárd dollárt fizetett a Microsoft a független fejlesztőként világsikert elérő Mojangért. A Minecraft már a Microsoft Studios portfoliójába tartozik.

Tényleg megvette a Microsoft a Mojangot

Hivatalossá vált az, amiről a múlt héten még pletyka szintjén írtunk. A Microsoft tényleg megvette a Minecraftot készítő Mojangot egészen elképesztő, 2,5 milliárd dolláros áron. A Mojang így tehát csatlakozik a Microsoft Studios ernyője alá.

Phil Spencer megerősítette, hogy a Minecraft továbbra is elérhető lesz PC-n, Androidon, iOS-en, PlayStation- és Xbox-platformokon, és mindegyiket továbbra is bővítik majd. Erről ugyan nem beszélt, de viszonylag logikusnak tűnik, hogy hamarosan elkészül majd a játék Windows Phone-ra is, arra ugyanis még nem elérhető.

A Minecraft elsőként Xbox 360-ra jelent meg a konzolok közül, így a Microsoft és a Mojang munkakapcsolata már több, mint 2 éve tart. Az anyag nagyon hamar a legnépszerűbb online játék lett Xbox Live-on. Spencer szerint a legfontosabb, hogy rendkívül széles rétegek kedvelik a Minecraftot, és hogy egy nagyon aktív közösség épült köré. "A Microsoftnál hiszünk abban, hogy a különböző tartalmak erejével egyesíteni lehet az embereket. A játékok majdnem minden készüléken a legfontosabb tevékenységek között vannak, és hatalmas növekedési potenciált látunk a Minecraftban, melynek közösségét méginkább ki szeretnék terjeszteni, és gondoskodni szeretnénk a frachise-ról".

Spencer biztosított mindenkit arról, hogy tiszteletben tartják azt a "független szellemiséget", ami a Minecraftot naggyá tette, és ennek megfelelően fogják fejleszteni a továbbiakban. "A felhős szolgáltatásokkal, az Xbox Live-val és a mobilos technológiákkal kapcsolatos fejlesztéseinknek köszönhetően még gyorsabb, még nagyobb, még gazdagabb világokat élvezhetnek majd a játékosok, még jobb fejlesztői eszközökkel, a közösség tagjai pedig még könnyebben tudnak majd kapcsolatot teremteni egymással".

Notch érezte a nyomást

A Mojang oldaláról is hasonlóan pozitív a hozzáállás. A stúdió közleményében kijelenti, hogy tulajdonképpen minden rendben van, de részletekről egyelőre nem beszélhetnek. Néhány dolog azért kiderült. Például az, hogy Markus "Notch" Persson, a játék eredeti alkotója, és a Mojang többségi tulajdonosa egyszerűen sosem volt felkészülve arra, hogy alkotása ilyen világméretű siker lesz. Notch gyakorlatilag nem bírta tovább a nyomást, hogy egyedül vállalja a felelősséget egy olyan jelenségért, mely több tízmillió ember életének fontos részét képezi.

"Csak néhány potenciális vásárló jöhetett szóba, hiszen a vevőnek megfelelő erőforrásokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelően tudja növelni és fejleszteni a Minecraftot. A Microsofttal már 2012 óta együtt dolgozunk, és mindig lenyűgözött minket, hogy mennyire odaadóan és törődően viselkedtek velünk és a játékunkkal" - szól a közlemény.

Azt egyelőre a Mojang sem tudja, hogy a jelenlegi stáb milyen változásokon esik majd át, és hogy milyen projekteken dolgoznak majd a Minecrafton kívül. Az mindenesetre biztos, hogy a három tulajdonos, Notch, Carl O. Manneh és Jakob Porsér elhagyja a csapatot, és valami egészen máson fognak dolgozni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward