Távoli kvazárt kémlelt a Hubble – rögtön ötször is

Az objektum képét gravitációs lencsézésnek köszönhetően figyelhették meg több másolatban is a kutatók.

Távoli kvazárt kémlelt a Hubble – rögtön ötször is

Az univerzum vizsgálata nem egyszerű, de szerencsére néha maga világegyetem könnyíti meg a kutatók dolgát. Gravitációs lencsézésről akkor beszélünk, amikor a megfigyelő és egy távoli objektum között található egy nagy tömegű objektum (csillag, fekete lyuk, galaxis), amely a meggörbíti a teret maga körül, és ilyen módon a megfigyelő felé irányítja a háttérbeli égitestről származó olyan fotonokat is, amelyek alapjában nem tartanának felé. Ilyen módon felerősödhet a háttérbeli objektum fénye, lehetővé téve olyan dolgok megfigyelését is, amelyek rendkívül távol vannak tőlünk.

A kapott kép persze sok esetben furcsa, torzult, megnyúlt, gyűrűszerűen meggörbült, ráadásul olykor több másolatban is megjelenik a lencséző objektum körül. De az így kapott kép minden esetben sokkal fényesebb, mint ami a háttérbeli objektum közvetlen megfigyelésével lehetséges lenne, így az ilyen kivetülések rendkívül hasznosak. A Hubble űrtávcső egyik fontos feladata az ilyen lencsézett képek keresése és vizsgálata, hiszen ezek révén rengeteg új részletet lehet felderíteni a távoli jelenségekről.

A Hubble nemrégiben egy különösen érdekes lencsézést figyelt meg. A 2M1310–1714 katalógusjelű rendszert véletlenül fedezték fel egy galaxisokat vizsgáló átfogó égboltfelmérés során. A mellékelt kép közepén látható két galaxis szolgál lencseként, ezek mindegy 3,4 milliárd fényévre vannak a Földtől. A lencsézett objektum, egy kvazár, vagyis egy aktív, táplálkozó központi fekete lyukkal rendelkező galaxismag, amely még sokkal messzebb van: a számítások szerint 10,4 milliárd fényévnyire.

A kvazár képe komolyan torzul a lencsézés közben, így jött létre a képen látható gyűrű, amely négy élesebb képet is tartalmaz a háttérbeli galaxismagról. A távoli objektum ezen túl egy ötödik, halvány másolatban is megjelenik a képen, a két lencséző galaxis között. Lencsézett kvazárképekből viszonylag sokat ismernek a szakértők, de a hasonló, több kivetülést produkáló gravitációs lencsézések az ilyen objektumok kapcsán ritkának számítanak.

Ezért is különösen hasznosak az új felvételek, amelyek a kvazár részletein túl annak felmérésében is segíthetnek, hogy milyen gyorsan tágul a világegyetem. Ez azért lehetséges, mert a különböző kivetülések kapcsán a kvazár fénye eltérő utakat tesz meg, amelyek eltérő hosszúságú időt vesznek igénybe. A kvazárok pedig az idővel változnak, felfénylenek, majd elhalványulnak. Így amikor a kvazár felfénylik, látványossá válhat a megtett útban való eltérés a kivetülések között: az egyiken már látni fogjuk a változást, míg a másik egy régebbi képet mutat, késik.

A késés mértéke függ a megtett út hosszától, ami viszont egyrészt attól függ, hogyan oszlik el az anyag a lencséző galaxispárban, másrészt, hogy mekkora a távolság a lencséző és a lencsézett objektum között. A szakértők ezen túl a galaxisok és a kvazár vöröseltolódását is tudják mérni, ami megmutatja, hogy milyen gyorsan távolodnak tőlünk ezek a világegyetem tágulása miatt. És ha összehasonlítják a különböző kivetülések közti késéseket és bevonják a vöröseltolódási adatokat is, abból megállapítható a tágulás üteme. A kutatók pontosan ezt szeretnék megtenni, így a Hubble után földi távcsövekkel is figyelik a rendszert, felfénylések és elhalványodások után kutatva a kivetülő képeken.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap