Shop menü

TÉNYLEG FIZIKAI GOMBOK NÉLKÜL JÖHET AZ IPHONE 15 PRO, ÉS MÁS FEJLESZTÉSRE IS FÉNY DERÜLT

Az Apple száműzheti idén a gombokat a csúcsmobiljáról, miközben azon is dolgozik, hogy egy komplett kapcsolati alrendszert tervezzen magának a saját 5G modem mellett.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tényleg fizikai gombok nélkül jöhet az iPhone 15 Pro, és más fejlesztésre is fény derült

Folyamatosan záporoznak a pletykák az iPhone-okkal kapcsolatosan, és nemcsak az idei készülék, hanem a több év múlva elkészülő fejlesztésekről is egyre többet lehet hallani. A vállalatról egy ideje már azt pletykálják, hogy saját kijelzőtechnológiával állhat elő, miközben olyan híreket is hallani, hogy akár a W-Fi és a Bluetooth kapcsolatoknak is egyedi dizájnt készíthet. De ez még a jövő, ami idén érdekes lehet, hogy eltűnhetnek a gombok az iPhone 15 széria egyes tagjairól.

Viszlát, fizikai gombok!

Már tavaly is lehetett arról hallani, hogy az Apple úgy dönthet, hogy a Touch ID mintájára, az iPhone 15 Pro modellek összes gombját csak egy érintésérzékeny felületté alakítaná át. Ott lennének a gombok a kereten, de nem kellene őket fizikailag benyomni, hanem elegendő lenne úgy tenni, mint mikor megnyomja az ember a gombokat. A telefon pedig erről visszajelzést is adna a beépített rezgőmotorok révén.

Az iPhone-ok esetében a haptikus visszajelzések már teljesen megszokottak, és ilyen módon adna „nyomásérzetet” az iPhone 15 Pro esetében a hagyományos fizikai gombokat helyettesítő felületeknek a vállalat. Hogy ezek pontosan miként fognak kinézni, azt egyelőre nem lehet tudni, de bízunk abban, hogy továbbra is kiemelkednek majd valamelyest a házból, hogy ki lehessen ezeket tapintani akár sötétben, vakon is.

Galéria megnyitása

Ming-Chi Kuo számolt be erről a hírről először, és igazából most, másodjára is. Kuo azonban ezúttal már más forrásokra hivatkozva, egyre nagyobb bizonyossággal állítja, hogy az Apple készül a „nyomkodható” gombok nyugdíjazására. Legalábbis a csúcsmodellek esetében, mert az iPhone 15 esetében maradni fognak a hagyományos kezelőszervek.

Állítólag a Cirrus Logic fogja biztosítani az Apple számára ezeket a gombokat, és a beszállítói lánc szerződéseiből lehet látni az újításra utaló jeleket. A Cirrus Logic neve egyébként leginkább az audióval kapcsolatos chipeknek köszönhetően vált a fogyasztók körében ismerté, de az Apple számára évek óta szállítja a Taptic Engine vezérlő IC-jét is egyebek mellett.

A Bluetooth és a Wi-Fi számára is saját lapka készülhet

Az Apple egy ideje már dolgozik azon, hogy előrukkoljon a saját 5G modemével, ez nem új, igazából már egy komolyabb felvásárlást is nyélbe ütöttek évekkel ezelőtt, hogy ezt a folyamatot gyorsítsák. Most úgy fest, hogy legkorábban 2025-re készülhet el a vállalat egyedi mobil hálózati modemje. A legfrissebb pletykák szerint pedig már más kapcsolati egységek dizájnján is dolgozik az Apple.

Az a hír járja, hogy az „in-house” 5G modem mellé saját tervezésű Bluetooth modullal is előrukkolhat a cég, és a Wi-Fi kapcsolatot biztosító egységet is magának tervezheti. A chipdizájn szempontjából az 5G modemnél a WLAN-hoz és a Bluetooth összeköttetéshez szükséges komponens is egyszerűbb, így igazából kézenfekvő döntés lehet ez az Apple részéről. Ilyen formában még több komponens vásárlását spórolhatja meg.

Galéria megnyitása

Az Apple saját Wi-Fi és Bluetooth kapcsolati egységei ráadásul igazából szinte bármiben felhasználhatók lennének, annak függvényében persze, hogy mire lesznek képesek. Hiszen a Bluetooth és a WLAN támogatás ma már lassan minden kütyüben benne van. Egyébként nincs is egyedül az Apple az ilyen tervekkel, az Oppo például éppen a közelmúltban rukkolt elő a saját Bluetooth lapkájával, ami egy nagyon erős megoldás lett, kivételesen jó hangátviteli paramétereket előre vetítve.

Az Apple a modemhez hasonlóan a saját Bluetooth és Wi-Fi egységekkel is 2025-ra, vagy legjobb esetben 2024 végére készülhet el. Legalábbis az aktuális információk szerint, de persze egy ilyen távlati terv könnyen lehet, hogy még későbbre szúszik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére