Táncra kelt a Grasshopper

A SpaceX által fejlesztett, függőleges startra és landolásra képes rendszer tesztelésére épített rakéta ezúttal komoly oldalirányú manővereket követően ereszkedett vissza kilövésének helyére. 

Táncra kelt a Grasshopper

Bár ami Elon Muskot illeti, hét híre kétségkívül a Hyperloop nevű futurisztikus közlekedési rendszer terveinek leleplezése volt, a dél-afrikai üzletember-feltaláló más projektjei is szépen haladnak. Űrhajózási cége, a SpaceX például újabb, a korábbiaknál is döbbenetesebb teszten van túl. A Grasshopper (Szöcske) nevű, függőleges startra és landolásra (VTVL) képes rakétától olyat már láthattunk, hogy bizonyos magasságig felemelkedett, ott egy ideig lebegett, majd végig tartva a függőleges pozíciót visszaereszkedett a starthelyre. Áprilisban 250 méteren, júniusban pedig 325 méteren lebegett több mint egy percig a prototípus, amelynek segítségével a később a Falcon 9 (illetve a Falcon Heavy) rakéták első fokozatába beépítendő VTVL-rendszert tesztelik.

Az augusztus 13-án végrehajtott kilövés során a 32 méter magas Grasshopper ezúttal ugyan csak 250 méterre emelkedett, de közben 100 métert oldalirányba is haladt, mielőtt visszatért volna a kilövőállásra. Ilyen manővert pedig egy ekkora rakétával eddig még senkinek sem sikerült végrehajtania. Az egyetlen Merlin 1D hajtóművel működtetett szerkezet a jelek szerint rendkívül precíz irányítást tesz lehetővé, ami fontos is lesz a végső cél, az újrafelhasználható hordozórakéták megvalósítása során.

A SpaceX mérnökei szerint a technológiát már a jövő év során alkalmazhatják a Nemzetközi Űrállomásra induló teherfuvarok első rakétafokozataiban. Már ez a lépés is jelentősen csökkenteni fogja a kilövési költségeket, és a cég a következő fázisban a második fokozat hasonló módon történő lehozását is meg akarja oldani. Ha ez sikerül, akkor a rendszer minden eleme (a Falcon 9 és a Dragon űrhajó) újrafelhasználható lesz. Musk korábban azt nyilatkozta, hogy még idén megkezdik a Grasshopper-technológia Falcon-rakétákon való tesztelését, először csak víz fölött, majd 2014 nyarán remélhetőleg már szárazföldi landolással.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward