Tényleg GDDR6-os memóriával szerelt GeForce GTX 1650-esek érkezhetnek

Egy német webáruházban már fel is bukkant két új Gigabyte videokártya, amelyek már GDDR6-os VRAM-ot kaptak.

Tényleg GDDR6-os memóriával szerelt GeForce GTX 1650-esek érkezhetnek

A GeForce GTX 1650-es sorozat rövidesen frissítésen eshet át, már amennyiben alapozhatunk az utóbbi időszakban egyre szaporodó jelekre. Február folyamán néhány MSI GeForce GTX 1650-es videokártya bukkant fel az EEC adatbázisában, amelyek már GDDR6-os fedélzeti memóriával rendelkeztek, most pedig @momomo_us bukkant rá két új termékre a német PC Service Point kínálatában, amelyek tovább erősítik az említett feltételezést.

Lényegében egy Gigabyte GeForce GTX 1650 D6 OC és egy Gigabyte GeForce GTX 1650 WindForce D6 OC jelölésű videokártyáról van szó, amelyeknél a típusjelzésben szereplő „D6” jelölés a GDDR6-os fedélzeti memóriára utalhat – az MSI termékeinél is hasonló gyakorlatot lehetett felfedezni. Az új videokártyák természetesen új termékkódot is kaptak, amelyben már nem a 1650-es, hanem a 1656-os jelzés látható, azaz a GDDR6-os memória használatát a 0-ról 6-ra történő átállás szemléltetheti.

Galéria megnyitásaMint ismeretes, a GeForce GTX 1650-es videokártyák eredetileg 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát kaptak, amely 8 GHz-es effektív órajelen üzemel és 128-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz, így 128 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodhat. A GDDR6-os modelleknél egyelőre nem derült ki, hogy milyen effektív órajelen ketyegő memórialapkák dolgoznak rajtuk, ám jó eséllyel 12 GHz-es megoldásokról lehet szó. Ebből kiindulva az új videokártyák már 192 GB/s-os memória-sávszélességgel rendelkezhetnek, ami 50%-os javulást jelent az eredeti modellekhez képest, ez pedig a teljesítményre is hatással lesz.

A német bejegyzés alapján mindössze ennyi változásra lehet számítani az új, GDDR6-os fedélzeti memóriával szerelt GeForce GTX 1650-eseknél, vagyis a GPU felépítése megmarad, nem növekszik a CUDA magok száma és feltehetőleg az órajelekhez sem nyúlnak majd. Utóbbi azért lényeges, mert a további finomhangolások hatására csökkenhet a GeForce GTX 1650 és a GeForce GTX 1650 Super közötti „szakadék”, így a frissített modell ronthatja nagyobb testvére eladásait.

Galéria megnyitása

A frissített modellek, amelyek azóta a Gigabyte kínálatában is felbukkantak, a jelek szerint hasonló árszinten, illetve picivel olcsóbban érkezhetnek, mint a korábbi kiadások. A PC Service Point árlistája szerint a GeForce GTX 1650 OC 4G és a GeForce GTX 1650 WindForce OC 4G sorrendben 187,99 és 194,99 euróba kerülnek, míg a GDDR6-os változatok esetében 185,99 és 192,99 eurós ár van érvényben. Az egyelőre nem derült ki, hogy az új videokártyák mikor jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban, de idővel remélhetőleg erre is fény derül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap