Tenyérnyi PC a BIOStar műhelyéből

A meglehetősen helytakarékos apróság fedélzetén egy 2 wattos Intel Atom X5-8000-es sorozatú SoC dolgozik, és van 802.11ac WiFi, illetve Bluetooth 4.0 támogatás is.

Tenyérnyi PC a BIOStar műhelyéből

A BIOStar számára az alaplapok piacán egyre kevesebb babér terem, így a gyártó a korábbi értesülések alapján új szegmensek felé fordulhat. Ilyen szegmens lehet az apró asztali számítógépeké, amelyek iránt folyamatos igény mutatkozik, igaz, az átütő sikerhez különleges dizájnra és/vagy ütőképes felszereltségre van szükség – remek példa erre az MSI Cubi 2.

A Racing P1 névre keresztelt BIOStar PC fentebb említett társával ellentétben nem a nagy teljesítményre, hanem az alacsony fogyasztásra gyúr, így két wattos Intel Atom x5-Z8350-es SoC köré épül. Ez a Cherry Trail sorozatú SoC – amely eddig főként táblákban és konvertibilis noteszgépekben talált magának helyet – összesen négy processzormagot foghat munkára, amelyek 1,44 GHz-es alap- és 1,92 GHz-es burst órajelen ketyeghetnek, gyorsítótárból pedig 2 MB-nyit használhatnak. Az 1 memóriacsatornát kezelő SoC egy Intel HD Graphics 400-as iGPU-t kapott, ami 12 feldolgozóval rendelkezik, maximális órajele pedig 500 MHz. A SoC egyetlen memóriacsatornájára 4 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemória kapcsolódik, ami alaplapra forrasztva érkezik, csak úgy, mint a 64 GB-nyi eMMC alapú tárhely. A vezetékes hálózati kapcsolatokat egy Realtek RTL8111H vezérlő szolgálja ki, de van a fedélzeten AMPAK AP6255-ös vezérlő is, ami 802.11 a/b/g/n/ac WiFi és Bluetooth 4.0-s kapcsolatot kínál. Az audió vezérlő szerepét egy Realtek ALC5645-ös megoldásra osztották, amely két csatornát nyújt.

Az adattároló kapacitás microSD memóriakártya-olvasón keresztül könnyedén bővíthető, a csatlakozók között pedig egy HDMI videó kimenet, 5 USB 2.0-s port, 1 USB 3.0-s csatlakozó, valamint egy 3,5 milliméteres kombinált Jack Audio port sorakozik. Az RGB LED láz az apróságot is utolérte, ugyanis a ház tetején látható logó mögött RGB LED alapú világítás lapul, amelynek fénye tetszőlegesen módosítható, sőt, a PC egy 5 voltos 5050-es LED szalag vezérlésére is képes, hála a dedikált csatlakozónak. A beépített, illetve a dedikált portra csatlakozó RGB LED alapú világítás paramétereit a már jól ismert VIVID LED DJ appon keresztül lehet tetszés szerint módosítani.

A 129,4 x 83 milliméteres alapterületű PC háza mindössze 27 milliméter magas, az egész konfiguráció pedig nem nehezebb 255 grammnál. A pici PC jó választás lehet, ha alacsony fogyasztású, kompakt asztali számítógépre van szükség, amelyen minimális erőforrás-igénnyel futtatható alkalmazások kapnak helyet. A Windows 10 kompatibilis Racing P1 az opcionális VESA 75/100 keret jóvoltából akár televízió vagy monitor hátuljára is felszerelhető.

A Racing P1 rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, listaára pedig 159 dollár magasságában helyezkedik majd el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward