Távozik posztjáról a TikTok vezérigazgatója

A szakembere elmondása szerint a politikai nyomásra hivatkozva döntött a lemondás mellett.

Távozik posztjáról a TikTok vezérigazgatója

A TikTok 2020 egyik leginkább megosztó témája. Vannak, akik erősen támadják a szolgáltatást és a mögött álló ByteDance-t, miközben elképesztő méretű felhasználói bázissal rendelkezik, és naponta több ezer órányi videós tartalmat osztanak meg rajta. Az elmúlt hetekben rengeteg hír jelent meg ezzel kapcsolatosan, és mi ugyan még várunk a válaszokra, Kevin Mayer viszont úgy döntött, hogy nem kér a szolgáltatás körüli felhajtásból.

Bejelentette a TikTok vezérigazgatója, hogy lemond, és teljesen ott is hagyja az elképesztő tempóval növekedő szolgáltatást. Ez nem a legjobbkor jön a ByteDance-nek, mert egy távozó vezérigazgató sosem hangzik jól a hírekben, kiváltképp akkor, ha a vállalatot a közelmúltban olyan vádak érték, mint a TikTokot.

Galéria megnyitása
Kevin Mayer

Donald Trump nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a szolgáltatást, amit igazából bizonyítékokkal nem támasztott alá, de belengette a tiltás bevezetését, ez pedig több mint elegendő ahhoz, hogy nehéz helyzetbe kerüljön. Ez követően pedig nem sokkal később kiderült, hogy több mint egy évig gyűjtötte a TikTok a felhasználók MAC-címét az Android platformon, és bár ezt nem használta fel illegális tevékenységhez, a reklámok hatékonyabb célba juttatásához viszont igen. A MAC-cím begyűjtése és ilyen jellegű alkalmazása pedig a Google adatkezelési irányelveibe ütközik.

A hivatalos indoklás szerint persze nem azért döntött a távozás mellett a szakember, mert botránytól tart, hanem mert a jelenlegi politikai helyzet erre sarkallja. Amikor Kevin Mayer vállalata a TikTok vezetését, akkor még nagyon más szelek fújtak, augusztus eleje óta rendkívül éles váltás történt a szolgáltatás körül, és hirtelen olyan nyomás nehezedett a vezérigazgatóra, amivel nem áll készen szembenézni.

„Az elmúlt hetekben, amikor a politikai környezet hirtelen megváltozott, jelentős mérlegelést végeztem arról, hogy a vállalatnak milyen szerkezeti változásra van szüksége, és mit jelent ez a globális szerepére. Az események fényében, és a jelenlegi kilátások miatt, nehéz szívvel, de úgy döntöttem, elhagyom a vállalatot” – írta Kevin Mayer a hírt bejelentő levelében.

Galéria megnyitása
Kevin Mayer

Mayer nem bizonyult egy kitartó vezetőnek a TikTok élén, hiszen a szakember csak június elsején kezdte meg a munkát a videomegosztónál. Májusban igazolt el a Disney-től a ByteDance csapatához. És egyébként már a Disney-nél is kiemelt pozíciót töltött be, szóval igazán szépen alakult a pályája eddig most azonban nem lehet tudni, hogy merre indul tovább.

A TikTok szóvivője elmondta a hírre reagálva, hogy teljes mértékig megértik Kevin Mayer döntését, hiszen a politika dinamikája valóban egészen más, mint amilyen akkor volt, amikor a szakember elvállalta a szolgáltatás vezetését. És a TikTok csapata köszöni neki az ott töltött rövid időszakot is. A helyét Vanessa Pappas veszi át, aki eddig az amerikai ügyvezető igazgató volt.

Galéria megnyitása
Vanessa Pappas

A TikTok a következő hónapokban valószínűleg jelentős változásokon mehet majd keresztül, ugyanis egyre biztosabb, hogy a ByteDance meg fog állapodni valamelyik amerikai vállalattal a szolgáltatás eladásáról vagy az üzemeltetés kiszervezéséről. Hivatalosan túl sokat nem lehet arról tudni, hogy a kínaiak milyen tárgyalásokat folytatnak, de azt a Microsoft megerősítette, hogy komolyan érdeklődik a szolgáltatás iránt. De megbízható források szerint a Twitter is megkereste a TikTok fejlesztőjét, és az Oracle is beállhatott a sorba. Sőt mi több, állítólag már a Netflix is felvette a kapcsolatot az illetékesekkel.

Kíváncsian várjuk, hogy a következő hetekben, hónapokban mi lesz a TikTok sorsa. Vajon ez is a Huawei sorsára fog jutni, és szép lassan leépül, illetve visszaszorul globálisan, vagy talán új vezetés kezébe kerül teljes egészében, esetleg csak egy részét fogja más üzemeltetni? Akárhogyan is lesz, bármilyen változás történik a szolgáltatás körül, az biztosan emberek százmillióit érinti majd kisebb-nagyobb mértékben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap